Vlinders

In Nederland leven meer dan 2.400 soorten vlinders. De meeste zijn nachtvlinders of micro-vlinders (heel kleine vlindertjes). Bij slechts 53 soorten gaat het om dagvlinders. Met de meeste vlinders gaat het erg slecht. Verschillende soorten dagvlinders zijn verdwenen doordat hun leefgebieden zijn aangetast. Maar gelukkig zijn er ook vlindersoorten die het goed doen in ons land, zoals het bont zandoogje.

Oranjetipje Herman van der Knaap

Wanneer vliegen vlinders?

De meeste vlinders in Nederland brengen de winter door als eitje, rups of pop. Maar er zijn ook soorten die een winterslaap houden, zoals de kleine vos, de dagpauwoog, de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder. In de vroege lentezon zijn dit de eerste vlinders die zich laten zien. Je hebt de grootste kans om veel vlinders te zien in de perioden half mei tot eind mei en van begin juli tot half september.

Vlindersoorten met maar één generatie per jaar vliegen vaak in de zomer. Vlinders met twee generaties per jaar hebben vaak een voorjaars- en een zomergeneratie. Juni is meestal een slechte vlindermaand omdat de meeste soorten dan eitje, rups of pop zijn. Er zijn ook vlinders die in drie generaties vliegen, zoals de kleine vuurvlinder, bont zandoogje en het landkaartje. Die kun je ook tegenkomen in het najaar.

Jelmer Reyntjes : www.jelmer.net

Hoe oud worden vlinders?

De levensduur van vlinders varieert enorm. De citroenvlinder kan meer dan een jaar oud worden. Dat komt omdat de citroenvlinder ook in de winter vlinder is, en geen eitje, rups of pop. De meeste vlinders leven veel korter, ongeveer twee tot drie weken.

Hoe lang duurt het voor een pop in een vlinder verandert?

Ook dit hangt heel erg af van de soort vlinder. Soms kan het zelfs bij één soort verschillen, zoals bij het groot koolwitje. In de zomer duurt het iets meer dan een week tot het koolwitje uit de pop kruipt. Maar in de winter overwintert hij als pop en dan duurt het veel langer, wel 160 tot 330 dagen.

Bron: Vlinderstichting

Een greep uit de Nederlandse dagvlinders

Bekijk de herkenningskaart van de Vlinderstichting

  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder
  • Welkom terug, grutto!

    Ieder voorjaar komen de weidevogels weer terug in ons land. Benieuwd waar je ze kunt bewonderen? Met deze tips kun je zo op pad!

    Lees verder

    Lees verder
  • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

    De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

    Lees verder

    Lees verder
  • Speel de Kuiken Quiz

    Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

    Lees verder

    Lees verder