Polder de Nesse Ouderkerk aan den IJssel

Foto: Idde Lammers - Polder de Nesse Foto: Idde Lammers

Als je echt Hollands platteland wilt beleven dan ben je hier aan het goede adres! Polder de Nesse (259 ha.) ligt even ten zuidoosten van Ouderkerk aan den IJssel. Met zijn smalle weidekavels is de polder heel kenmerkend voor het veenweidegebied, met veel water en her en der wat beplantingsstroken. Polder de Nesse is het grootste weidevogelgebied van het Zuid-Hollands Landschap!

Een weids uitzicht met her en der wat struiken en bomen, veel open water, en in de verte boerderijen en huizen in lintbebouwing langs de weg: hier voel je je in oud-Hollands landschap! Al in 1411 was hier een wipmolen die het overtollige water wegmaalde. Veel later werd die molen vervangen door een stoomgemaal (1884). Nu draait het gemaal op electriciteit.

Om de Polder heen liggen een paar wegen (IJsseldijk Noord/Lageweg, Ouderkerkse Landscheiding en Schaapjeszijde). Ze geven volop gelegenheid om van de ruimte te genieten. Aan de zuidkant wordt de polder begrensd door de Berkenwoudse Boezem, ook een gebied dat door het Zuid-Hollands Landschap wordt beheerd. De Nesse Tiendweg loopt dwars door de polder.

Weidevogels voelen zich goed thuis in dit oud-Hollandse landschap, mede dankzij de beheersmaatregelen die het Zuid-Hollands Landschap hier toepast. In de winter komen er bijvoorbeeld veel smienten om hier in de slootjes en vaarten te overwinteren. In het voorjaar vertrekken die overwinterende vogels weer naar het noorden en komen hier onder andere wulpen, grutto's en zwarte sternen broeden.

Praktische info

Horeca in de buurt

Voor horeca kun je terecht in Ouderkerk aan den IJssel. Aan de rand van de polder kun je ook boerenkaas kopen bij Kaasboerderij Hoogerwaard.

Bus 196 stopt op verschillende plaatsen dichtbij Polder de Nesse

Bus 196 rijdt tussen station Gouda en Rotterdam Capelsebrug. Uitstappen bij een van de volgende haltes: 't Zwaantje, IJsseldijk Noord, Breeweer, Lageweg, Nomen of Terlouw.

De tijden kun je vinden op de websites van 9292Google Maps of Arriva.

Je kunt hier ook heel fijn fietsen.

Fietsknooppunten 12, 14, 15 en 18 liggen in of net buiten Polder de Nesse.

Vogels kijken

In het grootste weidevogelgebied van het Zuid-Hollands Landschap kun je onder andere wulpen, grutto's, smienten en zwarte sternen zien.

Het hele jaar welkom

Locatie

Ouderkerk aan den IJssel

Routes in dit gebied

Wandelroute 13 - 18 km
Gouderak
10 beoordelingen
Wandelen 8 km
Berkenwoude (Hoek van de weg)
25 beoordelingen
Fietsroute 24 km
Gouderak (bij boerderij De Veerstalhoeve)
0 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied