Feestelijke landschapstour voor wethouders Duin- en Bollenstreek

Op donderdag 21 maart hebben acht wethouders en diverse ambtelijke ondersteuners uit de Bollenstreek een inspirerende tour gemaakt door het prachtige landschap van de regio. Deze tour, georganiseerd door Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, bood een unieke gelegenheid om de recent uitgevoerde projecten in vier natuurgebieden te verkennen.

Vier natuurgebieden

De eerste stop was in Wassergeest, waar het laarzenpad is hersteld, bruggen zijn vervangen en nieuwe bomen zijn aangeplant. De volgende stop was het weidevogelgebied de Vosse- en Weerlanerpolder in Hillegom, waar het leefgebied aantrekkelijker is gemaakt voor weidevogels. Daarna Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout, waar nieuwe voorzieningen zoals een entree, parkeerplaats, speelbos, vogelkijkscherm en laanbomen zijn gerealiseerd. Tot slot werd de gerenoveerde Ronde Tuin op Huys te Warmont bewonderd, waar de historische vormen van de tuin in ere zijn hersteld.

Nieuwe zitelementen

Een bijzonder moment van de tour was de onthulling van een aantal nieuwe zitelementen in de vorm van zwerfkeien, op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst. De laatste kei werd geplaatst door wethouder Roberto te Hark van gemeente Noordwijk onder toeziend oog van boswachter Maarten Laming. De zitplekken, gedoneerd door de gemeente Noordwijk, verrijken het speelbos en dragen bij aan een nog betere beleving van de natuur.

nieuwe zitelementen Nieuw Leeuwenhorst
nieuwe zitelementen Nieuw Leeuwenhorst

Feestelijke afsluiting

“De projecten hebben niet alleen bijgedragen aan de verhoging van de natuur- en cultuurhistorische waarden van de gebieden, maar ook aan de belevingswaarden. Het was voor Het Zuid-Hollands Landschap dan ook een logische keuze om deze projecten op een feestelijke wijze af te sluiten en de regio te bedanken voor de constructieve samenwerking” – aldus Jos Bisschops directeur van Het Zuid-Hollands Landschap.

Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland met Subsidies Gebiedsprogramma’s Groen, Erfgoedlijnen, Boerenlandvogels en Groenprogramma Holland Rijnland Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek.

Help ons natuur ontwikkelen

Zuid-Holland is de provincie met de minste natuur. Nieuwe natuur kunnen we alleen realiseren met de steun van onze Beschermers. Wil je ook bijdragen aan een groenere en gezondere provincie? Sluit je dan aan bij het Zuid-Hollands Landschap!

Word Beschermer
 • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

  Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Bijentelling komt er weer aan!

  Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

  Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

  Lees verder

  Lees verder