Prachtig nieuw bezoekerspunt Sophiapolder feestelijk geopend

Op vrijdag 8 maart 2019 is het nieuwe bezoekerspunt op natuureiland Sophiapolder geopend. Het bezoekerspunt is een prachtig initiatief van Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder. Samen met Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en veel vrijwilligers hebben zij een ruimte gecreëerd waardoor je als bezoeker nu zowel binnen als buiten van het prachtige gebied kunt genieten.

Met de onthulling van een bijzonder beeld van een aalscholver, gemaakt door biologe Froukje Esscher, is het bezoekerspunt officieel geopend door Han Weber gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, burgemeester Jan Heijkoop van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, Michiel Houtzagers directeur van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Dit beeld krijgt binnenkort een plek buiten op het eiland.

Zoetwatergetijdengebied

De Sophiapolder is is een zoetwatergetijden natuurgebied waar vele vogels en planten zich enorm thuis voelen. De vrijwillige schippers van de Sophiapolder van maart t/m oktober om bezoekers naar het eiland over te zetten. Je kunt over vlonders en de dijk een prachtige wandeling maken door of langs het gebied. Ook worden er regelmatig excursies gegeven.

Initiatief

Dat er geen plek was om te schuilen is de Stichting Ambacht Samen al vanaf 2013 een doorn in het oog. Om in die behoefte te voorzien is destijds op initiatief van het college en Ambacht Samen de Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder opgericht. Niet zonder resultaat, want in samenwerking met het Zuid-Hollands Landschap, beheerder en eigenaar van de polder, is nu samen het bezoekerspunt gerealiseerd! 

Zelfvoorzienend

Het gebouwtje is verankerd op een drijvend ponton en kan op en neer gaan met de beweging van eb en vloed in de polder. Het is goed geïsoleerd, volledig zelfvoorzienend met dertig zonnepanelen op het dak en er is een zuiveringsinstallatie voor het afvalwater. Jelle van der Weijde en Denny Nugteren, de 2 initiatiefnemers, zijn enorm trots dat het gelukt is!

In het landschap

In het begin toen de plannen net op tafel lagen, vond Michiel Houtzagers, directeur van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap wel spannend. Bouwen in een natuur, hoe groot gaat het dan worden, past het wel? Michiel: “Het is echt een kunstwerk geworden, met een prachtige vormgeving en zoals het landschap past. Mijn complimenten voor Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder. Zonder jullie had dit er niet gestaan” Michiel Houtzagers hoopt dat het een plek wordt waar vooral veel kinderen leren over de natuur.

Draagvlak voor de natuur

“Geld van de rijksoverheid voor natuur is helaas beperkt” zegt Jan Heijkoop burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht. “Dit betekent dat er veel door particuliere initiatieven gerealiseerd moet worden en dat is hier gerealiseerd. Dit bezoekerspunt is echt ontstaan vanuit de regionale samenleving, waarin ondernemers en sponsors hun verantwoordelijkheid hebben genomen voor de natuur samen met de overheid. Daarvoor enorm veel dank!”

Exposities

In het houten gebouwtje, van waaruit je zicht hebt op het rijke vogelgebied kun je nu schuilen als het weer wat minder is en er is een educatieve expositie waardoor je vanalles te weten komt over het leven op en rondom de Sophiapolder. Er kan koffie, thee en limonade worden geschonken en er zijn toiletten. Ook zullen er regelmatig wisselende exposities of filmvertoningen zijn. In de toekomst kan de ruimte wellicht ook ingezet worden voor bijvoorbeeld vergaderingen.

Vaartijden schippers

Het veerpontje naar de Sophiapolder is gratis en vertrekt van de Veersedijk 301, waar je ook kan parkeren. De wachttijd is maximaal vijftien minuten, de overtocht duurt 5 à 10 minuten en er kunnen maximaal elf passagiers mee. Honden en fietsen zijn verboden. Het pontje vaart van 1 maart t/m oktober op woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 – 17:00 uur. Laatste afvaart is om 16.00 uur.

Lees meer over Natuureiland Sophiapolder

 • Gezocht: 568 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken we 568 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurherstel nog steeds even noodzakelijk

  Gisteren heeft de kiezer gesproken waarmee een aardverschuiving in de Nederlandse politiek een feit is. Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. Dertien groene organisaties roepen werk van maakt.

  Lees verder

  Lees verder
 • De mooiste boswandelingen

  Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder