Primeur: eerste broedende grote zilverreiger in Utrecht

Dankzij de inzet van drones is in de provincie Utrecht een broedende grote zilverreiger ontdekt. Deze nieuwe techniek is dit jaar voor het eerst ingezet om broedende purperreigers, blauwe reigers en lepelaars te monitoren in natuurgebied de Zouweboezem nabij Ameide. Dankzij deze methode legde natuurorganisatie Stichting Het Zuid-Hollands Landschap een broedende grote zilverreiger vast. Het is het eerste waargenomen broedpaar in de provincie Utrecht.

Grote zilverreiger (Luuk Vermeer, Saxifraga)

De grote zilverreiger is aan een opmars bezig vanuit centraal Europa. Als wintervogel kennen veel mensen hem wel, maar hij koloniseert Nederland nu ook als broedvogel. Ze broeden inmiddels in Flevoland, Friesland, Zeeland en Overijssel. Een aantal jaren zien we al onvolwassen zilverreigers de Zouweboezem aandoen. We zijn trots op de waarneming van de eerste broedende grote zilverreiger in het natuurgebied!

Het moerasgebied de Zouweboezem begint een bijzonder reigerparadijs te worden. Het gebied herbergt één van de grootste kolonies purperreigers van Noordwest-Europa. Purperreigers zijn kleiner en sierlijker dan de bekende blauwe reiger – en een stuk zeldzamer. Ze broeden in rietland en moerasbos. In de Zouweboezem heeft de kolonie purperreigers zich verplaatst van het rietmoeras naar het moerasbos, waar ook lepelaars en blauwe reigers aansluiten.

Om de reigerstand goed te monitoren, telt ornitholoog Jan van der Winden jaarlijks het aantal broedparen in het gebied. Het moerasbos is voor onderzoekers erg moeilijk toegankelijk en de kans op verstoring van broedende lepelaars bij het tellen vanaf de grond – de reguliere methode – is te groot geworden. Daarom heeft het Zuid-Hollands Landschap dit jaar een nieuwe techniek ingezet om de broedende vogels in kaart te brengen.

“We waren bang dat de vogels misschien zouden schrikken van de drones, maar de reigers en lepelaars bleven rustig op de nesten zitten en leken zich niets aan te trekken van de vliegende camera’s”, aldus Jan van der Winden, “We hebben verschillende dronetechnieken gecombineerd en vergelijken de originele foto’s en warmtebeelden om de nesten zo precies mogelijk te tellen. En dat werkt verrassend goed! We willen deze methode volgend jaar daarom opnieuw inzetten.” In totaal broedden er het afgelopen seizoen 30 paar lepelaars, 12 paar blauwe reigers, 180 paar purperreigers en minimaal 1 paar van de grote zilverreiger in het centrale moerasbos van de Zouweboezem. Het is een unieke gemengde reigerkolonie.

De Zouweboezem ligt in de provincie Utrecht en is een beschermd Natura 2000-gebied. Het is eigendom van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Met financiële steun van de provincie Utrecht en de niet-aflatende inzet van ornitholoog Jan van der Winden kon het Zuid-Hollands Landschap dit jaar verschillende methoden uittesten. Het is een belangrijke stap om de monitoring van één van de grootste kolonies purperreigers van Noordwest-Europa succesvol voort te zetten.

Gezocht: 658 Beschermers

Dit jaar heeft het Zuid-Hollands Landschap haar gebieden met 35 hectare vergroot. Een mooie stap vooruit, maar om hier echte natuur van te maken, zoeken we nog nieuwe Beschermers. Mensen zoals jij die ons financieel willen helpen om de kwetsbare te beschermen en te behouden in onze drukke provincie.

Word Beschermer
 • Gezocht: 568 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken we 568 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurherstel nog steeds even noodzakelijk

  Gisteren heeft de kiezer gesproken waarmee een aardverschuiving in de Nederlandse politiek een feit is. Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. Dertien groene organisaties roepen werk van maakt.

  Lees verder

  Lees verder
 • De mooiste boswandelingen

  Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder