Hooge Boezem omarmt de Vlist

Eind vorige maand vormde dit gebied het decor voor een grootschalige crisisoefening. Er werd een grote hoeveelheid water toegelaten met behulp van onze historische molen. Prachtig om te zien hoe Boezemmolen nr. 6 zijn oude taak weer uitoefende en zorgde voor droge voeten. Zonder dit soort molens had ons land er nu heel anders uitgezien. Onze ‘huisfilmer’ Edwin Haighton maakte er een schitterend filmpje over.

Op 27 november voerde Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een driedaagse crisisoefening uit, samen met Defensie en de gemeente Oudewater. Hierbij oefenden 30 militairen en 200 medewerkers van het waterschap een scenario waarin het langdurig en extreem regent en de dijken dreigen door te breken.

Om alle dieren in het gebied genoeg tijd te geven om het hogerop te zoeken, opende het waterschap enkele dagen voor de oefening de calamiteitenduiker. Dit zorgde ervoor dat het water van de Vlist geleidelijk naar de Hooge Boezem kon stromen.

Het kortstondig onder water zetten geeft geen blijvende schade aan de natuur. 

Komt dat zien!

Boezemmolen nr. 6 is bijna iedere zaterdag te bezoeken, tussen 11-16 uur of 13-17 uur (dat hangt af van de molenaar). Als de molen open is, dan is de blauwe wimpel gehesen. Toegang is gratis!

Meer informatie
 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder