Ingrid Bertens

Welkom in Oegstgeest

In Oegsteegst liggen twee buitenplaatsen direct tegenover elkaar: Endegeest en Rhijngeest. Deze korte wandeling laat zien dat de verschillen groter zijn dan de overeenkomsten. Rhijngeest bestaat uit een ruig parkbos met een rijkdom aan planten en dieren. In het voorjaar zorgen de stinsenplanten voor extra kleur, in de herfst kun je meer dan honderd soorten paddenstoelen ontdekken! Aan de overkant wordt kasteel Endegeest omringd door een weids wandelpark met oeroude bomen, bosjes en een ijskelder.


Enkele hoogtepunten

 • 1. Kasteel Endegeest
 • 2. IJskelder
 • 3. Biologische kwekerij
 • 4. Buitenplaats Rhijngeest
 • 5. Sanatorium
 • 6. Drakenbrug
 • 7. Kleiweide
 • 8. Stinzenplanten & paddenstoelen
 • 9. Therapeutische moestuin

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven. 


Praktische info

Parkeren

Auto: neem op de A44 afrit 7 en volg de borden naar Oegstgeest. Neem na 450 m op de rotonde de eerste weg rechtsaf (Rhijngeesterstraatweg, later Endegeesterstraatweg). Na 600 m ligt rechts de parkeerplaats waar de route start.

Openbaar vervoer

Neem bij Leiden-Centraal buslijn 57 richting Nieuw-Vennep en stap uit bij halte Endegeest. De startplaats ligt naast de bushalte. Zie voor de details 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Ongeschikt voor rolstoelen

Veel paden op het terrein van Endegeest zijn verhard en goed toegankelijk met een rolstoel of kinderwagen. De paden in het bospark van Rhijngeest zijn onverhard en kunnen na een regenbui drassig worden.

Horeca in de buurt

Langs de route ligt Proeflokaal Bregje. Even ten noorden van de route (richting de rotonde) kun je terecht bij Café De Gouwe.


Locatie

Endegeesterstraatweg, 2342 AJ, Oegstgeest


1 Beoordeling 4 sterren
4.0 / 5

4 sterren

Mooie route, alleen jammer dat de route niet bewegwijzerd is.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Rhijngeestroute

Wandelroute 2 km

 • Kies jij 15 maart voor de natuur? Het Groene Kieskompas helpt je op weg

  De Provinciale Staten-verkiezingen komen eraan. In de afgelopen jaren heeft de provincie een steeds grotere rol gekregen op het gebied van natuur en landschap. Tijdens de verkiezingen op 15 maart bepaal jij hoe het natuur-…

  Lees verder

  Lees verder
 • Stap voor stap werken we aan meer natuur. Ook in 2023!

  Steeds meer mensen beseffen dat we een groene omgeving nodig hebben. Voor onze gezondheid en alle planten en dieren waar de mens mee samenleeft. Helaas is groen in Zuid-Holland niet vanzelfsprekend. Wist je dat er…

  Lees verder

  Lees verder
 • Winterwandelen in Zuid-Holland

  Wil je meer bewegen in 2023? Dat komt goed uit, want onze boswachters hebben vijf prachtige winterwandelingen voor je samengesteld. Zo werk je aan je conditie, terwijl je geniet van de gezonde buitenlucht. Vraag de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder