Hooge Boezem Haastrecht

Foto: Warner Reinink - Hooge Boezem achter Haastrecht Foto: Warner Reinink

Op de fiets genieten van de Krimpenerwaard. Er zijn genoeg mooie polderwegen, maar die langs het riviertje de Vlist zijn de allermooiste. Check de openingstijden en stop bij de gerestaureerde molen. De Hooge Boezem is een waterstaatkundig monument en een eldorado voor vogelaars. Je kan er te voet en op de fiets doorheen. Tip: huur een kano of pik een terrasje in het dorpje de Vlist.

Foto: Warner Reinink - Hooge Boezem achter Haastrecht Foto: Warner Reinink

Update: Tussen 6 oktober en 21 november vinden er werkzaamheden plaats aan het pad naar de boezemmolen. Klik hier voor meer informatie.

De veenweidenpolders van de Krimpenerwaard zijn eeuwenoud. Je kunt er eindeloos fietsen over polderwegen en fietspaden dwars door de weidenatuur. Fietsroutes zijn er volop. In het seizoen wemelt het er van de weidevogels: grutto’s, kieviten, zwarte sternen, eenden- en reigersoorten en rietvogels. Je komt door fraaie landschappen en langs historische plekken, kasteelboerderijen en molens. Je fietst langs allerlei horeca gelegenheden en verschillende boerderijen verkopen streekproducten zoals de wereldberoemde Goudse Kaas.

Boezemmolen no. 6

Een van de mooiste molens is Boezemmolen no. 6 van het Zuid-Hollands Landschap aan de Vlist. Het is de laatste van de oorspronkelijk zeven molens die de boel langs de Vlist droog hielden. Als de blauwe wimpel wappert, is de molen open voor bezoek. De molen is vrijwel elke zaterdag geopend, maar check vooraf onze openingstijden!

De molen en de Hooge Boezem zijn samen een waterstaatkundig monument dat langzaam maar zeker wordt gerestaureerd. Op deze plek kun je nog zien hoe het water uit de Vlist werd opgemalen naar de Hooge Boezem. Van daaruit werd het polderwater vroeger bij laag water geloosd op de Hollandsche IJssel.

Een bezoekje aan de molen is erg leuk en leerzaam. Zeker als je dat combineert met een bezichtiging aan het stoomgemaal De Hooge Boezem in het dorp Haastrecht enkele honderden meters verderop. Ook dit gemaal is open voor bezoek en heeft een mooi infocentrum.

Hooge Boezem

In de Hooge Boezem van het Zuid-Hollands Landschap wordt water gebufferd bij hevige regenval. Zo houden ze de voeten droog in Haastrecht. De boezem ligt achter de molen. Het is de bedoeling dat de molen straks weer een deel vol maalt om te laten zien hoe dit vroeger ging. Voor water- en weidevogels geen probleem, zolang dit natuurlijk buiten het broedseizoen gebeurt. Je ziet hier alle bekende weidevogels. Het fietspad voert dwars door dit prachtige, weidse veengebied.

Koeneschans

Wie toch langs de Vlist fietst, moet zeker even stoppen bij de Koeneschans van het Zuid-Hollands Landschap. Je bent hier tussen Oudewater, Gouda en Schoonhoven namelijk in het centrum van de Vaderlandse Geschiedenis. Op school leren we over het Rampjaar 1672: ons land van alle kanten werd aangevallen. Na het Rampjaar werd de Oude Hollandse Waterlinie aangelegd. Het schiereilandje Koeneschans in de Vlist is hiervan een overblijfsel. Grote stukken van ons land konden hier onder water worden gezet om ‘Holland’ te beschermen tegen vijandige legers. De Koeneschans bood de verdedigers een droge plek om de hoger gelegen wegen en inundatiekade (nu de Franse Kade) te controleren. Tegenwoordig is de Koeneschans een mooie natuurlijke plek om even uit te blazen en te genieten van de rust en de grote cultuurhistorische waarde.

