Veenweidepark Gouda

Genieten in het Veenweidepark van het ‘oudhollandsche’ plaatje met weidevogels, bloemrijke percelen, koeien in de wei, en typische wolkenluchten. Het park van 14 hectare is echt een visitekaartje voor de Krimpenerwaard en ligt in Polder Veerstalblok tussen de Gouderakse Tiendweg en Hollandsche IJssel.

Typisch Hollands

De Krimpenerwaard, tussen Gouda en Rotterdam, is een typisch Hollands veenweidegebied. Veen ontstaat uit mos- en plantenresten in een zuurstofarme omstandigheden, bijvoorbeeld onder water, meestal op een ondergrond van klei. Veen is een erg vruchtbare grond. In het tuincentrum kan je niet voor niets turf, of eigenlijk gedroogd veen, kopen voor gebruik in de tuin. De uitgestrekte veenweides werden veel gebruikt voor landbouw en veeteelt.

In veen zit veel water. Dat maakt de weides erg drassig, zeker in de natte seizoenen, en slecht toegankelijk voor tractoren of vee. Daarom hebben we veel water uit de veenweidegebieden gepompt. Hierdoor kwam er zuurstof bij het veen. Op het moment dat er zuurstof bij het veen komt gaat het eigenlijk rotten of oxideren. Daarbij komt veel methaan en CO2 vrij, gassen die bijdragen aan een versnelde klimaatverandering. Ook zakt de bodem door het wegpompen van water waardoor het land steeds verder onder de zeespiegel komt te liggen en we de dijken steeds hoger moeten maken. Als het water eenmaal uit het veen is gepompt kan het niet meer worden teruggepompt. Het veen neemt het water niet meer op.

Uniek gebied

Veenweidegebieden in Nederland komen met name voor in de provincies Zuid-Holland en Utrecht en op beperkte schaal in Friesland. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zet zich in voor het behoud van veenweidegebieden, bijvoorbeeld in de Krimpenerwaard. We willen de unieke flora en fauna behouden en ervoor zorgen dat het veen niet verder oxideert. Dat doen we niet alleen, maar samen met agrariërs die al vele jaren actief zijn in de waard. Agrarisch natuurbeheer wordt dit genoemd. 

Bijenparadijs

In het project Red de Wilde Bij zijn in de Krimpenerwaard vier nieuwe bijenplekken gerealiseerd in gebieden van Het Zuid-Hollands Landschap. Donateurs hebben ervoor gezorgd dat in het Veenweidepark, polder Bilwijk, de Berkenwoudse Driehoek en de Nespolder bijenparadijzen zijn ontstaan. Meer weten over de campagne Red de Wilde Bij van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap of wil je ook een donatie doen voor die mooie project? Kijk dan hier.  

Recreatie

In het Veenweidepark is het genieten van ruimte en rust. Wandel over de paden en neem je picknick mand mee.De nieuw aangekochte kruiden- en faunarijke graslandpercelen worden nog niet direct opengesteld voor wandelaars. Dit om de percelen goed te laten ontwikkelen naar de gewenste natuurdoelstellingen.

Praktische info

Beperkt parkeren

Het terrein is per voet of per fiets bereikbaar. Je kunt het gebied in vanaf de dijk (Gouderaksedijk t.h.v. nr 75) en vanaf de Gouderakse Tiendweg. Parkeren van auto's kan beperkt op de Gouderaksedijk.

Aangelijnd

Op het verharde pad door het terrein zijn honden aangelijnd welkom.

Ook voor minder validen

Het verharde pad is goed begaanbaar. De struinroute is niet geschikt.

Rederij de Vrijheid

Uniek paviljoen, gebouwd uit zeecontainers. Gelegen op het stadsstrand van het ontwikkelende GOUDasfalt-terrein, een burgerinitiatief van vele betrokken Gouwenaren. Iedere vrijdag vanaf 17:00 uur en zaterdag & zondag vanaf 10:00 uur geopend. Kijk in hun agenda voor de activiteiten. 

Wandelen

Heerlijk wandelen door de polder. Of neem een keer de struinroute dwars door het weiland. Let hierbij op de toegangsregels.

Openbaar vervoer

Bereikbaar met bus 497 tot halte Stolwijkersluis. 

Fietsen

Er kan niet in het gebied zelf gefietst worden, maar wel uitstekend over de polderwegen.

Vogels kijken

Neem een kijker mee om vogels te spotten. Deze kunnen je zien in het terrein: scholekster, kievit, grutto, slobeend, wilde eend en visdief.

Boerderijwinkel

Neem een kijkje in de boerderijwinkel van de Veerstalhoeve aan de Gouderakse Tiendweg 97. Kijk op de site voor meer informatie en openingstijden. 

Publiekslieveling

Locatie

Gouderakse Tiendweg, Gouda

Routes in dit gebied

Wandelroute 13 - 18 km
Gouderak
10 beoordelingen
Fietsroute 50 km
Schoonhoven
1 beoordeling
Wandelroute 3 km
Gouderak (Wandelknooppunt 63)
3 beoordelingen