Kasteelgaarde Rhoon Bij Rhoon

Foto: Idde Lammers - Perenberceau kasteelgaarde Rhoon Foto: Idde Lammers

Kasteelgaarde Rhoon (13 ha.) ligt ten noorden van de gelijknamige plaats Rhoon. Het kasteel zoals het er nu staat is gesticht in de 16e eeuw, maar de geschiedenis gaat terug tot de twaalfde eeuw. Van de oorspronkelijke tuinaanleg is weinig bekend. Aangenomen wordt dat deze vroeger is aangelegd met als doel in groente, fruit en hout te kunnen voorzien. Het bos zal later een meer parkachtige functie gekregen hebben, maar is in de oorlogsjaren vrijwel geheel als brandhout gekapt en mist hierdoor de karakteristieke, gevarieerde samenstelling van een parkbos.

Foto: Idde Lammers - Perenberceau kasteelgaarde Rhoon Foto: Idde Lammers

Het kasteel en het eiland waar het op gesitueerd is, is in beheer van Stichting Kasteel van Rhoon, de tuin is eigendom van het Zuid-Hollands Landschap, inclusief twee graspercelen ten noorden van de kasteeltuin, ook wel de Huiters genoemd. Nabij de ingang van de kasteeltuin bevindt zich een parkeerplaats en het voorbos. Het voorbos, gelegen tussen de parkeerplaats en de Dorpsdijk, bestaat uit monumentale linden, oorspronkelijk in vierkantsverband, en heeft een ondergroei van ruigtekruiden, zoals fluitenkruid. Aan de zuidzijde van het kasteel, welke op een eiland staat, is een moestuin gesitueerd en aan de noordzijde op het kasteeleiland bevindt zich een stijlvolle tuin. Voorbij het kasteel bevindt zich bos dat voornamelijk bestaat uit de soorten esdoorn, es en een enkele paardekastanje, haagbeuk en veldesdoorn.

Door dit bos loopt een slingerbeek die de kasteelgracht verbindt met de oostelijk gelegen hoofdwatergang. Oostelijk hiervan bevindt zich een afdeling met daarop twee griendjes van voornamelijk essenhakhout met enkele zeer oude stobben, een oud bos met voornamelijk populieren en wilgen en een vijver. 

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij het Kasteel van Rhoon, Dorpsdijk 63, Rhoon. 

Honden welkom

Honden zijn aangelijnd welkom

Ook voor minder validen

Het gebied is gedeeltelijk toegankelijk met buggy of rolstoel. De paden rond het kasteel en in De Huijters zijn halfverhard. De paden in het parkbos zijn niet verhard en kunnen drassig zijn na een regenbui.

Horeca in de buurt

Café-Brasserie Het Wapen van Rhoon, Dorpsdijk 42, 3161 KG Rhoon, (010) 501 52 30. 
Kasteel van Rhoon, BIGGO Restaurant, reserveren (010) 501 88 96.

Wandelen

Wandel de IJsvogelroute, 2,5 km. 

Openbaar vervoer

Stap uit bij metrostation Rhoon, en volg de borden Kasteel van Rhoon. 

Het hele jaar welkom
Publieks­lievelingen

Berceau, sneeuwklokjes in het voorjaar, grote bonte specht en in de Huijters weidevogels.

Locatie

Dorpsdijk 63, 3161KD, Rhoon

Routes in dit gebied

Fietsroute 43 km
Rhoon (TOP Rhoonse Grienden)
6 beoordelingen
Wandelroute 2,5 km
Rhoon
13 beoordelingen