Bonrepas

Ook in het schilderachtige Vlist-buurtschap Bonrepas vond een historische gebeurtenis plaats die we ooit uit het hoofd moesten leren: ‘Wilhelmina van Pruisen bij Goejanverwellesluis gekeerd’. In feite gebeurde dat dus niet bij Goverwelle, maar hier. Bij Bonrepas werd de stoere Wilhelmina in 1787 tegengehouden door de Patriotten. Zij was op weg naar Den Haag om voor haar getergde echtgenoot Stadhouder Willem V orde op zaken te stellen, maar kwam dus niet verder dan de Vlist. Naar verluid kreeg Wilhelmina een goede maaltijd aangeboden (Bonrepas, Frans voor een goede maaltijd) en ging daarna onder bewaking door naar Goverwelle. Daar eindigde haar reis met de terugkeer naar haar man de Stadhouder, die was uitgeweken naar Nijmegen.

Er is nog een mooie verklaring voor ‘Bonrepas’ (ook wel ‘Boenderpas’). Pas staat voor de passage langs de Koeneschans. Je moest daarvoor wel het juiste wachtwoord kunnen noemen!

Franse Kade

Later werd de kronkelende Boenderpas of Bonrepas overbodig door de aanleg in 1828 van de kaarsrechte ‘Rijksweg’ op de Franse Kade richting Schoonhoven. Het verhaal gaat dat hij zo werd genoemd omdat Napoleon en zijn manschappen tijdens de Franse bezetting hier ooit zouden hebben overnacht. Dat Napoleon langs de Vlist is gereisd, staat vast. Maar waar precies hij is gestopt…. Misschien wel bij Café de Vlist aan het begin van de kade?

Praktische info

Parkeren

Je kunt het beste parkeren aan de West-Vlisterdijk bij het zwembad. Bij Molen Nummer 6 kun je de auto moeilijk kwijt.

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Deels geschikt

Het fietspad in de Hooge Boezem is verhard. De molen zelf is niet toegankelijk voor wie slecht ter been is.

Horeca in de buurt

In Schoonhoven, Haastrecht en langs de Vlist zijn er volop horeca gelegenheden.

Wandelen

Je kunt heerlijk wandelen langs de fietspaden door de Hooge Boezem.

Openbaar vervoer

Bus 107 Connexxion, bushalte Kleine Betuwe, Haastrecht, 15 minuten lopen naar de molen. Plan de reis op 9292.nl.

Leuk voor kids

Bezoek de poldermolen tijdens de weekend opening, open monumentendag of een van de andere open dagen.

Fietsen

Langs de Vlist kun je prachtig fietsen, achter Molen Nummer 6 fiets je dwars door de Hooge Boezem. Op de oostelijke oever van de Vlist heb je bijna geen verkeer.

Uitzichtpunt

Vanaf de molen kijk je uit over het weidevogelgebied van de Hooge Boezem. Het riviertje de Vlist en haar buurtschappen zijn schilderachtig.

Vogels kijken

In de trektijd zijn er regelmatig zeldzame vogelsoorten te vinden in de Hooge Boezem. Het is van de beste vogelspotlocaties in de Krimpenerwaard.

Hele jaar welkom

Het gebied is het hele jaar toegankelijk, de molen enkel op speciale dagen.

Bijzonderheden

Scholen en andere groepen kunnen gebruik maken van een lespakket, kijk voor meer informatie op de site van het Zuid-Hollands Landschap.

Publiekslieveling

Zwarte stern, grutto, kievit.

Locatie

Oost-Vlisterdijk 1, 2851 ET, Haastrecht

Routes in dit gebied

Fietsroute 41 km
Stolwijk
2 beoordelingen
Fietsroute 50 km
Schoonhoven
1 beoordeling
Wandelen 12 km
Haastrecht (parkeerplaats achter TOP)
23 beoordelingen
Wandelen 47 km
Haastrecht (parkeerplaats achter TOP)
2 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied