Rob Belterman

Over dit gebied

Geniet van dit afwisselende landschap in het hart van de Krimpenerwaard. Wandel dwars door weilanden en bosschages of over langgerekte tiendwegen. Het uitzicht is soms weids en of juist klein en beschut. Onderweg biedt een vogelkijkscherm uitzicht over een veenput. Hier staken turfstekers ooit brandstof voor de haard. Nu rusten er allerlei eendensoorten. Net als in de eendenkooien in dit gebied. Let op de excursies!

Typisch Hollandse polders

Polder de Nesse is een open weidegebied met lange, smalle weilanden en talrijke sloten.

In de Berkenwoudse Boezem werd overtollig polderwater verzameld waarna het werd uitgemalen op de Hollandsche IJssel achter de dijk in de verte. De windmolens die hier gestaan hebben zijn nog te herkennen in het landschap

De Berkenwoudse Driehoek biedt prachtige doorkijkjes over open polderland, rietpercelen, houtkades en eendenkooien. De door turfstekers afgegraven veenpartijen en de overal opdoemende bosschages zorgen voor extra variatie. In de zomer zijn ligt in de sloten een tapijt van krabbescheer. Zwarte sternen nestelen op deze puntige waterplanten. De groene glazenmaker, een zeldzame libel, is zelfs helemaal afhankelijk van deze plant. Ook de prachtige bruine kiekendief is hier regelmatig te zien. 

Duizend jaar geschiedenis

Je wandelt in deze gebieden letterlijk over geschiedenis. Het landschap verhaalt van pioniers die duizend jaar geleden het veenmoeras introkken. De lage kades waren de landscheidingen tussen akkerland en moeras. Pioniers groeven steeds weer nieuwe sloten om het overtollige water af te voeren. Ze zetten lange, smalle percelen uit: nieuw land! De onverharde tiendwegen met knotwilgen zijn wellicht vernoemd naar het tiende deel van de opbrengst dat de boeren aan hun landheer moesten afstaan.

De knotwilgen en elzenbosjes gebruikten de boeren vroeger voor hakhout. De lange wilgentakken gingen naar de moestuin. Bonenplanten krulden zich er langs omhoog. Je ziet dat nog steeds in de verspreide moestuintjes in dit landschap. Daar groeit het Slow food uit de Krimpenerwaard. Ga het zelf proeven in de Polderkeuken in Stolwijk

Eendenkooien

Eendenkooi Kooilust was in 1934 de eerste aankoop van het Zuid-Hollands Landschap. Het is een vrij kleine kooi met drie vangpijpen en een prachtig stenen kooihuisje. Eendenkooi Nooitgedacht wordt actief gebruikt door een vrijwillige kooiker en er worden eenden geringd voor wetenschappelijk onderzoek. Aanrader: bezoek ook eendenkooi Bakkerswaal, 10 kilomer verderop aan de Lekdijk tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk.

Praktische info

Parkeren

Bij Berkenwoude ligt op de hoek van de wegen Schaapjeszijde/Wellepoort, Ouderkerk aan den IJssel een ruime parkeerplaats, ook is er een parkeerplaats op de hoek van de Tiendweg met Schaapjeszijde.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Ongeschikt voor rolstoelen

Helaas is dit gebied niet geschikt voor minder validen.

Wandelen

Een typische ‘Hollandse wandeling’ door de polder. Deels door weilanden, onverhard en deels over kades en tiendwegen. Volg de paaltjes. Er zijn verschillende rondes mogelijk, zie het infobord op de P of download Zwarte sternroute van deze site.

Openbaar vervoer

Helaas is dit gebied niet te bereiken met het openbaar vervoer.

Leuk voor kids

Struinen, een (georganiseerd) bezoek aan een eendenkooi.

Fietsen

Er kan niet in het gebied zelf gefietst worden, maar wel uitstekend over de polderwegen.

Vogels kijken

Neem een kijker mee! Alle weidevogels kun je spotten en ook soorten van moeras en struweel.

Bijzonderheden

Excursies
Plan een bezoek naar de eendenkooi Bakkerswaal. Ook kun je regelmatig inschrijven voor excursies via onze natuuragenda.

Zeker na een periode van regen zijn kaplaarzen een goed idee.

Locatie

Schaapjeszijde/Wellepoort, 2935 CK, Ouderkerk aan den IJssel

 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder
 • Speel de Kuiken Quiz

  Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

  Lees verder

  Lees verder