Exmoor pony’s losgelaten in de duinen

Vrijdag 12 april was het dan eindelijk zover: de nieuwe kudde Exmoor pony´s werd losgelaten in de Duinen van Oostvoorne. Onder toeziend oog van de boswachters opende directeur Michiel Houtzagers van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en wethouder Lies van der Pol van de gemeente Westvoorne het hek voor de pony’s.

Het duurde even voordat hun nieuwsgierigheid het won van de angst om een nieuwe wereld in te stappen. Maar nadat er voldoende hooi was neergelegd aan de andere kant van het hek, was de verleiding van het ontdekken niet meer te weerstaan. Het Zuid-Hollands Landschap is blij met de versterking: samen met de Galloway runderen zorgen de pony’s straks voor een open en gevarieerd duingebied.

Nog niet zo lang geleden deed Het Zuid-Hollands Landschap een oproep: help ons bij de aanschaf van een nieuwe kudde pony’s. Michiel Houtzagers legt uit: “Natuur beheren kost geld, veel geld. Als stichting moeten we onze eigen broek ophouden. Soms komen we geld tekort en dan vragen we fondsen, bedrijven of inwoners uit Zuid-Holland om ons financieel te helpen. We zijn dan ook ontzettend blij dat veel mensen gehoor hebben gegeven aan onze oproep.”

Grasmaaiers

Tot voor kort liep hier een kudde IJslandse pony’s. Sinds de jaren negentig graasden zij in de duinen. Dankzij hun kieskeurigheid in combinatie met de graasgewoontes van de Galloway runderen bleven open plekken open en graslanden kort op plekken waar een maaimachine niet kon komen. Door ouderdom zijn de IJslandse pony’s de afgelopen jaren een voor een overleden. Zonder nieuwe pony’s dreigde het duin langzaam dicht te groeien. Gelukkig zijn er nu tien prachtige Exmoor pony’s, samen met de Galloway runderen beheerders van het duin.

Benieuwd naar de dieren?

Op Facebook kun je het filmpje terug kijken dat ze met z’n allen hun nieuwe leefgebied in lopen. Je kunt ze vanaf nu zomaar tegen het lijf lopen tijdens een wandeling door de Duinen van Oostvoorne. Wanneer je ze tegenkomt, houdt dan voldoende afstand en geef de pony’s de ruimte om hun eigen weg te kiezen.

Bekijk het filmpje

Lies van der Pol wethouder
Gemeente Westvoorne

Als gemeente werken we nauw samen met Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, we sluiten ons beheer op elkaar aan om zo goed mogelijk voor onze prachtige natuur te zorgen. De hulp van deze mooie kudde Exmoor pony’s daarbij is heel waardevol

Lies van der Pol wethouder
Gemeente Westvoorne

  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder
  • Welkom terug, grutto!

    Ieder voorjaar komen de weidevogels weer terug in ons land. Benieuwd waar je ze kunt bewonderen? Met deze tips kun je zo op pad!

    Lees verder

    Lees verder
  • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

    De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

    Lees verder

    Lees verder
  • Speel de Kuiken Quiz

    Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

    Lees verder

    Lees verder