Vlinders

Oranjetipje - Foto: Herman van der Knaap Oranjetipje - Foto: Herman van der Knaap

In Nederland leven meer dan 2.400 soorten vlinders. De meeste zijn nachtvlinders of micro-vlinders (heel kleine vlindertjes). Bij slechts 53 soorten gaat het om dagvlinders. Met de meeste vlinders gaat het erg slecht. Verschillende soorten dagvlinders zijn verdwenen doordat hun leefgebieden zijn aangetast. Maar gelukkig zijn er ook vlindersoorten die het goed doen in ons land, zoals het bont zandoogje.

Wanneer vliegen vlinders?

Rups koninginnenpage Foto: SaxifragaDe meeste vlinders in Nederland brengen de winter door als eitje, rups of pop. Maar er zijn ook soorten die een winterslaap houden, zoals de kleine vos, de dagpauwoog, de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder. In de vroege lentezon zijn dit de eerste vlinders die zich laten zien. Je hebt de grootste kans om veel vlinders te zien in de perioden half mei tot eind mei en van begin juli tot half september.

Vlindersoorten met maar één generatie per jaar vliegen vaak in de zomer. Vlinders met twee generaties per jaar hebben vaak een voorjaars- en een zomergeneratie. Juni is meestal een slechte vlindermaand omdat de meeste soorten dan eitje, rups of pop zijn. Er zijn ook vlinders die in drie generaties vliegen, zoals de kleine vuurvlinder, bont zandoogje en het landkaartje. Die kun je ook tegenkomen in het najaar.

Hoe oud worden vlinders?

De levensduur van vlinders varieert enorm. De citroenvlinder kan meer dan een jaar oud worden. Dat komt omdat de citroenvlinder ook in de winter vlinder is, en geen eitje, rups of pop. De meeste vlinders leven veel korter, ongeveer twee tot drie weken.

Hoe lang duurt het voor een pop in een vlinder verandert?

Ook dit hangt heel erg af van de soort vlinder. Soms kan het zelfs bij één soort verschillen, zoals bij het groot koolwitje. In de zomer duurt het iets meer dan een week tot het koolwitje uit de pop kruipt. Maar in de winter overwintert hij als pop en dan duurt het veel langer, wel 160 tot 330 dagen.

Bron: Vlinderstichting

Een greep uit de Nederlandse dagvlinders

Atalanta Foto: Saxifraga
Atalanta - Saxifraga/Bart Vastenhouw

Citroenvlinder Foto: Saxifraga
Citroenvlinder - Saxifraga/Marijke Verhagen

Boomblauwtje Foto: Saxifraga
Boomblauwtje - Saxifraga/Ab H Baas

Kleine vos Foto: Saxifraga
Kleine vos- Saxifraga/Jan van der Straaten

Klein koolwitje Foto: Saxifraga
Klein koolwitje - Saxifraga/Ab H Baas

Gehakkelde aurelia Foto: Saxifraga
Gehakkelde aurelia - Saxifraga/Jan van der Straaten

Landkaartje
Landkaartje - Saxifraga/Hans Dekker

Icarusblauwtje Foto: Saxifraga
Icarusblauwtje - Saxifraga-Marijke Verhagen

Kleine vuurvlinder
Kleine vuurvlinder - Saxifraga/Jan van der Straaten

Dagpauwoog Foto: Saxifraga
Dagpauwoog - Saxifraga/Ab H Baas

Oranjetipje
Oranjetipje - Saxifraga/Frits Bink

Bekijk de herkenningskaart van de Vlinderstichting