Feestelijke landschapstour voor wethouders Duin- en Bollenstreek

Op donderdag 21 maart hebben acht wethouders en diverse ambtelijke ondersteuners uit de Bollenstreek een inspirerende tour gemaakt door het prachtige landschap van de regio. Deze tour, georganiseerd door Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, bood een unieke gelegenheid om de recent uitgevoerde projecten in vier natuurgebieden te verkennen.

Vier natuurgebieden

De eerste stop was in Wassergeest, waar het laarzenpad is hersteld, bruggen zijn vervangen en nieuwe bomen zijn aangeplant. De volgende stop was het weidevogelgebied de Vosse- en Weerlanerpolder in Hillegom, waar het leefgebied aantrekkelijker is gemaakt voor weidevogels. Daarna Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout, waar nieuwe voorzieningen zoals een entree, parkeerplaats, speelbos, vogelkijkscherm en laanbomen zijn gerealiseerd. Tot slot werd de gerenoveerde Ronde Tuin op Huys te Warmont bewonderd, waar de historische vormen van de tuin in ere zijn hersteld.

Nieuwe zitelementen

Een bijzonder moment van de tour was de onthulling van een aantal nieuwe zitelementen in de vorm van zwerfkeien, op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst. De laatste kei werd geplaatst door wethouder Roberto te Hark van gemeente Noordwijk onder toeziend oog van boswachter Maarten Laming. De zitplekken, gedoneerd door de gemeente Noordwijk, verrijken het speelbos en dragen bij aan een nog betere beleving van de natuur.

nieuwe zitelementen Nieuw Leeuwenhorst
nieuwe zitelementen Nieuw Leeuwenhorst

Feestelijke afsluiting

“De projecten hebben niet alleen bijgedragen aan de verhoging van de natuur- en cultuurhistorische waarden van de gebieden, maar ook aan de belevingswaarden. Het was voor Het Zuid-Hollands Landschap dan ook een logische keuze om deze projecten op een feestelijke wijze af te sluiten en de regio te bedanken voor de constructieve samenwerking” – aldus Jos Bisschops directeur van Het Zuid-Hollands Landschap.

Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland met Subsidies Gebiedsprogramma’s Groen, Erfgoedlijnen, Boerenlandvogels en Groenprogramma Holland Rijnland Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek.

Help ons natuur ontwikkelen

Zuid-Holland is de provincie met de minste natuur. Nieuwe natuur kunnen we alleen realiseren met de steun van onze Beschermers. Wil je ook bijdragen aan een groenere en gezondere provincie? Sluit je dan aan bij het Zuid-Hollands Landschap!

Word Beschermer
  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder