Huys te Warmont

Over dit gebied

Alles ademt allure in het Huys te Warmont (23 hectare). Op het oude landgoed bij Warmond kun je heerlijk wandelen tussen taxusbomen en moerascipressen, over oude eikenlanen en langs het voorname ‘huys’ zelf. Het Zuid-Hollands Landschap zorgt ervoor dat het historische karakter behouden blijft en snoeit bomen, struiken en planten, zodat de statige lanen zichtbaar blijven. Tegelijkertijd bieden we ruimte aan de natuur. De holtes in de oude parkbomen worden dankbaar gebruikt door bosuilen en vleermuizen. Huys te Warmont maakt deel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Sprookjesbos

Bij een wandeling door het parkachtige bos voel je de eeuwenlange geschiedenis. Die is ook goed zichtbaar in de tuin- en landschapsarchitectuur rond het huis. Tot in de 17e eeuw werd het kasteel omringd door moestuinen, een boomgaard en hakhoutpercelen. Latere eigenaren breidden het park uit en maakten er een romantisch sprookjesbos van. Je kijkt er uit over graslandjes die namen dragen als ‘de Droomweide’. Ook is er een kasteelgracht die tussen de kastanjebomen het bos in verdwijnt om even verderop weer als ‘Droomvijver’ op te duiken. 

In het voorjaar zorgen stinzenplanten voor kleur. We maaien de weides pas na het bloeiseizoen, zodat de insecten volop van de nectar in de bloemen kunnen genieten. Daarna voeren we het maaisel af. Op die manier krijgen de planten volop kans zich te ontwikkelen. Rosse vleermuizen wonen in de holle, nog levende eiken en beuken. Het is één van de grootste kolonies rosse vleermuizen die in Nederland bekend is.

Geschiedenis

De fundamenten van Huys te Warmont stammen uit de twaalfde of dertiende eeuw. Een eeuw later kregen de Heren van Warmond het te leen en gaven het huis hun naam. De beroemdste bewoner was Johan van Duvenvoirde (1577-1645), admiraal van Holland en bevelvoerder bij de watergeuzen. Hij bewoonde het Huys in de Spaanse tijd en kreeg na de verwoesting van het Huys door de Spanjaarden toestemming om het te herbouwen met stenen van afgebroken Warmondse kloosters. Het was de burgemeester van Haarlem, Baron van Leijden, die het huys uiteindelijk herbouwde in de stijl zoals je het nu ziet. Hij gebruikte het als zomerverblijf. Het Huys te Warmont wordt nog steeds bewoond en is eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser.

De sfeer van weleer

Het is altijd al heerlijk wandelen bij Huys te Warmont, maar nu is er nog een reden ernaartoe te gaan: zowel de oranjerie als de bijbehorende tuin zijn in oude glorie hersteld. De tuin, naar ontwerp van de tuinarchitecten Springer en Tersteeg, heeft weer de stijl van rond 1920. Ofwel: vanuit symmetrie en met mooie zichtlijnen. Je vindt er onder andere tong- en ijzervarens en stinzenplanten als salomonszegels, geplaatst in diamantvorm net als de leemgrondpaden. De oranjerie is gerenoveerd en is gekoppeld aan de tuin. Als je er langsloopt geeft dat die mooie sfeer van vroeger weer. Het mooie is dat de nieuwe variatie van planten – ook qua bloeitijd- meer vlinders en bijen trekt.

Bekijk de video

Nationaal Park Hollandse Duinen

Huys te Warmont is onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit park wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 kilometer breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit nationaal park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft.

Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen


Tip van de boswachter

Maarten Laming Boswachter

In de herfst groeien in het parkbos van Huys te Warmont veel paddenstoelen. Zoek bijvoorbeeld eens naar de geweizwam. Je vindt hem op de dode takken en stronken van loofbomen.

Maarten Laming Boswachter

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij Herenweg 139, 2361 EV, Warmond.

Openbaar vervoer

Het gebied is te bereiken via de Bushalte Warmundastraat, Warmond.

ov9292

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Geschikt voor rolstoelen

Het gebied heeft half verharde paden.

Wandelen

Heerlijk wandelen tussen taxusbomen, moerascipressen en over de prachtige oude eikenlanen.

Route downloaden

Vogels kijken

De grote bonte specht is hier te vinden en je kan leuk vleermuizen kijken.

Uitzichtpunt

Mooie doorkijkjes over weitjes en waterpartijen, diverse mooie gezichten op het Huys te Warmont.

Locatie

Herenweg 139, 2361 EP, Warmond

 • Vlinderquiz

  Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Win een vlinderpakket

  Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder