Groene kikker Nico van Kappel

Over dit gebied

Heemtuin Krimpen in Krimpen aan den IJssel (2 hectare) is eigenlijk een soort mini-Krimpenerwaard. Blauwgrasland, dotterbloemhooiland, een orchideeënveld, elzenbroekbos, een dijk met knotwilgen: je komt het er allemaal tegen. De heemtuin is vrij toegankelijk voor wandelaars. Het Zuid-Hollands Landschap houdt de paden begaanbaar en onderhoudt de gebiedjes op dezelfde manier als de gebieden in de grote Krimpenerwaard. Zo maaien we en we knotten de wilgen, die met hun wortels de oevers van de kade vasthouden. Wilde eenden en steenuilen bouwen graag hun nest in de holle stam of knot.

Net als vroeger…

De heemtuin werd in 1975 aangelegd als een ecologisch heempark. Planten, struiken en bomen groeien er onder omstandigheden waarin zij ook in de vrije natuur voorkomen. 

Het natte broekbos geeft een indruk van het ontoegankelijke veenmoeras dat de Krimpenerwaard ooit was, voor het gebied ontgonnen werd. In het water van de moerasstrook groeien riet en lisdodde en zijn padden, kikkers en salamanders in grote aantallen aanwezig. Het vochtige stuk grasland herinnert aan de blauwgraslanden van de Krimpenerwaard. In zulke voedselarme, drassige hooilanden maaiden de boeren slechts één keer per jaar. De benaming komt van de blauwachtige tint van de grassen en kruiden die hier groeien. We maaien de graslanden, zodat zeldzame planten als orchideeën, moerasviooltje en Spaanse ruiter de kans krijgen zich hier te ontwikkelen.

Praktische info

Parkeren

Er is een kleine parkeerplaats aan het einde van de Heemlaan in Krimpen aan den IJssel (2923 GR).

Auto: volg de N210 ten zuiden van Krimpen aan de IJssel en neem op de rotonde de N474 naar wijk 4 en 5. Sla aan het einde rechts af. Neem de eerste weg links (Zwanenkade). Sla na 400 m links af (Heemlaan). Neem de eerste weg rechts (Heemlaan) en parkeer aan het einde

Openbaar vervoer

Neem vanaf metrostation Capelsebrug buslijn 97 of 98. Stap uit bij halte Zwanenkade in Krimpen aan den IJssel. Volg vanaf de kruising de Zwanenkade. Sla na 400 m links af (Heemlaan). Ga na 80 m direct na het fietspad rechts het smalle wilgenpad op. Aan het einde is de ingang van de heemtuin. Zie voor de details 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden mogen aangelijnd mee.

Geschikt voor rolstoelen

Sommige paden zijn halfverhard en bij droog weer met de rolstoel of een kinderwagen berijdbaar. De graspaden zijn ontoegankelijk.

Geen horeca in de buurt

Langs of vlak bij de route is geen horeca.

Toegankelijkheid

De heemtuin is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend.

Bijzonderheden

De route is korter dan 1 km, maar wel verrassend! Op bijna twee hectare dwaal je langs een aantal landschapselementen die karakteristiek zijn voor de Krimpenerwaard, van een tiendweg tot een eikenwal en een broekbosje. In elk seizoen verandert de aanblik en kun je de ontwikkelingen van het planten- en dierenleven van dichtbij volgen.

 Download folder heemtuin

Locatie

Heemlaan, 2923 GR, Krimpen aan de IJssel

  • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

    Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

    Lees verder

    Lees verder
  • De Bijentelling komt er weer aan!

    Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder