De groene hoogtepunten van 2023

Met 50.000 Beschermers (donateurs), honderden vrijwilligers en tientallen bedrijfsvrienden zet het Zuid-Hollands Landschap zich in voor de natuur. Samen hebben we heel wat voor elkaar gekregen in het afgelopen jaar. De mooiste resultaten hebben we in beeld gebracht en voor je samengevat onder de video. Geniet van de terugblik en veel plezier met de feestdagen!

Bedankt voor een prachtig mooi jaar

Ook benieuwd naar onze plannen voor het nieuwe jaar? Bekijk dan deze video.

Behaalde resultaten in 2023

Een paar hoogtepunten:

 • Herstel van kwetsbare duinnatuur in Oostvoorne en Hoek van Holland. Door exoten te bestrijden en de duinen ‘open’ te maken, krijgen inheemse pareltjes als orchissen, parnassia en duinviooltjes weer meer kans. 
 • Op de Zandmotor konden we via Project Het Groene Strand rustplekken instellen voor vogels en de natuur op het strand helpen. Hier kregen we zelfs de Groene Strand Wimpel voor uitgereikt! 
 • De terugkeer van de zeldzame en kwetsbare wilde kievitsbloem in de Krimpenerwaard. Zorgvuldig en gericht uitzaaien wierp zijn vruchten af! 
 • Een flinke boost van de biodiversiteit in natuurreservaat de Oudelandse Zeedijk bij Ouddorp. Strikt maaibeleid en verschraling liet inheemse soorten als hondskruid en harlekijnen volop groeien én we zien weer meer vuurvlinders. 

We wensen je fijne feestdagen en een groen, gezond en gelukkig 2024! ⭐

 • Uitbreiding van 15,5 hectare in de Achthovense Uiterwaarden

  In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de Vijfheerenlanden, hebben we 15,5 hectare aangekocht. Goed voor wilde bijen, vlinders, kamsalamanders en talloze vogelsoorten. Veel dank aan alle Beschermers die dit mogelijk hebben gemaakt!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn onze plannen voor 2024

  Van het herstellen van open duinlandschap tot het bevorderen van bloeiend hooiland en van het in standhouden van een historisch landgoed tot het aankopen en ontwikkelen van nieuwe natuur. Het Zuid-Hollands Landschap is op allerlei…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder