Versterking kudde galloways in Duinen van Oostvoorne

Vandaag zijn vier galloway-runderen losgelaten in de Duinen van Oostvoorne. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft de jonge dieren kunnen aankopen mede dankzij een bijdrage van Ladies’ Circle 40 Voorne. De vier galloways zijn een welkome aanvulling op de oude kudde. Samen met de pony’s houden ze de duinen open en komen ze op plekken waar de boswachters zelf moeilijk kunnen komen.

Wennen aan nieuwe omgeving

‘Mooie beesten hè!’ glundert boswachter Loek Houba van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Met hun zwarte krullen en nieuwsgierige blik zijn het inderdaad prachtige dieren om te zien. De vier runderen zijn op 18 november al in Oostvoorne aangekomen, maar de boswachter hield tot vandaag zijn kaken stijf op elkaar. ‘De reis hier naartoe en de nieuwe omgeving kunnen heel stressvol zijn voor de dieren. Daarom zijn ze twee weken op de winterweide gebleven om te kunnen wennen.’ aldus Loek. ‘Wennen lukt nu eenmaal beter in een rustige omgeving, dus hebben we tot vandaag gewacht om het nieuws te delen. Om te voorkomen dat mensen direct zouden komen kijken.’

Wegwijs in de duinen

‘Er loopt hier al een kleine kudde galloways, maar dat zijn oude beesten aan het worden.’ vervolgt Loek. ‘Ze struinen en grazen hun leven lang al hier in een gebied van maar liefst 150 hectare. We merken dat ze ouder worden en dat het niet altijd even makkelijk meer gaat. We hopen dat de oude dieren de jonkies op sleeptouw nemen en ze wegwijs maken in de duinen.’

Sponsorwandeling

Mede dankzij een bijdrage van Ladies’ Circle 40 Voorne kon Stichting Het Zuid-Hollands Landschap de dieren aanschaffen. ‘In september hebben we een sponsorwandeling georganiseerd.’ vertelt Janey Kohne van Ladies’ Circle. ‘Heel leuk om nu dan de dieren te zien die er dankzij deze actie zijn!’ 

Nieuwsgierig?

De kudde galloways vind je in de Duinen van Oostvoorne. Je kunt ze als bezoeker zomaar tegenkomen. En ze zien er misschien schattig uit, maar het blijven dieren die onvoorspelbaar gedrag kunnen tonen. ‘Houd daarom altijd voldoende afstand en probeer de dieren niet te aaien of te voeren.’ aldus de boswachter.


Meer over de Duinen van Oostvoorne

“De boswachters volgen de nieuwe jonge galloways natuurlijk op de voet. Drie van de vier hebben zich (voorlopig) aangesloten bij de groep exmoorpony’s. En één van de jongen heeft een oude os als peetvader geadopteerd en graast nu met de oude kudde mee. Mooi gezicht!”

Mirjam Eikelenboom boswachter Stichting
Het Zuid-Hollands
Landschap

Mirjam Eikelenboom boswachter Stichting
Het Zuid-Hollands
Landschap

 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder