Klein Profijt

Over dit gebied

Klein Profijt (73 hectare) is een voormalig griendgebied aan de Oude Maas bij Rhoon. Ooit liepen hier griendwerkers die de wilgen moesten knotten. Maar die tijd ligt intussen ver achter ons. Nu is het gebied in handen van het Zuid-Hollands Landschap en wij koesteren het. Zoetwatergetijdengebieden zijn namelijk zeldzaam. Hier stromen de diepe geulen leeg en vol op het ritme van eb en vloed. Juist daarom groeien er bijzondere planten, zoals de spindotter. Ook de bever voelt zich in deze wilgenjungle thuis. Het Zuid-Hollands Landschap onderhoudt in het gebied ook een eeuwenoude eendenkooi. Het is een van de weinige buitendijkse kooien van ons land.

Wilgenjungle

Na de brede kreek begint de jungle van het wilgenbos pas echt. In het grootste deel van het gebied laten we de natuur haar gang gaan. Wilgen staan, hangen en liggen door elkaar en langs boomstammen hangen lianen van hop. Het gebied trekt veel vogels aan. Uit de bossen kan zó een havik voorbijschieten, in het riet leven blauwborsten en kleine karekieten en vanaf de steiger worden vaak lepelaars, scholeksters en bergeenden gespot. Regelmatig baggeren we de watergangen, zodat die openblijven en de geulen zich met vloed kunnen vullen. Planten als spindotters en zomerklokjes hebben die tweemaal daagse onderdompeling nodig om te overleven. 

Handwerk

Het Zuid-Hollands Landschap wil graag dat bezoekers veilig van de bijzondere zoetwatergetijdennatuur kunnen genieten. We besteden daarom veel tijd aan het onderhoud van de paden, die bezoekers door het zompige gebied loodsen. We knotten de wilgen, zodat die met hun wortels de kades kunnen blijven vasthouden. Ook zagen we na een storm takken weg die gevaarlijk over het pad hangen en herstellen we paden als er bijvoorbeeld bij springvloed delen zijn weggespoeld. Verder herstellen we oevers die afkalven. Dit is voor de boswachter en de vrijwilligers allemaal handwerk. Machines kunnen het zompige gebied namelijk niet in. 

Eendenkooi

Verscholen in het ontoegankelijke deel van het wilgenbos ligt de eeuwenoude eendenkooi Klein Profijt. Eenden worden er niet meer gevangen. Het Zuid-Hollands Landschap beheert en onderhoudt nu de eendenkooi. Eendenkooien vormen namelijk een bijzonder stukje Nederlandse cultuurhistorie. Bovendien vormen ze een oase van rust in het drukke Zuid-Holland. Veel dieren maken daar dankbaar gebruik van. Vogels als de lepelaar, de grote zaagbek en natuurlijk de wilde eend kunnen er in alle rust broeden en foerageren. Vrijwilligers van het Zuid-Hollands Landschap werken vrijwel wekelijks aan het behoud van de kooi. 

Tip van de boswachter

Er leven verschillende bevers in Klein Profijt. In het gebied vind je veel hints van hun aanwezigheid, zoals glijsporen bij de geulen of takken met tandafdrukken.

Mirjam Eikelenboom

Mirjam Eikelenboom

Praktische info

Parkeren

Parkeren aan het einde van de Schenkeldijk, Rhoon.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Horeca in de buurt

Golfclub Oude Maas, Veerweg 2-A, 3161 EX Rhoon
Restaurant Abel, Albrandswaardsedijk 196, 3172XB Poortugaal/Rhoon.

Wandelen

Rondwandeling over onverharde paden door een ruig gebied. Banjeren door een wilgenjungle. Zeker in de natte seizoenen of bij hoge waterstanden zijn laarzen geen overbodige luxe.

Openbaar vervoer

Het kost wat meer tijd om Klein Profijt te bereiken met het Openbaar Vervoer. Plan de reis op 9292.nl of op Google Maps. Je kunt er ook dichtbij komen met het Rhoonsveer (een voetveer) vanuit Oud-Beijerland.

Leuk voor kids

Banjeren door de jungle.

Vogels kijken

Typische zang- en bosvogels kans op wielewaal, grauwe vliegenvanger, steltlopers in voor en najaar lepelaar op het slik, eenden en ganzen in de geulen. Als je geluk hebt vliegt er een visarend over.

Tip! Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen die in de zoetwater delta voorkomen.

Toegankelijkheid

Het gebied is het hele jaar toegankelijk. Let wel op bij hoge waterstanden.

Locatie

Schenkeldijk, Rhoon

 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Deze grote papieren kaart biedt volop inspiratie voor een dagje uit.

  Lees verder

  Lees verder
 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer natuur? Het kán!

  Elke hectare groen is van groot belang voor planten, dieren en mensen. Help mee met het leggen van de puzzel voor meer natuur in Zuid-Holland.

  Lees verder

  Lees verder