Schoonrewoerdse Wiel Diefdijk

Foto: Idde Lammers - Schoonrewoerdse wiel Foto: Idde Lammers

Het Schoonrewoerdse Wiel (13 ha.) ligt aan de westzijde van de Diefdijk, op ongeveer 1 kilometer afstand in oostelijke richting van Schoonrewoerd. Het wiel staat in de streek beter bekend als Wiel van Bassa of het Kruidhofwiel.

Foto: Idde Lammers - Schoonrewoerdse wiel Foto: Idde Lammers

Praktische info

Locatie

4143 MG Leerdam, Leerdam

Het Schoonrewoerdse Wiel is in 1573 bij een doorbraak van de Diefdijk ontstaan. Op dit moment is het Schoonrewoerdse Wiel het grootste doorbraakwiel van Nederland. Het betreft een plas van circa 8 meter diep met daar om heen smalle rietkragen, boomgaarden, hooilanden en boerenerven. Het overgrote deel van het wiel en de omliggende gronden zijn in eigendom van het Zuid-Hollands Landschap, echter een aanzienlijk deel is verpacht in de vorm van een langdurige hoevepacht. Het Zuid-Hollands Landschap heeft hier een monumentale opstal in eigendom: boerderij De Kruithof. Het naastgelegen Dordtse Huis is inmiddels verkocht.

Elk jaar organiseren we hier een fruitplukdag. Tegen een kleine vergoeding kun je dan zelf appels en peren komen plukken. Leuk en lekker om te doen. En je helpt zo mee aan het instandhouden van deze hoogstamboomgaard.

Praktische info

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Bezoek in het najaar de fruitplukdag.

Locatie

4143 MG Leerdam, Leerdam

Routes in dit gebied

Fietsroute 45 km
Lexmond
1 beoordeling
Wandelroute 2 km
Schoonrewoerd
1 beoordeling
Wandelroute 11,5 km
Schoonrewoerd
3 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied