Huys te Warmont

Over dit gebied

Alles ademt allure in het Huys te Warmont (23 hectare). Op het oude landgoed bij Warmond kun je heerlijk wandelen tussen taxusbomen en moerascipressen, over oude eikenlanen en langs het voorname ‘huys’ zelf. Het Zuid-Hollands Landschap zorgt ervoor dat het historische karakter behouden blijft en snoeit bomen, struiken en planten, zodat de statige lanen zichtbaar blijven. Tegelijkertijd bieden we ruimte aan de natuur. De holtes in de oude parkbomen worden dankbaar gebruikt door bosuilen en vleermuizen. Huys te Warmont maakt deel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Geschiedenis

De fundamenten van Huys te Warmont stammen uit de twaalfde of dertiende eeuw. Een eeuw later kregen de Heren van Warmond het te leen en gaven het huis hun naam. De beroemdste bewoner was Johan van Duvenvoirde (1577-1645), admiraal van Holland en bevelvoerder bij de watergeuzen. Hij bewoonde het Huys in de Spaanse tijd en kreeg na de verwoesting van het Huys door de Spanjaarden toestemming om het te herbouwen met stenen van afgebroken Warmondse kloosters. Het was de burgemeester van Haarlem, Baron van Leijden, die het huys uiteindelijk herbouwde in de stijl zoals je het nu ziet. Hij gebruikte het als zomerverblijf. Het Huys te Warmont wordt nog steeds bewoond en is eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser 

(www.hendrickdekeyser.nl).

Sprookjesbos

Bij een wandeling door het parkachtige bos voel je de eeuwenlange geschiedenis. Die is ook goed zichtbaar in de tuin- en landschapsarchitectuur rond het huis. Tot in de 17e eeuw werd het kasteel omringd door moestuinen, een boomgaard en hakhoutpercelen. Latere eigenaren breidden het park uit en maakten er een romantisch sprookjesbos van. Je kijkt er uit over graslandjes die namen dragen als ‘de Droomweide’. Ook is er een kasteelgracht die tussen de kastanjebomen het bos in verdwijnt om even verderop weer als ‘Droomvijver’ op te duiken. 

In het voorjaar zorgen stinzenplanten voor kleur. We maaien de weides pas na het bloeiseizoen, zodat de insecten volop van de nectar in de bloemen kunnen genieten. Daarna voeren we het maaisel af. Op die manier krijgen de planten volop kans zich te ontwikkelen. Rosse vleermuizen wonen in de holle, nog levende eiken en beuken. Het is één van de grootste kolonies rosse vleermuizen die in Nederland bekend is.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Huys te Warmont is onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit park wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 kilometer breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit nationaal park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. 

Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen

Tip van de boswachter

“In de herfst groeien in het parkbos van Huys te Warmont veel paddenstoelen. Zoek bijvoorbeeld eens naar de geweizwam. Je vindt hem op de dode takken en stronken van loofbomen.” 

Maarten Laming

Maarten Laming

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij Herenweg 139, 2361 EV, Warmond.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Geschikt voor rolstoelen

Het gebied heeft half verharde paden.

Wandelen

Heerlijk wandelen tussen taxusbomen, moerascipressen en over de prachtige oude eikenlanen.

Openbaar vervoer

Het gebied is te bereiken via de Bushalte Overbos Warmond Bus 50 Arriva.Kijk op 9292.nl.

Vogels kijken

De grote bonte specht is hier te vinden en je kan leuk vleermuizen kijken.

Bijzonderheden

Uitzichtpunt
Mooie doorkijkjes over weitjes en waterpartijen, diverse mooie gezichten op het Huys te Warmont.

 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder
 • Speel de Kuiken Quiz

  Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

  Lees verder

  Lees verder