Gezamenlijke natuurorganisaties ontsteld over draai kabinet

De gezamenlijke natuurorganisaties zijn diep teleurgesteld dat Nederland komende maand alsnog tegen de Europese Natuurherstelwet gaat stemmen. Het kabinet komt met dit besluit precies op de dag dat het Europese Milieuagentschap waarschuwt dat Europa onvoldoende is voorbereid op klimaatrisico’s als droogte en overstromingen.

Fred Louwen
Donkere wolken boven de uiterwaarden van de Lek

“Nederland gaat nu op de rem staan terwijl juist de oplossing zit in grootschalig natuurherstel. Deze Europese Natuurherstelwet is een belangrijke eerste stap, maar er is veel meer actie nodig.”

Kirsten Haanraads (WWF), namens de gezamenlijke coalitie van natuur- en milieuorganisaties

De draai van het kabinet is ook onbegrijpelijk omdat juist uit een recent rapport in opdracht van het kabinet blijkt dat natuurherstel de samenleving miljarden oplevert, terwijl niets doen juist torenhoge kosten met zich meebrengt en het land verder op slot zet. Het besluit van het kabinet om tegen de verordening te stemmen staat haaks op alle wetenschappelijke bewijzen.

De Europese Natuur-herstelwet is hard nodig omdat zo’n 80% van de natuurgebieden in Europa in slechte staat is. Ook in Nederland gaat het niet goed. Gezonde natuur levert bovendien niet alleen geld op maar zorgt ook voor schoon water en schone lucht. En met de wet wordt niet alleen natuur versterkt, maar heeft juist ook de landbouw zicht op een duurzame toekomst. Onze voedselzekerheid hangt tenslotte af van biodiversiteit.
 

Meerderheid EU-lidstaten voor de Natuurherstelwet

Komende maand stemmen de EU-lidstaten over de Europese Natuurherstelwet. De Nederlandse natuurorganisaties gaan ervan uit dat uiteindelijk toch een meerderheid van de landen voor de wet zal stemmen omdat natuurherstel niet langer kan wachten.

De gezamenlijke Nederlandse natuur- en milieuorganisaties: Greenpeace NL, De Natuur en Milieufederaties, IUCN NL, LandschappenNL, Milieudefensie, Natuurmonumenten, SoortenNL, Stichting De Noordzee, Vogelbescherming Nederland, Waddenvereniging en Wereld Natuur Fonds.

 • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

  Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Bijentelling komt er weer aan!

  Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

  Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

  Lees verder

  Lees verder