Keukenhofbosch Lisse

Ten zuiden van de toeristische trekpleister De Keukenhof, ligt een wat minder bekende, maar minstens zo interessante verrassing. Het Keukenhofbosch maakte vroeger ook deel uit van het Landgoed Keukenhof. Nu wandel je er - weg van alle drukte – prachtig over lommerrijke paden en lanen. Kijk vooral ook eens omhoog. In de oude bomen zitten overdag ransuilen lekker te suffen tussen de takken. Het Keukenhofbosch maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Het is hier heerlijk wandelen door een prachtig oud bos met grote, dikke bomen midden tussen de bollenvelden. Het Keukenhofbosch is een gevarieerd en heuvelachtig bosgebied met beuken, eiken en naaldbomen. In de holtes van de oude bomen nestelen spechten, uilen, mezen en duiven. Blauwe reigers maken in het voorjaar grote nesten in de toppen van de grove dennen. 

Gecombineerd uitje

Uiteraard is het voorjaar (als de velden in bloei staan) de fotogeniekste, maar ook drukste periode. Ook de andere jaargetijden bieden veel natuurschoon en zijn aanzienlijk rustiger. Op het naastgelegen Landgoed Keukenhof wordt sinds 1949 de wereldberoemde  jaarlijkse bloemententoonstelling gehouden. Het sprookjesachtige landhuis met zeven torens stamt uit 1862. Omstreeks dezelfde tijd legden de bekende ‘parkenbouwers’ vader en zoon Zocher hier een Engels landschapspark aan. Het Keukenhofbosch valt buiten het park maar de twee zijn natuurlijk een leuke gecombineerde bestemming. 

In het bos ‘proef’ je nog de 15e-eeuwse geschiedenis van slot Teylingen. Het bos waar je nu zo lekker wandelt, was namelijk het ‘keukenduin’ voor het slot. De opbrengsten uit dit duinbos, zoals wild, vee, kruiden en bessen, waren bestemd voor de keuken van het Slot Teylingen. Vandaar de naam Keukenhofbosch. 

De prachtige nabijgelegen ruïne van Teylingen (vlakbij Sassenheim) was een van de eerste Rijksmonumenten. Al sinds 1795 geldt de verplichting dat de ringburcht niet gesloopt mag worden. Tip: bezoek de ruïne op vrijdag 14.00 - 17.00 uur en zaterdag & zondag 10.00 - 17.00 uur. 

Strandwalbos

Dat je in dit bos zo kunt genieten is overigens niet vanzelfsprekend. Eind 19e eeuw wilde men de duinen afgraven voor de bollenteelt. Graaf Van Lynden stak er gelukkig een stokje voor en weigerde het bos op te geven. Dus staat er nu op deze strandwal nog een authentiek strandwalbos met beuken, eiken en een enkele oude den. Gelukkig maar, want veel van deze strandwallen zijn verdwenen. Niet alleen vanwege de bollenteelt, maar ook vanwege de enorme stedengroei in de Gouden Eeuw. Strandwallen werden in die periode stukje bij beetje afgegraven voor bouwzand of om er kalkzandsteen van te maken.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij Spekkelaan 18, 2161 GH, Lisse.

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom. 

Horeca in de buurt

Restaurant Hofboerderij, Keukenhof 1 Lisse. Restaurant Hofboerderij is dagelijks geopend van 11.00 - 17.00 uur.

Wandelen

Maak mooie wandelingen door een oud bos. 

Openbaar vervoer

Het gebied is te bereiken met Buslijn 90 (richting Den Haag), halte Hyacinthenstraat, vandaar is het ongeveer 15 minuten lopen. Plan de reis op 9292.nl.

Leuk voor kids

Combineer het wandelen in het Keukenhofbosch met een bezoek aan het Bassie en Adriaankasteel (De verdwenen kroon) Slot van Teylingen. Teylingerlaan 15a, Lisse.

Locatie

Spekkelaan 18, 2161 GH, Lisse

Routes in dit gebied

Fietsroute 43
Lisse
6 beoordelingen