Staelduinse Bos 's-Gravenzande

Foto: Holland Groen Foto: Holland Groen

Ooit woonden in deze duinen Germanen aan de rand van een immens moeras. Eeuwen later vertrokken hiervandaan monniken om het land te ontginnen. Daarna werd dit bos een landgoed en het privédomein van adel en havenbaronnen. En nu? Nu mag iedereen hier al wandelend van genieten. Het Staelduinse Bos maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Veel van het oerduin en negentiende-eeuwse landgoed is nog steeds te zien in dit loofbos. Baan je een weg door overwoekerde lanen. Wandel langs de idyllische koestallen, de heemtuin en allerlei bijzonder natuurschoon. Een leuk en spannend natuuravontuur met de (klein)kinderen? 

Indrukwekkend: bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Wandel tussen de manschappenverblijven van het Duitse bunkerdorp, maar ga niet naar binnen. Veel te gevaarlijk! Bovendien verstoor je de huidige bewoners: vleermuizen. We organiseren een paar keer per jaar een vleermuis-excursie met de boswachter!

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Praktische info

Parkeren

Er zijn twee P-terreinen waar je de auto kan parkeren:
P-terrein 1 is tegenover Staalduinlaan 19, 2691 NN 's-Gravenzande.

P-terrein 2 is op de Oude Hooislag 2(aan het einde van de Papedijk), 2691 NH, ’s-Gravenzande, welke is voorzien van 2 invalideparkeerplaatsen.

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom. 

Ook voor minder validen

De wandelroute Van Rijckevorselroute (blauw, 2,5 km) is geschikt voor rolstoel- en buggyvriendelijk. 

Horeca in de buurt

Cafetaria 't Trefpunt, Maasdijk 175-A, 2691 PD 's-Gravenzande, 0174 417 556. Recht tegenover de Papedijk onder aan de dijk in Heenweg.

Brasserie De Bosrand, Staelduinlaan 1a, 2691 NN 's-Gravenzande.

Wandelen

Er zijn drie wandelroutes, die alle drie langs de bunkers gaan. De Vleermuisroute (rood, 3,5 km), de Oude Koestalroute (geel, 3 km) en de Van Rijckevorselroute (blauw, 2,5 km; rolstoelvriendelijk).

Openbaar vervoer

Het gebied is te bereiken per OV, stap uit bij Busstop Heenweg, ’s Gravenzande. Plan je reis via 9292.nl

Leuk voor kids

Veel leuks voor kinderen. Er is een uitkijktoren, er zijn bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en een speelpoel (natte voeten!).

Fietsen

Er kan gefietst worden in het gebied. 

Uitzichtpunt

De vleermuisroute gaat langs de uitkijktoren en een vogelkijkscherm.

Vogels kijken

Bij de uitkijktoren en het vogelkijkscherm is er de mogelijkheid om vogels te kijken. 

Het hele jaar welkom

Het gebied is het hele jaar toegankelijk.

Laarzen komen van pas

Niet noodzakelijk, maar na een bui kan het modderig zijn.

Bijzonderheden

Ga tijdens uw boswandeling vooral even langs bij bezoekerscentrum d´Oude Koestal, beheerd door de vereniging ‘Vrienden van het Staelduinse Bos’.

Publieks­lievelingen

Zes soorten vleermuizen, vlinders, libellen, kikkers, salamanders, stinsenflora, specht, bosuil, wielewaal en boomvalk. Ook bijzonder: stinsenflora, planten die oorspronkelijk niet of nauwelijks in Nederland voorkwamen, maar vanaf de Middeleeuwen rond kastelen, stinsen en havezaten zijn aangeplant (krokussen, sneeuwklokjes, narcissen).

Locatie

Oude Hooislag 2, 2691 NH, 's-Gravenzande

Routes in dit gebied

Fietsroute 28 km
Hoek van Holland
1 beoordeling
Fietsroute 22 km
Hoek van Holland
0 beoordelingen
Fietsroute 48 km
Kijkduin
4 beoordelingen
Wandelroute 3 km
's-Gravenzande
2 beoordelingen
Wandelroute 3,5 - 2,5 km
’s-Gravenzande
11 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied