Beleef de Vlist

Foto: Floris Scheplitz Foto: Floris Scheplitz
woensdag 6 februari 2019

Met je mobiele telefoon terugkijken op het Rampjaar 1672. Een nieuwe ‘virtual reality’-beleving maakt een klein onderdeel van de rijke geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nu zichtbaar voor iedereen. Op 6 februari had Leon de Wit, wethouder van gemeente Krimpenerwaard, de primeur.

Foto: Floris Scheplitz Foto: Floris Scheplitz

De Koeneschans, een bescheiden schiereilandje in de Vlist, maakte deel uit van de haastig aangelegde verdedigingslinie om de machtige provincie Holland te beschermen tegen de binnenvallende Franse troepen. De virtual reality-beleving, twee nieuwe informatiepanelen en een comfortabele bank maken het vanaf nu mogelijk dit unieke culturele erfgoed opnieuw te beleven.

Terug naar 1672

Het is niet precies bekend hoe de Koeneschans er uitzag in het Rampjaar 1672, maar met de virtual reality-kijker kan iedereen met een mobiele telefoon een impressie krijgen van deze militaire wachtpost. Deze werd ingericht om een mogelijke aanval van het binnenvallende Franse leger met kanonnenvuur te beantwoorden. VR-ontwerper Jurjan Rietveld voegde de getekende illustraties van Josefien Versteeg (beiden afkomstig uit de regio) digitaal samen met (drone)foto’s van nu, waardoor het landschap van heden en verleden in 360˚ zichtbaar is.

Beleef de Vlist

De afgelopen jaren zag je op het groene schiereilandje enkel wat geiten grazen. Het veelomvattende project Beleef de Vlist heeft hier verandering in gebracht en de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie weer zichtbaar gemaakt voor publiek. Naast een virtual reality-kijker is ook een grote zitbank op de schans geplaatst. De houten constructie van de bank volgt de contouren van de oude bebouwing op de Koeneschans. Hierdoor kan iedereen, net als de soldaten in 1672, vanaf de bank uitkijken richting Schoonhoven en Polsbroek. Infopanelen leveren achtergrondinformatie voor de geïnteresseerde bezoeker.

Het project Beleef de Vlist bestond uit meer dan alleen de inrichting van de Koeneschans: Betrokken omwonenden leerden in een aantal bijeenkomsten het verhaal van de Koeneschans door te vertellen. Ook zal er dit voorjaar, in samenwerking met lokale ondernemers, een informatieve folder over het gebied verschijnen. Het verhaal van de Koeneschans kan zo in vele aspecten weer opnieuw beleefd en doorverteld worden.

Het schiereilandje is vrij toegankelijk voor publiek. Vanwege beperkte parkeerfaciliteiten zijn wandelen of fietsen de beste manier om dit prachtige gebied te ontdekken.

Neem een kijkje op Koeneschans

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is sinds 2013 eigenaar van de Koeneschans. In samenwerking met het Erfgoedhuis Zuid-Holland is de rijke (landschaps)-geschiedenis weer tot leven gebracht. Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, door middel van een bijdrage vanuit de Erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie en het uitvoeringsprogramma Groen, de gemeente Krimpenerwaard en Streekfonds Krimpenerwaard.