Nieuwe natuur onder de rook van Rotterdam

Mede dankzij de bijzondere steun van onze Beschermers hebben we 15 hectare buitendijks gebied bij Poortugaal kunnen aankopen. Het voormalige Antes-terrein onder de rook van Rotterdam wordt ingericht als natuurgebied. In totaal heeft het Zuid-Hollands Landschap dit jaar 50 hectare nieuwe natuur verworven. De realisatie van een groene ader, een keten aaneengesloten natuurgebieden langs de Oude Maas, komt hiermee een stap dichterbij.

Het voormalige Antes-terrein wordt ingericht als zoetwatergetijdennatuur met wilgengrienden. Op de afbeelding zie je het wilgengriend van het nabijgelegen Rhoon.

Door gebieden aan te kopen en deze te ontwikkelen tot natuur maakt Stichting Het Zuid-Hollands Landschap de provincie groener en gezonder. “Deze bescheiden vijftien hectare is een belangrijke schakel in het aaneenknopen van natuurgebieden langs de Oude Maas. Zo verbinden we de versnipperde natuurgebieden in Zuid-Holland met elkaar. Dat is essentieel voor het herstel van biodiversiteit en het behoud van soorten. De aankoop van het Poortugaalse Griend is een belangrijke stap in de goede richting”, aldus Michiel Houtzagers, directeur van het Zuid-Hollands Landschap.

Het nieuw aangekochte Antes-terrein.

“Jij en ik hebben natuur nodig. Voor rust, ontspanning en onze gezondheid. In Zuid-Holland is meer natuur geen overbodige luxe. Per inwoner is er maar 53 vierkante meter groen beschikbaar. Landelijk hebben mensen gemiddeld vijf keer zo veel natuur tot hun beschikking! Het beetje natuur dat we in Zuid-Holland nog wel hebben staat enorm onder druk. Bij gebiedsontwikkeling wordt letterlijk om elke vierkante meter gestreden. Helaas komt de natuur nog te vaak op de laatste plaats.

Het Zuid-Hollands Landschap gaat het Poortugaalse Griend inrichten als zoetwatergetijdennatuur, met kruidenrijk grasland en wilgengrienden. De natuurbeschermingsorganisatie verwacht hiermee dieren als de bever en bijzondere planten als de spindotter terug te brengen. Voor het zover is, moet achterstallig onderhoud worden gedaan. Dit beheer is kostbaar en tijdrovend, maar volgens directeur Michiel Houtzagers zeer de moeite waard. “De boswachters van het Zuid-Hollands Landschap werken elke dag aan de weerbaarheid van de schaarse natuur in onze provincie. Zij zorgen ervoor dat de kwetsbare natuurgebieden bestand zijn tegen de schadelijke invloed van stad en industrie.”

Gezocht: 658 Beschermers

Om de natuur in Zuid-Holland te beheren en beschermen, zijn er meer natuurbeschermers nodig. Daarom zoeken we voor het eind van het jaar 658 nieuwe Beschermers. Met deze extra donateurs kunnen we nieuwe natuurgebieden zoals het Antes-terrein ook in de toekomst blijven beschermen. Help je mee?

Word Beschermer
 • Kies jij 15 maart voor de natuur? Het Groene Kieskompas helpt je op weg

  De Provinciale Staten-verkiezingen komen eraan. In de afgelopen jaren heeft de provincie een steeds grotere rol gekregen op het gebied van natuur en landschap. Tijdens de verkiezingen op 15 maart bepaal jij hoe het natuur-…

  Lees verder

  Lees verder
 • Stap voor stap werken we aan meer natuur. Ook in 2023!

  Steeds meer mensen beseffen dat we een groene omgeving nodig hebben. Voor onze gezondheid en alle planten en dieren waar de mens mee samenleeft. Helaas is groen in Zuid-Holland niet vanzelfsprekend. Wist je dat er…

  Lees verder

  Lees verder
 • Winterwandelen in Zuid-Holland

  Wil je meer bewegen in 2023? Dat komt goed uit, want onze boswachters hebben vijf prachtige winterwandelingen voor je samengesteld. Zo werk je aan je conditie, terwijl je geniet van de gezonde buitenlucht. Vraag de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder