Bomenactie levert €140.000 op

Door droogte en essentaksterfte verdwijnen veel bomen. Wij willen er graag zoveel mogelijk terugplanten. Naar aanleiding van onze Bomenactie 2021 ontvingen we maar liefst 140.000 euro aan donaties. En daar zijn we uiteraard heel blij mee. Alle donateurs, enorm bedankt!

Waar gaan we planten?

We gaan in 2021 en 2022 zoveel mogelijk nieuwe bomen (terug)planten. Bijvoorbeeld bij Fort NoorddijkFort PenserdijkLandgoed Mildenburg, het Staelduinse Bos en in polder Achthoven. Zuid-Holland biedt weinig ruimte om in één keer grote hoeveelheden jonge bomen aan te planten, zoals dat in sommige provincies wel kan. Daarom richten wij ons vooral op vernieuwing en versteviging van bestaande bossen en boomrijen bij landgoederen. 

Jong boompje of volwassen eik

Met de opbrengst van de Bomenactie kunnen we voor enkele tientjes een boompje van een halve meter planten dat met honderden bij elkaar een jong bos vormt. Het planten van een volwassen eik die in zijn eentje stoer in het landschap staat is natuurlijk veel duurder. Soms zijn we er wel 1.500 euro aan kwijt. Daarvoor kopen we natuurlijk niet alleen de boom, maar regelen we ook het vervoer van de bomen, het voorbereiden van de grond, graafwerk, boompalen slaan, het snoeien van omliggende bomen, nazorg en eventuele extra maatregelen die nodig zijn bij droogte.

Wanneer gaan we planten?

Een exacte planning kunnen we helaas nog niet geven. Er zijn twee ideale periodes waarin je bomen kan planten: tijdens het voorjaar (maart-april) en het najaar (oktober-november). De meeste bomen zullen op z’n vroegst komend najaar worden geplant. We houden je natuurlijk graag op de hoogte via onze nieuwsbrief en onze social media.

Wandel rond Fort Noorddijk en je telt nog 15 essen van zo’n 70 jaar oud. Essentaksterfte… landelijk hebben alle essen last van deze agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Ook deze 15 oude strijders gaan het opgeven. Maar bomen hóren bij zo’n prachtig cultuurhistorisch monument als Fort Noorddijk. Daarom gaan we de oude essen vervangen door nieuwe, gezonde bomen.

Menno van Lopik Regiobeheerder Zuid-Hollands Landschap

Menno van Lopik Regiobeheerder Zuid-Hollands Landschap

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerkrant 2023

    Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder