Stolwijkse Boezem

J.W. Hoogendoorn

Over dit gebied

In de Stolwijkse Boezem (7 hectare) ten zuiden van Gouderak werd vroeger overtollig polderwater opgeslagen. Toen dat niet meer nodig was, groeide een deel dicht met een moerasbos, vol junglebomen, varens, mossen en plassen. Een ander deel gebruikten de boeren als hooiland. Door de afgelegen ligging werd hier nooit bemest. Het Zuid-Hollands Landschap houdt deze gebieden schraal door ze te maaien. Daardoor groeien er volop kruiden en bijzondere plantensoorten, zoals Spaanse ruiter, veenpluis, tormentil en rietorchis. In de lente en zomer levert dat een feestje van kleuren en geuren op. Goed voor de vlinders, bijen en andere insecten!

Moerasbos

De Stolwijkse Boezem is een gebied vol geschiedenis. Het is de voormalige uitwateringsboezem van de polder Stolwijk, van waaruit het overtollige water door middel van molens en gemalen op de Hollandse IJssel werd geloosd. Na de opkomst van krachtige stoomgemalen (en nog weer later elektrische gemalen) was de waterberging in de boezem niet meer nodig. 

Een deel van de Stolwijkse Boezem groeide dicht met riet en later met bos. In dit bos groeit nu onder andere wilde lijsterbes. De bessen zijn favoriet bij merels en uiteraard lijsters. Oeverplanten markeren in verschillende tinten roze en paars de overgang van land naar water. De dichte wortels bieden beschutting aan jonge vissen en insectenlarven. Daarboven dobberen futen, krakeenden, smienten en meerkoeten.

Praktische info

Wandelen

Vanaf de ingang bij de Gouderakse Tiendweg is een gemarkeerde blauwe paaltjes wandelroute te lopen.

Locatie

Ten zuiden van Gouderak

  • Ontvang de Beleefkaart 🍂

    Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Ideaal om er in de herfst op uit te gaan. Vraag ‘m gratis aan en geniet van de natuur!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder