De groene hoogtepunten van 2023

Met 50.000 Beschermers (donateurs), honderden vrijwilligers en tientallen bedrijfsvrienden zet het Zuid-Hollands Landschap zich in voor de natuur. Samen hebben we heel wat voor elkaar gekregen in het afgelopen jaar. De mooiste resultaten hebben we in beeld gebracht en voor je samengevat onder de video. Geniet van de terugblik en veel plezier met de feestdagen!

Bedankt voor een prachtig mooi jaar

Ook benieuwd naar onze plannen voor het nieuwe jaar? Bekijk dan deze video.

Behaalde resultaten in 2023

Een paar hoogtepunten:

 • Herstel van kwetsbare duinnatuur in Oostvoorne en Hoek van Holland. Door exoten te bestrijden en de duinen ‘open’ te maken, krijgen inheemse pareltjes als orchissen, parnassia en duinviooltjes weer meer kans. 
 • Op de Zandmotor konden we via Project Het Groene Strand rustplekken instellen voor vogels en de natuur op het strand helpen. Hier kregen we zelfs de Groene Strand Wimpel voor uitgereikt! 
 • De terugkeer van de zeldzame en kwetsbare wilde kievitsbloem in de Krimpenerwaard. Zorgvuldig en gericht uitzaaien wierp zijn vruchten af! 
 • Een flinke boost van de biodiversiteit in natuurreservaat de Oudelandse Zeedijk bij Ouddorp. Strikt maaibeleid en verschraling liet inheemse soorten als hondskruid en harlekijnen volop groeien én we zien weer meer vuurvlinders. 

We wensen je fijne feestdagen en een groen, gezond en gelukkig 2024! ⭐

 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Ook zo’n zin om op pad te gaan? Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder