Vlinders

In Nederland leven meer dan 2.400 soorten vlinders. De meeste zijn nachtvlinders of micro-vlinders (heel kleine vlindertjes). Bij slechts 53 soorten gaat het om dagvlinders. Met de meeste vlinders gaat het erg slecht. Verschillende soorten dagvlinders zijn verdwenen doordat hun leefgebieden zijn aangetast. Maar gelukkig zijn er ook vlindersoorten die het goed doen in ons land, zoals het bont zandoogje.

Oranjetipje Herman van der Knaap

Wanneer vliegen vlinders?

De meeste vlinders in Nederland brengen de winter door als eitje, rups of pop. Maar er zijn ook soorten die een winterslaap houden, zoals de kleine vos, de dagpauwoog, de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder. In de vroege lentezon zijn dit de eerste vlinders die zich laten zien. Je hebt de grootste kans om veel vlinders te zien in de perioden half mei tot eind mei en van begin juli tot half september.

Vlindersoorten met maar één generatie per jaar vliegen vaak in de zomer. Vlinders met twee generaties per jaar hebben vaak een voorjaars- en een zomergeneratie. Juni is meestal een slechte vlindermaand omdat de meeste soorten dan eitje, rups of pop zijn. Er zijn ook vlinders die in drie generaties vliegen, zoals de kleine vuurvlinder, bont zandoogje en het landkaartje. Die kun je ook tegenkomen in het najaar.

Jelmer Reyntjes : www.jelmer.net

Hoe oud worden vlinders?

De levensduur van vlinders varieert enorm. De citroenvlinder kan meer dan een jaar oud worden. Dat komt omdat de citroenvlinder ook in de winter vlinder is, en geen eitje, rups of pop. De meeste vlinders leven veel korter, ongeveer twee tot drie weken.

Hoe lang duurt het voor een pop in een vlinder verandert?

Ook dit hangt heel erg af van de soort vlinder. Soms kan het zelfs bij één soort verschillen, zoals bij het groot koolwitje. In de zomer duurt het iets meer dan een week tot het koolwitje uit de pop kruipt. Maar in de winter overwintert hij als pop en dan duurt het veel langer, wel 160 tot 330 dagen.

Bron: Vlinderstichting

Een greep uit de Nederlandse dagvlinders

Bekijk de herkenningskaart van de Vlinderstichting

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder