Heemtuin Krimpen Krimpen aan den IJssel

Foto: Nico van Kappel - groene kikker Foto: Nico van Kappel

De Heemtuin Krimpen (1,4 ha.) is eigendom van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Zij liet de heemtuin in 1975 aanleggen naar een ontwerp van Dr. John Polder die de ontwikkeling langdurig heeft begeleid.

Foto: Nico van Kappel - groene kikker Foto: Nico van Kappel

De heemtuin is aangelegd volgens het principe van een 'ecologisch heempark', dat wil zeggen dat wilde planten er groeien onder omstandigheden waaronder zij ook in de vrije natuur voorkomen. Om dit te bereiken is er bij de aanleg van de heemtuin rekening gehouden met de meest ideale standplaatsen en zijn de juiste condities aangelegd. Natte schrale graslanden, poelen, elzenbroekbosjes en een heus stukje bloemdijk wisselen elkaar af.

Op 15 juni 2006 is de beheerovereenkomst tussen de Gemeente Krimpen aan den IJssel en het Zuid-Hollands Landschap getekend. Overeen is gekomen dat alleen het landdeel door het Zuid-Hollands Landschap beheerd wordt. Het baggeren van de waterpartijen valt niet onder de overeenkomst, de oevers worden wel door het Zuid-Hollands Landschap beheerd. De ingang van Heemtuin Krimpen is bij parkeerplaats aan de Heemlaan in Krimpen aan den IJssel (2923 GR). De heemtuin is vrij toegankelijk voor wandelaars.  

Heemtuin Krimpenroute aanvragen

Praktische info

Parkeren

Er is een kleine parkeerplaats aan het einde van de Heemlaan in Krimpen aan den IJssel (2923 GR).

Auto: volg de N210 ten zuiden van Krimpen aan de IJssel en neem op de rotonde de N474 naar wijk 4 en 5. Sla aan het einde rechts af. Neem de eerste weg links (Zwanenkade). Sla na 400 m links af (Heemlaan). Neem de eerste weg rechts (Heemlaan) en parkeer aan het einde.

Honden welkom

Honden mogen aangelijnd mee.

Ook voor minder validen

Sommige paden zijn halfverhard en bij droog weer met de rolstoel of een kinderwagen berijdbaar. De graspaden zijn ontoegankelijk.

Geen horeca

Langs of vlak bij de route is geen horeca.

<1 km

De route is korter dan 1 km, wel verrassend! Op bijna twee hectare dwaal je langs een aantal landschapselementen die karakteristiek zijn voor de Krimpenerwaard, van een tiendweg tot een eikenwal en een broekbosje. In elk seizoen verandert de aanblik en kun je de ontwikkelingen van het planten- en dierenleven van dichtbij volgen.

Download gratis de Heemtuin Krimpenroute

Openbaar vervoer

OV: neem vanaf metrostation Capelsebrug buslijn 97 of 98. Stap uit bij halte Zwanenkade in Krimpen aan den IJssel. Volg vanaf de kruising de Zwanenkade. Sla na 400 m links af (Heemlaan). Ga na 80 m direct na het fietspad rechts het smalle wilgenpad op. Aan het einde is de ingang van de heemtuin. Zie voor de details 9292.nl.

Van zonsopgang tot zonsondergang

De heemtuin is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend.

Locatie

Heemlaan, 2923 GR, Krimpen aan den IJssel

Routes in dit gebied

Wandelroute 750 meter
Krimpen aan de IJssel
2 beoordelingen