Polder-Berkenwoude-Floris-Scheplitz
Floris Scheplitz
Polder-Berkenwoude-gele-plomp-Floris-Scheplitz
Boswachter Rense
Boswachter Rense Floris-Scheplitz

Over dit gebied

Geniet van dit afwisselende landschap in het hart van de Krimpenerwaard. Wandel dwars door weilanden en bosschages of over langgerekte tiendwegen. Het uitzicht is soms weids en dan weer beschut. Onderweg biedt een vogelkijkscherm uitzicht over een veenput. Hier staken turfstekers ooit brandstof voor de haard. Nu rusten er allerlei eendensoorten. Net als in de eendenkooien in dit gebied. Let op de excursies!

Polder de Nesse is een open weidegebied met lange, smalle weilanden en talrijke sloten.

In de Berkenwoudse Boezem werd overtollig polderwater verzameld waarna het werd uitgemalen op de Hollandsche IJssel achter de dijk in de verte. De windmolens die hier gestaan hebben zijn nog te herkennen in het landschap.

De Berkenwoudse Driehoek biedt prachtige doorkijkjes over open polderland, rietpercelen, houtkades en eendenkooien. De door turfstekers afgegraven veenpartijen en de overal opdoemende bosschages zorgen voor extra variatie. In de zomer ligt in de sloten een tapijt van krabbescheer. Zwarte sternen nestelen op deze puntige waterplanten. De groene glazenmaker, een zeldzame libel, is zelfs helemaal afhankelijk van deze plant. Ook de prachtige bruine kiekendief is hier regelmatig te zien.

Duizend jaar geschiedenis

Je wandelt in deze gebieden letterlijk over geschiedenis. Het landschap verhaalt van pioniers die duizend jaar geleden het veenmoeras introkken. De lage kades waren de landscheidingen tussen akkerland en moeras. Pioniers groeven steeds weer nieuwe sloten om het overtollige water af te voeren. Ze zetten lange, smalle percelen uit: nieuw land! De onverharde tiendwegen met knotwilgen zijn wellicht vernoemd naar het tiende deel van de opbrengst dat de boeren aan hun landheer moesten afstaan.

De knotwilgen en elzenbosjes gebruikten de boeren vroeger voor hakhout. De lange wilgentakken gingen naar de moestuin. Bonenplanten krulden zich er langs omhoog. Je ziet dat nog steeds in de verspreide moestuintjes in dit landschap. Daar groeit het slow food uit de Krimpenerwaard. Ga het zelf proeven in de Polderkeuken in Stolwijk.

Eendenkooi Kooilust en Nooitgedacht

Eendenkooi Kooilust was in 1934 de eerste aankoop van het Zuid-Hollands Landschap. Het is een vrij kleine kooi met drie vangpijpen en een prachtig stenen kooihuisje. Eendenkooi Nooitgedacht wordt actief gebruikt door een vrijwillige kooiker en er worden eenden geringd voor wetenschappelijk onderzoek.

Meer over eendenkooien

 

Tip: Wil je zelf een kijkje nemen achter de schermen van een eendenkooi? Ga dan eens naar Eendenkooi Bakkerswaal, 10 kilometer verderop aan de Lekdijk tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk.

Praktische info

Parkeren

Bij Berkenwoude ligt op de hoek van de wegen Schaapjeszijde/Wellepoort, Ouderkerk aan den IJssel een ruime parkeerplaats, ook is er een parkeerplaats op de hoek van de Tiendweg met Schaapjeszijde.

Openbaar vervoer

Helaas is dit gebied niet te bereiken met het openbaar vervoer.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Ongeschikt voor rolstoelen

Helaas is dit gebied niet geschikt voor minder validen.

Wandelen

Een typische ‘Hollandse wandeling’ door de polder. Deels door weilanden, onverhard en deels over kades en tiendwegen. Volg de paaltjes. Er zijn verschillende rondjes mogelijk, zie het informatiebord op de parkeerplaats of download de Zwarte Stern Route (8 km).

 Route downloaden 

Laarzen

Zeker na een periode van regen zijn kaplaarzen een goed idee.

Leuk voor kids

Struinen, een (georganiseerd) bezoek aan een eendenkooi.

Fietsen

Er kan niet in het gebied zelf gefietst worden, maar wel uitstekend over de polderwegen.

Vogels kijken

Neem een kijker mee! Alle weidevogels kun je spotten en ook soorten van moeras en struweel.

Bijzonderheden

Plan een bezoek naar de eendenkooi Bakkerswaal. Ook kun je regelmatig inschrijven voor excursies via onze natuuragenda.

Locatie

Schaapjeszijde/Wellepoort, 2935 CK, Ouderkerk aan den IJssel

 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder