Hooge Boezem omarmt de Vlist

Eind vorige maand vormde dit gebied het decor voor een grootschalige crisisoefening. Er werd een grote hoeveelheid water toegelaten met behulp van onze historische molen. Prachtig om te zien hoe Boezemmolen nr. 6 zijn oude taak weer uitoefende en zorgde voor droge voeten. Zonder dit soort molens had ons land er nu heel anders uitgezien. Onze ‘huisfilmer’ Edwin Haighton maakte er een schitterend filmpje over.

Op 27 november voerde Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een driedaagse crisisoefening uit, samen met Defensie en de gemeente Oudewater. Hierbij oefenden 30 militairen en 200 medewerkers van het waterschap een scenario waarin het langdurig en extreem regent en de dijken dreigen door te breken.

Om alle dieren in het gebied genoeg tijd te geven om het hogerop te zoeken, opende het waterschap enkele dagen voor de oefening de calamiteitenduiker. Dit zorgde ervoor dat het water van de Vlist geleidelijk naar de Hooge Boezem kon stromen.

Het kortstondig onder water zetten geeft geen blijvende schade aan de natuur. 

Komt dat zien!

Boezemmolen nr. 6 is bijna iedere zaterdag te bezoeken, tussen 11-16 uur of 13-17 uur (dat hangt af van de molenaar). Als de molen open is, dan is de blauwe wimpel gehesen. Toegang is gratis!

Meer informatie
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder