Aankoop Langevelderslag: Acht hectare beschermde natuur erbij!

Dankzij de steun van duizenden donateurs heeft het Zuid-Hollands Landschap een stuk duingebied van acht hectare kunnen aankopen van drinkwaterbedrijf Dunea. En dat is goed nieuws, want wat de stichting aankoopt als natuur, blijft voor altijd behouden als natuur. Iets dat niet vanzelfsprekend is in een provincie waar om iedere vierkante meter wordt gestreden. Door de aankoop ontstaat een aaneengesloten beschermd natuurgebied tussen Langeveld en De Blink.

Bekijk hier de locatie

Succesvolle campagne 

In 2021 voerde het Zuid-Hollands Landschap campagne voor de aankoop van nieuwe natuur, om zo de vele kleine natuurgebiedjes in de provincie beter met elkaar te verbinden. Dat is noodzakelijk voor het versterken van de biodiversiteit en het tegengaan van de schadelijke invloed van de verstedelijkte omgeving. De actie leverde ruim €300.000 op. Geld waarmee op korte termijn ook een boomgaard in het noordelijk deel van de provincie gekocht kan worden en een nieuw stuk grond op de Zuid-Hollandse Eilanden.

Over Langevelderslag

Het nieuw aangekochte gebied ligt middenin de Bollenstreek, waar natuur schaars is en onder druk staat. Door het natuurgebied als één geheel te beheren, kunnen maatregelen genomen worden om de natuur te versterken. Binnenkort wordt gestart met water- en bodemonderzoek. Om de rust in dit Natura 2000-gebied te bewaren, is het niet toegankelijk voor bezoekers. Wel wordt gekeken naar de mogelijkheid om een nieuw wandelpad aan de rand van het terrein aan te leggen, zodat liefhebbers van dit moois kunnen genieten, terwijl de natuur haar gang kan gaan.

  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder