Nieuwe natuur onder de rook van Rotterdam

Mede dankzij de bijzondere steun van onze Beschermers hebben we 15 hectare buitendijks gebied bij Poortugaal kunnen aankopen. Het voormalige Antes-terrein onder de rook van Rotterdam wordt ingericht als natuurgebied. De realisatie van een groene ader, een keten aaneengesloten natuurgebieden langs de Oude Maas, komt hiermee een stap dichterbij. Het gebied krijgt de toepasselijke naam Poortgaalse Griend.

Het voormalige Antes-terrein wordt ingericht als zoetwatergetijdennatuur met wilgengrienden. Op de afbeelding zie je het wilgengriend van het nabijgelegen Rhoon.

Door gebieden aan te kopen en deze te ontwikkelen tot natuur maakt Stichting Het Zuid-Hollands Landschap de provincie groener en gezonder. “Deze bescheiden vijftien hectare is een belangrijke schakel in het aaneenknopen van natuurgebieden langs de Oude Maas. Zo verbinden we de versnipperde natuurgebieden in Zuid-Holland met elkaar. Dat is essentieel voor het herstel van biodiversiteit en het behoud van soorten. De aankoop van het Poortugaalse Griend is een belangrijke stap in de goede richting”, aldus Michiel Houtzagers, directeur van het Zuid-Hollands Landschap.

Het nieuw aangekochte Antes-terrein.

“Jij en ik hebben natuur nodig. Voor rust, ontspanning en onze gezondheid. In Zuid-Holland is meer natuur geen overbodige luxe. Per inwoner is er maar 53 vierkante meter groen beschikbaar. Landelijk hebben mensen gemiddeld vijf keer zo veel natuur tot hun beschikking! Het beetje natuur dat we in Zuid-Holland nog wel hebben staat enorm onder druk. Bij gebiedsontwikkeling wordt letterlijk om elke vierkante meter gestreden. Helaas komt de natuur nog te vaak op de laatste plaats.

Het Zuid-Hollands Landschap gaat het Poortugaalse Griend inrichten als zoetwatergetijdennatuur, met kruidenrijk grasland en wilgengrienden. De natuurbeschermingsorganisatie verwacht hiermee dieren als de bever en bijzondere planten als de spindotter terug te brengen. Voor het zover is, moet achterstallig onderhoud worden gedaan. Dit beheer is kostbaar en tijdrovend, maar volgens directeur Michiel Houtzagers zeer de moeite waard. “De boswachters van het Zuid-Hollands Landschap werken elke dag aan de weerbaarheid van de schaarse natuur in onze provincie. Zij zorgen ervoor dat de kwetsbare natuurgebieden bestand zijn tegen de schadelijke invloed van stad en industrie.”

 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder