Vogeleiland Oostvoornse Meer bijna klaar voor het broedseizoen

In het Oostvoornse Meer ligt een groot eiland dat volop gebruik wordt door broedvogels. Omgeven door water en buiten bereik van windmolens kunnen kokmeeuwen, visdiefjes en kluten hier veilig broeden. Door weelderige begroeiing was het eiland de laatste jaren minder geschikt geworden als broedplek. Daarom zijn we hard aan de slag om het eiland klaar te maken voor het nieuwe broedseizoen. Bramen en wilgen worden verwijderd en maken plaats voor een verse laag schelpen.

Vogeleiland Oostvoornse Meer - Luchtfoto: Van Aalsburg B.V.
Luchtfoto Van Aalsburg B.V.

Door concentratie van vogelpoep en oud nestmateriaal is het broedeiland steeds meer begroeid geraakt en minder geschikt geworden voor vogels. Daarom wordt jonge beplanting op het eiland weggehaald en een nieuwe laag schelpen aangebracht. Daarnaast worden de golfbrekers die voor het eiland liggen versterkt waar dat nodig is.

‘Kokmeeuwen, visdiefjes en kluten broeden in een kuiltje op de grond. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor predatoren, zoals de vos en marterachtigen.’

Menno van Lopik
Regiobeheerder

Menno van Lopik: ‘We willen voorkomen dat het eiland de komende jaren opnieuw dichtgroeit. Daarom houden we het eiland goed in de gaten. De opkomende beplanting gaan we jaarlijks maaien. Zo zorgen we ervoor dat het eiland opnieuw een veilige plek wordt voor sterns, meeuwen en kluten om te broeden.’

De aan- en afvoer van materialen gebeurt vanaf de parkeerplaats aan de noordkant van het meer. Dit is tijdelijk ook een opslagplaats.

Kale grondbroeders

Zelf een kijkje nemen?

Benieuwd of de vogels in het broedseizoen het eiland straks weten te vinden? Bezoek dan een keer de vogelhut of het kijkscherm op het Groene Strand. Vergeet je verrekijker niet!

Bekijk dit gebied
 • Uitbreiding van 15,5 hectare in de Achthovense Uiterwaarden

  In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de Vijfheerenlanden, hebben we 15,5 hectare aangekocht. Goed voor wilde bijen, vlinders, kamsalamanders en talloze vogelsoorten. Veel dank aan alle Beschermers die dit mogelijk hebben gemaakt!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn onze plannen voor 2024

  Van het herstellen van open duinlandschap tot het bevorderen van bloeiend hooiland en van het in standhouden van een historisch landgoed tot het aankopen en ontwikkelen van nieuwe natuur. Het Zuid-Hollands Landschap is op allerlei…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder