De natuur is een voorwaarde voor een gezonde samenleving

Hank Bartelink directeur-bestuurder LandschappenNL, is gesprekspartner samen met nog vier directeuren van natuur- en milieuorganisaties bij het gesprek over het stikstofdossier met de heer Remkes op maandag 15 augustus. Aanleiding voor het gesprek is de vraag “Hoe het vertrouwen in de toekomst en bij alle stikstofpartners hersteld kan worden”. Inzet vanuit LandschappenNL hiervoor is dat de overheid koersvast is, er serieus werk wordt gemaakt van natuurherstel en dat de boeren een duurzaam toekomstperspectief wordt geboden. 

De overheid dient de koers te houden die is uitgezet: 50% stikstofreductie in 2030. De inzet van minister Van der Wal was helder. Wij roepen de overheid op snel aan de slag te gaan met gebiedsgerichte planvorming en uitvoering in overleg en afstemming met alle partijen. Nu afwijken van de gestelde doelen is bijzonder slecht voor de staat van onze natuur en voor de noodzakelijke voortgang van de landbouwtransitie. ‘De natuur’ staat niet tegenover ‘de landbouw’. De natuur is geen partij met belangen, maar een voorwaarde voor een levensvatbare planeet. Zonder natuur geen duurzame voedselproductie.

Duurzame landbouw en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom is samenwerking tussen boeren en natuurorganisaties een voorwaarde voor de transitie die Nederland voorstaat. Niet alleen stikstofdepositie maar ook verdroging, slechte waterkwaliteit en klimaatverandering hebben een negatieve impact op natuur. Wij pleiten dan ook voor een integrale aanpak van al deze zaken bij de komende landbouwtransitie.

Verder lezen?

In onderstaande brief, die aangeboden is aan de heer Remkes op 15 augustus, wordt de gezamenlijke inbreng gepresenteerd.

  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder