Diefdijk Leerdam

Je wandelt of fietst door een prachtig polderland. En af en toe stap je even af om te genieten van de kleine natuurgebiedjes onderweg zoals bijvoorbeeld de Donkere Kade of uit een van de verkooppunten wat appels, peren of andere streekproducten te kopen. Het geld doe je gewoon in een busje. Neem je verrekijker mee. Het ritselt hier van de vogels en af en toe betrap je een koppeltje reeën op de bosrand.

Deze oeroude lange dijk markeert de grens tussen de Betuwe in het oosten en het Laagland in het westen. Overstroomt de hoger gelegen Betuwe, dan moet de Diefdijk het lagergelegen weidegebied beschermen. De dijk doet nog altijd dienst en is in 2015 weer geheel op sterkte gebracht. De dijk is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de oostkant van de dijk was inundatiegebied. Er is nog steeds nauwelijks bebouwing aan de oostkant van de dijk en er liggen aan weerszijden overal grotere en kleinere natuurgebiedjes.

Oude platteland van Nederland

Het landschap is afwisselend en je komt prachtige boerderijen tegen waar in het voorjaar de fruitbomen in de boomgaarden bloeien. Vanwege de talloze watertjes, bosjes, grienden en bloemrijke hooilanden is hier nog goed te zien hoe het oude platteland van Nederland er uit zag! Overal langs de dijk worden streekproducten aangeboden. 

In de middeleeuwen maakten vijf heren de dienst uit in de Vijfheerenlanden. Het landschap uit die tijd is nog steeds te herkennen. Overal liggen kleinere en grotere natuurgebieden van het Zuid-Hollands Landschap.

Mogen we een suggestie doen? Doe een dagje Vijfheerenlanden en combineer fietsen, wandelen, vogels kijken met lekker mijmeren langs de waterkant. Binnen hoge dijken van de Vijfheerenlanden tussen Vianen, Ameide en Leerdam ligt een mozaïek van uiterwaarden, watertjes, boomgaarden, grienden en eindeloze weilanden. Rijg de losse bezoekjes aan deze gebieden aan elkaar tot een ‘natuurlijk’ dagje uit.

Onderweg kom je langs deze pareltjes:

Praktische info

Parkeren

Parkeren onderaan de Diefdijk 4143 MG Leerdam. Komt u op de fiets? Start dan bij de Donkere Kade/Diefdijk.

Aangelijnd

Honden zijn (deels) aangelijnd welkom. Let goed op de borden!

Ongeschikt

Dit gebied is ongeschikt voor minder validen.

Horeca in de buurt

De Taveerne van Fort Asperen is een bijzondere plek. Veel particulieren en boerenbedrijven verkopen streekproducten langs de weg. In de leuke historische plaatsjes zoals Schoonrewoerd, Vianen, Ameide of Leerdam zit volop horeca.

Wandelen

Wandelen langs de dijk betekent goed opletten. Er is gemotoriseerd verkeer. Combineer in de Vijfheerenlanden fietsen met wandelen. Wie goede schoenen aandoet, kan af en toe de fiets neerzetten en te voet het weelderige laagland intrekken om te genieten van vogels en gevarieerde (natte) natuur.

Openbaar vervoer

Het gebied is te bereiken via Bushalte Kortgerecht, Blauwbijl, Schoonrewoerd, Arriva Bus 85. Kijk op 9292.nl.

Leuk voor kids

Fort Asperen is leuk voor kids.

Fietsen

Fietsen langs de dijk betekent goed opletten. Er is gemotoriseerd verkeer. Combineer in de Vijfheerenlanden fietsen met wandelen. Wie goede schoenen aandoet, kan af en toe de fiets neerzetten en te voet het weelderige laagland intrekken om te genieten van vogels en gevarieerde (natte) natuur.

Uitzichtpunt

Schoonrewoerdse Wiel. Diverse mooie panorama’s vanaf de Diefdijk en Ford Asperen.

Vogels kijken

Vogels van oude cultuurlandschappen, zoals steenuil, kneu, grasmus, zomertortel, verder ook het ree, heikikker, ringslang en vele insectensoorten.

Het hele jaar welkom
Bijzonderheden

Onderweg zijn veel kleine natuurgebiedjes zoals bijvoorbeeld de Donkere Kade. Bij de Donkere Kade kan het fiets tegen het hek en de wandelschoenen even aan. Over de Donkere Kade loopt een onverhard pad van 2 kilometer.

Publieks­lievelingen

Vogels van oude cultuurlandschappen, zoals steenuil, kneu, grasmus, zomertortel, verder ook het ree, heikikker, ringslang en vele insectensoorten. De Donkere Kade is een paradijs voor vogels zoals vink, tjiftjaf, fitis, grote lijster, zwartkop, roodborst en rietgors. Misschien is de fraaie blauwborst te horen of zelfs te zien. Of de rietzanger en de sprinkhaanrietzanger als ze terug zijn uit het zuiden. In de sloten en drasse delen huist de heikikker. Op de weilanden tussen de bossen heb je een goede kans om reeën te spotten.

Locatie

Diefdijk, 4143 MG, Leerdam

Routes in dit gebied

Wandelroute 2 km
Schoonrewoerd
1 beoordeling
Wandelroute 11,5 km
Schoonrewoerd
3 beoordelingen