Solleveld, Kijfhoek & Bierlap straks voor iedereen toegankelijk

Dunea beheert de duingebieden Meijendel, Solleveld en Berkheide. Solleveld, bij Monster, en Kijfhoek & Bierlap in Meijendel zijn kwetsbare en bijzondere gebieden. Hier wordt het aantal bezoekers gereguleerd om de rust voor de natuur en de recreant te waarborgen. Vanaf 1 januari 2020 zijn de gebieden te bezoeken met een dagkaart. De Beschermers van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap krijgen 50% korting in combinatie met de Beschermerspas.

Voor deze twee gebieden samen worden nu jaarlijks vijfduizend passe-partouts uitgegeven. De overige recreanten zijn voor een bezoek aan Kijfhoek & Bierlap aangewezen op de dagkaarten die worden verkocht in De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea. Solleveld is voor recreanten zonder passe-partout alleen te bezoeken tijdens georganiseerde excursies.

Om meer recreanten te kunnen laten genieten van de natuur en rust in deze unieke gebieden, start Dunea vanaf 1 januari 2020 met de verkoop van dagkaarten. Hiermee stopt de uitgifte van de passe‑partouts.

Veel belangstelling voor rustgebieden

“Met de dagkaarten krijgt iedereen een kans van de gebieden te genieten,” zegt Eric van Gerrevink, manager Duin en Omgeving bij Dunea. “Wij maken in onze duingebieden het drinkwater voor 1,3 miljoen mensen in deze regio. Eigenlijk zou je al die klanten in staat willen stellen om te genieten van Solleveld, Kijfhoek & Bierlap. De passe-partout was voorbehouden aan een beperkte groep mensen. Door dagkaarten te verkopen, wordt het gebied voor meer publiek toegankelijk.” 

Beschermen van de natuur

Daarnaast vindt Dunea het belangrijk om deze gebieden te blijven beschermen tegen een té grote bezoekersdruk. “De natuur vraagt om maatwerk,” aldus Van Gerrevink. “Door per dag een maximaal aantal dagkaarten te verkopen, kunnen we de bezoekersaantallen beter reguleren. Aan het begin van het broedseizoen bijvoorbeeld, wanneer de vogels zich nestelen, is de natuur extra kwetsbaar. Er worden dan minder dagkaarten verkocht, om de vogels zo min mogelijk te verstoren. En aan het einde van het broedseizoen, wanneer de jongen op uitvliegen staan, kunnen we meer recreanten toelaten en gaat het aantal beschikbare kaarten weer omhoog.” 

Solleveld

Solleveld is een bijzonder duingebied. De bomen zijn hier gekromd door de zilte zeewind. De eikenbomen zijn bijzonder, omdat deze nergens anders in Nederland zo dicht bij de zee staan. Ook kent Solleveld open stukken met heide en struikgewas. In het gebied liggen infiltratieplassen, waar voorgezuiverd rivierwater wordt ingebracht voor de productie van drinkwater. De afwisseling tussen open en gesloten begroeiing is karakteristiek voor Solleveld. 

Kijfhoek & Bierlap

Kijfhoek & Bierlap, onderdeel van Meijendel, is een walhalla voor rustzoekers. Het is een begrazingsgebied, u kunt hier Gallowayrunderen of Konikpaarden tegenkomen. Ook veel reeën vinden hier een rustige plek om te leven. Door dit gevarieerde terrein lopen gemarkeerde wandelpaden. Hier kunt u urenlang lopen over de kronkelige wandelpaden. 

Korting voor Beschermers

De passe-partout verkoop komt te vervallen. Vanwege de nauwe banden tussen Dunea en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is er een speciale regeling met gereduceerd tarief. Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap krijgen namelijk 50% korting op de dagkaart. Die korting geldt ook voor maximaal drie introducés. Als u in één van deze prachtige natuurgebieden gaat wandelen, neem dan de geldige dagkaart, de Beschermerspas en een identiteitsbewijs mee. 

Informatie voor bezoekers

  • Dagkaarten zijn te koop voor € 2,00 per persoon. 
  • Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap krijgen 50% korting. 
  • Dagkaarten voor Kijfhoek & Bierlap zijn ook verkrijgbaar in De Tapuit, bezoekerscentrum van Dunea. 
  • Het aantal beschikbare dagkaarten varieert tussen tweehonderd en zeshonderd per gebied.
  • De inkomsten uit de verkoop van dagkaarten komen ten goede aan de recreatieve voorzieningen.

Bent u Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap? Koop dan vanaf 1 januari 2020 uw dagkaart online via www.dunea.nl/zhl.

Koop uw dagkaart online

  • Kraak de zomerquiz

    Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

    Lees verder

    Lees verder
  • Dit zijn wij

    We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerwandelingen

    Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder