De Zandmotor Ter Heijde

Foto: Rijkswaterstaat / Joop van Houdt Foto: Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

Ervaar de on-Hollandse leegte van het zandlandschap op de Zandmotor. Zoek tussen de schelpen en de keien naar fossielen op de glooiende zandduinen. De horizon is leeg, op de Argustoren na. De lage, jonge stuifduinen maskeren de drukte van Kijkduin en de industrie op de Maasvlakte. Boven op de oorspronkelijke kustlijn ligt een hoog fietspad met uitzicht op zee. Op de noordrand van de Zandmotor kun je genieten van spectaculaire activiteiten als windsurfen, kitesurfen en golfsurfen. De Zandmotor maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Foto: Rijkswaterstaat / Joop van Houdt Foto: Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

Praktische info

Locatie

Strandopgang Molenslag, 2684, Ter Heijde

De Zandmotor is avontuurlijke kustnatuur, want de Zandmotor is een zeer dynamisch onderdeel van onze kust. Genieten dus. Maar let op: wandelaars wordt aangeraden het weer en het getij in de gaten te houden. Door de werking van stroming, golven en wind veranderen vorm en grootte van de Zandmotor voortdurend. Het is niet precies te voorspellen hoe het zand en de stroming zich zullen gedragen. Na de winterstormen van 2016 is er zelfs een nieuwe geul ontstaan die de lagune in een rechtstreekse verbinding met de zee brengt. 

Wie ingesloten raakt door het opkomende water moet niet aarzelen om de nooddiensten te bellen (112). Onderschat ook het gevaar van drijfzand niet, borden geven aan waar je beter weg kunt blijven. Zwemmen is rond de zandmotor inmiddels toegestaan, maar ook hier gelden de gebruikelijke risico’s van zwemmen in zee. Mogelijk dat er in de toekomst weer nieuwe beperkingen gelden op verblijven en zwemmen rond de zandmotor. Hou de borden in de gaten.

De lagune trekt veel kust- en wadvogels. In het water komen veel garnalen voor. Naast scholeksters en aalscholvers laten ook slechtvalk en sperwer zich regelmatig zien. ’s Morgens vroeg staan in het natte zand de sporen van de vos die hier in het donker langs de oever sluipt om slapende vogels te verrassen. Op de zandplaat ligt regelmatig een zeehond. Planten zoals zeeraket en biestarwegras bevorderen de groei van zogenaamde embryonale duinen. Je bent hier ter plekke ooggetuige van het ontstaan van nieuw land. 

De Zandmotor is namelijk bedoeld als kustverdediging. Het zand is door Rijkswaterstaat op deze plek opgespoten om de dunne en zwakke kust op deze plek te versterken. In de loop der jaren zal het hier opgebrachte zand zich in noordelijke richting afzetten. De toren op de Zandmotor wordt Argus genoemd. Hij bevat apparatuur om de ontwikkeling van de Zandmotor te kunnen volgen.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Praktische info

Parkeren

Er kan geparkeerd worden bij de Schelpenpad/Haagweg, Ter Heijde. Een alternatief is de strandopgang Molenslag, 2684 Ter Heijde. In het seizoen is het hier betaald parkeren. Een ander alternatief is parkeren in Kijkduin (parkeerterrein Machiel Vrijenhoeklaan).

Toegestaan

Honden zijn welkom en mogen hier ook lekker loslopen. 

Ongeschikt

Dit gebied is helaas niet geschikt voor minder validen. 

Horeca in de buurt

Er zijn voldoende horeca gelegenheden te vinden bij de strandopgangen (alleen in het strandseizoen, van ongeveer half maart tot begin oktober).

Wandelen

Te voet door een heerlijk leeg landschap dwalen.

Openbaar vervoer

Stap uit bij bushalte Monster, Schelppad met buslijn 31. Of begin je wandeling in Kijkduin. Plan je reis op 9292.nl.

Leuk voor kids

Fossielen zoeken. Zoek de kaak van het reuzenhert of de kies van een mammoet. Ze zijn 600.000 jaar geleden uitgestorven toen de Noordzee volstroomde met water. De fossiele resten zijn met het zand hier terechtgekomen.

Fietsen

Heerlijk fietsen met uitzicht op zee. 

Het hele jaar welkom

Het gebied is het hele jaar toegankelijk. 

Laarzen

Laarzen kunnen handig zijn. 

Publieks­lievelingen

Zeehonden, scholeksters en andere steltlopers, aalscholvers, meeuwen en sterns.

Locatie

Strandopgang Molenslag, 2684, Ter Heijde

Routes in dit gebied

Wandelroute 5 / 9,5 km
Den Haag
42 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied