Poortugaalse Griend

Idde Lammers

Over dit gebied

Het Zuid-Hollands Landschap heeft bij Poortugaal een buitendijks gebied van 15 hectare aangekocht. Het voormalige Antes-terrein vormt een belangrijke groene schakel langs de Oude Maas en heeft de passende naam Poortugaalse Griend gekregen. Met vloed vullen de kreken en geulen zich met zoet water. Tijdens eb trekt het water zich weer terug. Zoetwatergetijdennatuur vormt een belangrijke levensader voor soorten als …. Deze belangrijke aankoop kwam tot stand dankzij steun van onze donateurs en een bijdrage van het Prins Bernard Cultuur Fonds. Daar zijn wij iedereen bijzonder dankbaar voor.

Natuurwaarden versterken

De komende jaren gaan we met gerichte beheermaatregelen de puntjes op de i zetten in dit nieuwe natuurgebied. Door oude greppels in het griend uit te diepen, kan het water goed in- en uitstromen. Op de rietvelden halen we bramen weg, zodat rietvogels er kunnen nestelen.

Locatie

Poortugaal

Mirjam Boswachter

Het gebied ligt vlakbij het dorp Poortugaal en deze naam past mooi bij die van andere grienden in de omgeving: Ridderkerkse Griend en Visserijgriend. Met Poortugaalse Griend voegen we als bij een parelketting weer een nieuw natuurgebied toe aan de Oude Maas. De zoetwatergetijdennatuur langs de oevers is uniek in Noordwest-Europa. Daar moeten we zuinig op zijn!

Mirjam Boswachter

 • Ontvang de Beleefkaart 🍂

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Ideaal om er in de herfst op uit te gaan. Vraag ‘m gratis aan en geniet van de natuur!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder