Vogeleiland Oostvoornse Meer bijna klaar voor het broedseizoen

In het Oostvoornse Meer ligt een groot eiland dat volop gebruik wordt door broedvogels. Omgeven door water en buiten bereik van windmolens kunnen kokmeeuwen, visdiefjes en kluten hier veilig broeden. Door weelderige begroeiing was het eiland de laatste jaren minder geschikt geworden als broedplek. Daarom zijn we hard aan de slag om het eiland klaar te maken voor het nieuwe broedseizoen. Bramen en wilgen worden verwijderd en maken plaats voor een verse laag schelpen.

Vogeleiland Oostvoornse Meer - Luchtfoto: Van Aalsburg B.V.
Luchtfoto Van Aalsburg B.V.

Door concentratie van vogelpoep en oud nestmateriaal is het broedeiland steeds meer begroeid geraakt en minder geschikt geworden voor vogels. Daarom wordt jonge beplanting op het eiland weggehaald en een nieuwe laag schelpen aangebracht. Daarnaast worden de golfbrekers die voor het eiland liggen versterkt waar dat nodig is.

‘Kokmeeuwen, visdiefjes en kluten broeden in een kuiltje op de grond. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor predatoren, zoals de vos en marterachtigen.’

Menno van Lopik
Regiobeheerder

Menno van Lopik: ‘We willen voorkomen dat het eiland de komende jaren opnieuw dichtgroeit. Daarom houden we het eiland goed in de gaten. De opkomende beplanting gaan we jaarlijks maaien. Zo zorgen we ervoor dat het eiland opnieuw een veilige plek wordt voor sterns, meeuwen en kluten om te broeden.’

De aan- en afvoer van materialen gebeurt vanaf de parkeerplaats aan de noordkant van het meer. Dit is tijdelijk ook een opslagplaats.

Kale grondbroeders

Zelf een kijkje nemen?

Benieuwd of de vogels in het broedseizoen het eiland straks weten te vinden? Bezoek dan een keer de vogelhut of het kijkscherm op het Groene Strand. Vergeet je verrekijker niet!

Bekijk dit gebied
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder