Landgoed Ockenburgh Den Haag

Foto: Idde Lammers - Landgoed Ockenburgh Foto: Idde Lammers

Eeuwenoude allure op de rand van Den Haag? Op Landgoed Ockenburgh voel je de geschiedenis van vele eeuwen. Een heerlijk “buiten” om te struinen met de kinderen, te wandelen met de hond, te picknicken, te fietsen of te joggen. Vanaf de ruime, verzorgde parkeerplaats is het bosachtige park ook prima toegankelijk voor wie wat moeilijker ter been is. Landgoed Ockenburgh maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Foto: Idde Lammers - Landgoed Ockenburgh Foto: Idde Lammers

Landgoed Ockenburgh biedt voor ieder wat wils. Al fietsend of wandelend geniet je van de parkachtige allure. Ruiters mogen via het doorgaande ruiterpad over het landgoed. Honden kunnen op de Koeweide losgaan, maar moeten elders aan de lijn. Wie rust zoekt, kiest voor het Hyacintenbos. Ruiger terrein vind je rond de oude duinen onder de oeroude bomen van de Zwitserse Partij. Voor een hapje en een drankje kun je terecht in restaurant Villa Ockenburgh

Jonkheren en jonkvrouwen

Dwaal langs de Spiegelvijver en staar naar het evenbeeld van het landhuis. Juist hier voel je de nabijheid van jonkheren en jonkvrouwen. Bedenk dat je hier als gewone sterveling eeuwenlang niet welkom was. Het landgoed ging maar eens per jaar open voor het gewone publiek! Nu is dit ook jouw landschap en mag je er zo maar in. 

Je ziet nog steeds de sporen van allerlei modegrillen en verschillende landschapsstijlen. Voor de rechte lijnen en de gazons van de Franse stijl werden zelfs complete duinen afgegraven. Vanuit het landhuis Ockenburgh lopen nog altijd drie imponerende kaarsrechte zichtlijnen door het park. De oprijlaan vanaf de Monsterseweg is daarvan een mooi voorbeeld. 

Verschillende stijlen

De Romantiek bracht in de 19e eeuw de Engelse stijl naar Ockenburgh. Met zwierige hand werd een romantisch landschap aangelegd met kronkelige “dwaalroutes” en “wilde natuur”. Daarvan is de Zwitserse Partij een mooi voorbeeld: een oud duin, begroeid met eeuwenoude beuken. Met de nodige fantasie kan het doorgaan voor een miniatuur berglandschap.

Zelfs de overweldigende hoeveelheid voorjaarsbloemen krokussen, narcissen en sneeuwklokjes hebben een historische oorsprong. Ze werden ooit in luxe tuinen geplant rond de hofstedes en de latere landhuizen op Ockenburgh. 

Combinatie-uitje: de Zandmotor

Voor de kust bij Ter Heijde ligt een kunstmatig schiereiland: de Zandmotor. De beschutte baai valt bij laagwater grotendeels droog en trekt veel kust- en wadvogels. Naast scholeksters, lepelaars en aalscholvers laten ook slechtvalk en sperwer zich regelmatig zien. ’s Morgens vroeg staan in het natte zand de sporen van de vos die hier in het donker langs de oever sluipt om slapende vogels te verrassen. Op de zandplaat wordt regelmatig een zeehond gesignaleerd. Je kunt de Zandmotor bereiken via de strandopgang Schelpenpad op enkele honderden meters van de ingang van Ockenburgh.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Praktische info

Parkeren

Je kunt (gratis) parkeren iets voorbij Monsterseweg 2 in Den Haag, op de parkeerplaats aan de linkerkant van de oprijlaan. Er staan ook fietsenrekken.

Mag de hond mee?

Op de Koeweide mogen de honden loslopen, de rest van de route zijn ze aangelijnd welkom. In de Van Leydenhof en het Hyacintenbos zijn honden niet toegestaan!

Geschikt

Het gebied is rolstoel- en buggyvriendelijk. 

Horeca in de buurt

In restaurant Villa Ockenburgh kun je terecht voor lekkere drankjes en bijzondere gerechten. In de kas worden biologische groentes en kruiden gekweekt.

Wandelen

Heerlijk wandelen door een parkachtig bos met verharde en onverharde paden. Uitrusten op een van de vele monumentale zitbanken rond de Spiegelvijver.

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde halte van het openbaar vervoer is Bushalte Ockenburgh. Plan de reis op 9292.nl.

Leuk voor kids

Kruip of klim in holle bomen, kijk of je een nestholte kunt zien zitten, ga voetballen in het gras en dollen met de hond op de Koeweide.

Fietsen

Onbezorgd fietsen over de fietspaden over het landgoed, uitrusten bij een picknicktafel.

Vogels kijken

Hoor je spechten roepen of roffelen? Kijk dan goed hoog op de stammen. Vooral de grote bonte specht is een regelmatig geziene bewoner.

Bijzonderheden

Vroeg in het seizoen: bloeiende voorjaarsbloemen en uitbundig bloeiende rhododendrons. 

In de (na)zomer: lommerrijke parkachtige bossen met ligweiden.

Zie het spiegelbeeld van het 19e eeuwse landhuis in de Spiegelvijver, wandel rond de romantische Zwitserse Partij en zie hoe de knoestige eeuwenoude bomen wortelen in het duin.

Locatie

Monsterseweg 4, 2553 RL, Den Haag

Routes in dit gebied

Fietsroute 48 km
Kijkduin
4 beoordelingen
Wandelroute 5 / 9,5 km
Den Haag
40 beoordelingen
Leuk voor het hele gezin
Ontdek Ockenburgh
Interactieve route
Den Haag
1 beoordeling

Activiteiten in dit gebied

Avontuurlijk
Den Haag
Avontuurlijk
Den Haag