Rhijngeest Oegstgeest

Het bospark Rhijngeest (8 ha.) ligt nabij het centrum van Oegstgeest. Rhijngeest bevindt zich op een van de oudste strandwallen en dankt haar naam aan de ligging op de hoge zandgrond tussen duinstrook en de lage veen- of poldergronden, ook wel 'geest' genoemd.

Praktische info

Locatie

Rhijngeesterstraatweg 9, 2342 AN, Oegstgeest

Rhijngeest is een bospark bij het gemeentehuis van Oegstgeest dat wordt beheerd door het Zuid-Hollands Landschap. Ondanks zijn kleine afmetingen is er een grote variatie aan planten, bomen en vogels te bewonderen. Dat komt ook omdat het park zowel zand, klei als veen als ondergrond heeft.

Het Zuid-Hollands Landschap heeft ervoor gekozen het verwilderde bos geleidelijk terug te brengen naar zijn oudere staat, namelijk een bospark in Engelse landschapsstijl. In het voorjaar kun je er allerlei soorten stinzenplanten vinden, zoals sneeuwklokjes, lenteklokjes, krokussen, narcissen, bosanemoontjes, gevlekte aronskelk én wilde hyacinten. Iets later in het seizoen vindt je ook voorjaarszonnebloemen. Het bospark is ook het verblijf van vele zangvogels, zoals het winterkoninkje, roodborstje, zwartkop en grote zanglijster. Maar ook de halsbandparkieten, houtduiven, grote bonte spechten en kauwen maken alle dankbaar gebruik van elkaars kunstwerken! Bijna dagelijks zijn roofvogels te zien als buizerd, torenvalk en een bosuil. Tegen schemering verschijnen de verschillende soorten vleermuizen ten tonele. Zij overwinteren en slapen overdag in holle bomen.

Uniek in dit bospark zijn zeker ook de paddenstoelen. Er zijn wel meer dan 100 soorten gevonden. Vooral op en rond de overal in het bos aanwezige houtstapels is een grote soortenrijkdom aangetroffen. Bijna overal vind je inktzwammen, honingzwammen en gewone zwavelkopjes. De paddenstoelen zorgen voor een snelle en effectieve afbraak van o.a. (dode) bomen en vele soorten helpen de levende bomen in de vorm van extra ‘vitaminepillen’, waardoor diezelfde bomen langer en gezonder kunnen blijven leven.

Kortom, Rhijngeest is een klein en ogenschijnlijk verwilderd, maar zeer natuurlijk bospark en heeft een grote diversiteit van flora en fauna. 

Praktische info

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Ook voor minder validen

De paden zijn geschikt voor rolstoelen en buggy’s.

Locatie

Rhijngeesterstraatweg 9, 2342 AN, Oegstgeest

Routes in dit gebied

Wandelroute 2 km
Oegstgeest
6 beoordelingen
Wandelroute 5 - 10 - 15 km
Warmond
13 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied