Ingrid Bertens
Kasteel Endegeest
Kasteel Endegeest

Welkom in Oegstgeest

In Oegstgeest liggen twee buitenplaatsen direct tegenover elkaar: Endegeest en Rhijngeest. Deze korte wandeling laat zien dat de verschillen groter zijn dan de overeenkomsten. Rhijngeest bestaat uit een ruig parkbos met een rijkdom aan planten en dieren. In het voorjaar zorgen de stinsenplanten voor extra kleur, in de herfst kun je meer dan honderd soorten paddenstoelen ontdekken! Aan de overkant wordt kasteel Endegeest omringd door een weids wandelpark met oeroude bomen, bosjes en een ijskelder.


Enkele hoogtepunten

 • 1. Kasteel Endegeest
 • 2. IJskelder
 • 3. Biologische kwekerij
 • 4. Buitenplaats Rhijngeest
 • 5. Sanatorium
 • 6. Drakenbrug
 • 7. Kleiweide
 • 8. Stinzenplanten & paddenstoelen
 • 9. Therapeutische moestuin

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven. 


Praktische info

Parkeren

Auto: neem op de A44 afrit 7 en volg de borden naar Oegstgeest. Neem na 450 m op de rotonde de eerste weg rechtsaf (Rhijngeesterstraatweg, later Endegeesterstraatweg). Na 600 m ligt rechts de parkeerplaats waar de route start.

Openbaar vervoer

Neem bij Leiden-Centraal buslijn 57 richting Nieuw-Vennep en stap uit bij halte Endegeest. De startplaats ligt naast de bushalte.

ov9292

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Deels geschikt voor rolstoelen

Veel paden op het terrein van Endegeest zijn verhard en goed toegankelijk met een rolstoel of kinderwagen. De paden in het bospark van Rhijngeest zijn onverhard en kunnen na een regenbui drassig worden.

Horeca in de buurt

Langs de route ligt Proeflokaal Bregje. Even ten noorden van de route (richting de rotonde) kun je terecht bij Café De Gouwe.


Locatie

Endegeesterstraatweg, 2342 AJ, Oegstgeest


4 Beoordelingen 4.25 sterren
4.3 / 5

5 sterren

Ik kan me die drie beoordelingen wel indenken. Er zitten bij de beschrijvingen een paar onduidelijkheden, dat is jammer, want het is een prachtige wandeling die volgens mijn 'pedometer' meer dan 2 km is, maar dat is onbelangrijk. Ik doe deze wandeling en andere, die langer zijn bijna dagelijks want ik woon er middenin. Het kaartje is wel duidelijk, dus voor de toekomstige wandelaars: blijf op de kaart kijken dan kom je er wel goed uit!

3 sterren

tussen de rododendrons door en dan door een hek heen, het hek is hier dicht gemaakt. lees dat er in april al een melding van is gemaakt. Verderop kwam ik niet meer uit de route . vanaf het oude sanatorium werd het ons onduidelijk en zijn we maar terug gegaan naar de auto.

5 sterren

Een prachtige wandeling zo midden in Oegstgeest. Heel leuk ook de uitleg en toelichtingen in de folder. Klein puntje van aandacht: het hek waar je door heen moet om van Endegeest naar Rhijngeest te gaan is niet open, permanent dicht gemaakt zo te zien, dus je moet dan het parkbos weer teruglopen om er uit te komen.

4 sterren

Mooie route, alleen jammer dat de route niet bewegwijzerd is.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Rhijngeestroute

Wandelroute 2 km

 • Reactie op coalitieakkoord: Noodzakelijke investeringen in leefomgeving blijven uit

  Vandaag presenteerden de formerende partijen hun coalitieakkoord “Hoop, lef en trots”. Natuurmonumenten en LandschappenNL vinden het zeer zorgwekkend dat het kabinet kiest voor welvaart in plaats van welzijn. Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten: “Noodzakelijke…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder