De natuur is een voorwaarde voor een gezonde samenleving

Hank Bartelink directeur-bestuurder LandschappenNL, is gesprekspartner samen met nog vier directeuren van natuur- en milieuorganisaties bij het gesprek over het stikstofdossier met de heer Remkes op maandag 15 augustus. Aanleiding voor het gesprek is de vraag “Hoe het vertrouwen in de toekomst en bij alle stikstofpartners hersteld kan worden”. Inzet vanuit LandschappenNL hiervoor is dat de overheid koersvast is, er serieus werk wordt gemaakt van natuurherstel en dat de boeren een duurzaam toekomstperspectief wordt geboden. 

De overheid dient de koers te houden die is uitgezet: 50% stikstofreductie in 2030. De inzet van minister Van der Wal was helder. Wij roepen de overheid op snel aan de slag te gaan met gebiedsgerichte planvorming en uitvoering in overleg en afstemming met alle partijen. Nu afwijken van de gestelde doelen is bijzonder slecht voor de staat van onze natuur en voor de noodzakelijke voortgang van de landbouwtransitie. ‘De natuur’ staat niet tegenover ‘de landbouw’. De natuur is geen partij met belangen, maar een voorwaarde voor een levensvatbare planeet. Zonder natuur geen duurzame voedselproductie.

Duurzame landbouw en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom is samenwerking tussen boeren en natuurorganisaties een voorwaarde voor de transitie die Nederland voorstaat. Niet alleen stikstofdepositie maar ook verdroging, slechte waterkwaliteit en klimaatverandering hebben een negatieve impact op natuur. Wij pleiten dan ook voor een integrale aanpak van al deze zaken bij de komende landbouwtransitie.

Verder lezen?

In onderstaande brief, die aangeboden is aan de heer Remkes op 15 augustus, wordt de gezamenlijke inbreng gepresenteerd.

  • Kraak de zomerquiz

    Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

    Lees verder

    Lees verder
  • Dit zijn wij

    We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerwandelingen

    Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder