Ingrid Bertens
Kasteel Endegeest
Kasteel Endegeest

Welkom in Oegstgeest

In Oegstgeest liggen twee buitenplaatsen direct tegenover elkaar: Endegeest en Rhijngeest. Deze korte wandeling laat zien dat de verschillen groter zijn dan de overeenkomsten. Rhijngeest bestaat uit een ruig parkbos met een rijkdom aan planten en dieren. In het voorjaar zorgen de stinsenplanten voor extra kleur, in de herfst kun je meer dan honderd soorten paddenstoelen ontdekken! Aan de overkant wordt kasteel Endegeest omringd door een weids wandelpark met oeroude bomen, bosjes en een ijskelder.


Enkele hoogtepunten

 • 1. Kasteel Endegeest
 • 2. IJskelder
 • 3. Biologische kwekerij
 • 4. Buitenplaats Rhijngeest
 • 5. Sanatorium
 • 6. Drakenbrug
 • 7. Kleiweide
 • 8. Stinzenplanten & paddenstoelen
 • 9. Therapeutische moestuin

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven. 


Praktische info

Parkeren

Auto: neem op de A44 afrit 7 en volg de borden naar Oegstgeest. Neem na 450 m op de rotonde de eerste weg rechtsaf (Rhijngeesterstraatweg, later Endegeesterstraatweg). Na 600 m ligt rechts de parkeerplaats waar de route start.

Openbaar vervoer

Neem bij Leiden-Centraal buslijn 57 richting Nieuw-Vennep en stap uit bij halte Endegeest. De startplaats ligt naast de bushalte.

ov9292

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Deels geschikt voor rolstoelen

Veel paden op het terrein van Endegeest zijn verhard en goed toegankelijk met een rolstoel of kinderwagen. De paden in het bospark van Rhijngeest zijn onverhard en kunnen na een regenbui drassig worden.

Horeca in de buurt

Langs de route ligt Proeflokaal Bregje. Even ten noorden van de route (richting de rotonde) kun je terecht bij Café De Gouwe.


Locatie

Endegeesterstraatweg, 2342 AJ, Oegstgeest


2 Beoordelingen 4.5 sterren
4.5 / 5

5 sterren

Een prachtige wandeling zo midden in Oegstgeest. Heel leuk ook de uitleg en toelichtingen in de folder. Klein puntje van aandacht: het hek waar je door heen moet om van Endegeest naar Rhijngeest te gaan is niet open, permanent dicht gemaakt zo te zien, dus je moet dan het parkbos weer teruglopen om er uit te komen.

4 sterren

Mooie route, alleen jammer dat de route niet bewegwijzerd is.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Rhijngeestroute

Wandelroute 2 km

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

  De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

  De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerkrant 2023

  Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder