Prachtig nieuw bezoekerspunt Sophiapolder feestelijk geopend

Op vrijdag 8 maart 2019 is het nieuwe bezoekerspunt op natuureiland Sophiapolder geopend. Het bezoekerspunt is een prachtig initiatief van Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder. Samen met Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en veel vrijwilligers hebben zij een ruimte gecreëerd waardoor je als bezoeker nu zowel binnen als buiten van het prachtige gebied kunt genieten.

Met de onthulling van een bijzonder beeld van een aalscholver, gemaakt door biologe Froukje Esscher, is het bezoekerspunt officieel geopend door Han Weber gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, burgemeester Jan Heijkoop van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, Michiel Houtzagers directeur van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Dit beeld krijgt binnenkort een plek buiten op het eiland.

Zoetwatergetijdengebied

De Sophiapolder is is een zoetwatergetijden natuurgebied waar vele vogels en planten zich enorm thuis voelen. De vrijwillige schippers van de Sophiapolder van maart t/m oktober om bezoekers naar het eiland over te zetten. Je kunt over vlonders en de dijk een prachtige wandeling maken door of langs het gebied. Ook worden er regelmatig excursies gegeven.

Initiatief

Dat er geen plek was om te schuilen is de Stichting Ambacht Samen al vanaf 2013 een doorn in het oog. Om in die behoefte te voorzien is destijds op initiatief van het college en Ambacht Samen de Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder opgericht. Niet zonder resultaat, want in samenwerking met het Zuid-Hollands Landschap, beheerder en eigenaar van de polder, is nu samen het bezoekerspunt gerealiseerd! 

Zelfvoorzienend

Het gebouwtje is verankerd op een drijvend ponton en kan op en neer gaan met de beweging van eb en vloed in de polder. Het is goed geïsoleerd, volledig zelfvoorzienend met dertig zonnepanelen op het dak en er is een zuiveringsinstallatie voor het afvalwater. Jelle van der Weijde en Denny Nugteren, de 2 initiatiefnemers, zijn enorm trots dat het gelukt is!

In het landschap

In het begin toen de plannen net op tafel lagen, vond Michiel Houtzagers, directeur van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap wel spannend. Bouwen in een natuur, hoe groot gaat het dan worden, past het wel? Michiel: “Het is echt een kunstwerk geworden, met een prachtige vormgeving en zoals het landschap past. Mijn complimenten voor Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder. Zonder jullie had dit er niet gestaan” Michiel Houtzagers hoopt dat het een plek wordt waar vooral veel kinderen leren over de natuur.

Draagvlak voor de natuur

“Geld van de rijksoverheid voor natuur is helaas beperkt” zegt Jan Heijkoop burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht. “Dit betekent dat er veel door particuliere initiatieven gerealiseerd moet worden en dat is hier gerealiseerd. Dit bezoekerspunt is echt ontstaan vanuit de regionale samenleving, waarin ondernemers en sponsors hun verantwoordelijkheid hebben genomen voor de natuur samen met de overheid. Daarvoor enorm veel dank!”

Exposities

In het houten gebouwtje, van waaruit je zicht hebt op het rijke vogelgebied kun je nu schuilen als het weer wat minder is en er is een educatieve expositie waardoor je vanalles te weten komt over het leven op en rondom de Sophiapolder. Er kan koffie, thee en limonade worden geschonken en er zijn toiletten. Ook zullen er regelmatig wisselende exposities of filmvertoningen zijn. In de toekomst kan de ruimte wellicht ook ingezet worden voor bijvoorbeeld vergaderingen.

Vaartijden schippers

Het veerpontje naar de Sophiapolder is gratis en vertrekt van de Veersedijk 301, waar je ook kan parkeren. De wachttijd is maximaal vijftien minuten, de overtocht duurt 5 à 10 minuten en er kunnen maximaal elf passagiers mee. Honden en fietsen zijn verboden. Het pontje vaart van 1 maart t/m oktober op woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 – 17:00 uur. Laatste afvaart is om 16.00 uur.

Lees meer over Natuureiland Sophiapolder

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

  De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

  De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder