Poortugaalse Griend

Idde Lammers

Over dit gebied

Het Zuid-Hollands Landschap heeft bij Poortugaal een buitendijks gebied van 15 hectare aangekocht. Het voormalige Antes-terrein vormt een belangrijke groene schakel langs de Oude Maas en heeft de passende naam Poortugaalse Griend gekregen. Met vloed vullen de kreken en geulen zich met zoet water. Tijdens eb trekt het water zich weer terug. Zoetwatergetijdennatuur vormt een belangrijke levensader voor soorten als …. Deze belangrijke aankoop kwam tot stand dankzij steun van onze donateurs en een bijdrage van het Prins Bernard Cultuur Fonds. Daar zijn wij iedereen bijzonder dankbaar voor.

Natuurwaarden versterken

De komende jaren gaan we met gerichte beheermaatregelen de puntjes op de i zetten in dit nieuwe natuurgebied. Door oude greppels in het griend uit te diepen, kan het water goed in- en uitstromen. Op de rietvelden halen we bramen weg, zodat rietvogels er kunnen nestelen.

Locatie

Adres

Het gebied ligt vlakbij het dorp Poortugaal en deze naam past mooi bij die van andere grienden in de omgeving: Ridderkerkse Griend en Visserijgriend. Met Poortugaalse Griend voegen we als bij een parelketting weer een nieuw natuurgebied toe aan de Oude Maas. De zoetwatergetijdennatuur langs de oevers is uniek in Noordwest-Europa. Daar moeten we zuinig op zijn!

Mirjam Boswachter

Mirjam Boswachter

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Geef voor de allerkleinsten

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

  Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder