Idde Lammers

Over dit gebied

Het Groene Strand bij Oostvoorne (64 hectare) is een uitgestrekt rietmoeras, met op de hogere delen vlier, meidoorn, duindoorn en kardinaalsmuts. Ooit lag hier strand, maar de zee heeft hier tegenwoordig veel minder invloed. Daardoor bestaat het gevaar dat het natuurgebied te veel verruigt en kwetsbare soorten verdwijnen. Het Zuid-Hollands Landschap heeft daarom de afgelopen jaren verschillende natuurherstelprojecten uitgevoerd. Zo willen we de biodiversiteit vergroten. Het eerste succes is intussen geboekt. In 2020 keerde de zandhagedis terug naar het Groene Strand. Een erg kieskeurig diertje, dus daar zijn we blij mee!

Geschiedenis

Begin vorige eeuw was Oostvoorne een populaire badplaats met een boulevard en verschillende hotels. Er reed zelfs een stoomtram die badgasten afzette op het punt waar je nu als bezoeker het Groene Strand op loopt. De oude stenen trap van de strandopgang is onder de houten trap zelfs nog steeds zichtbaar! Het gebied veranderde toen de Brielse Gatdam in de jaren zestig van de vorige eeuw werd aangelegd. Het getij verdween en de strandvlakte raakte begroeid met planten, struiken en bomen. Vandaar dat dit gebied de naam ‘Groene Strand’ kreeg.

Wat doen wij?

In het uitgestrekte rietmoeras voelen rietvogels als baardmannetje, blauwborst en rietgors zich thuis. Bruine kiekendieven jagen vlak boven het riet op muizen en vogels. In dit deel van het Groene Strand laten we de natuur haar gang gaan. 

Andere delen van het Groene Strand, zoals de duingraslanden, dreigden door de verminderde invloed van de zee kwetsbare soorten te verliezen. We proberen daar de dynamiek terug te brengen, zodat de biodiversiteit toeneemt. We haalden struiken weg, zodat de wind weer vrij spel kreeg. Ook verflauwden we de oevers langs de oude kreek, zodat een geleidelijke overgang ontstond van nat naar droog en van laag naar hoog. Door die maatregelen zien we nu planten als sterrenkroos, moeraswespenorchis en wilde peen terugkomen. En daardoor ook de koninginnenpage. Deze vlinder heeft namelijk de wilde peen nodig om haar eitjes op af te zetten. 

We blijven proberen…

Natuurlijk kunnen we niet alleen maar succesverhalen vertellen. Al jarenlang proberen we de visdief en de kokmeeuw te verleiden om te komen broeden op een van de drie eilandjes bij het vogelkijkscherm. We maaien de eilandjes, halen bramen en brandnetels weg: precies hoe grondbroeders als visdiefjes en kokmeeuwen dat het liefst zien. Maar tot nu toe helaas zonder resultaat. Toch blijven we proberen. Met steeds weer nieuwe strategieën, want ook dat hoort bij werken in en met de natuur!


Tip van de boswachter

Het Groene Strand is echt een vergeten parel. Het uitgestrekte rietmoeras ervaar je het beste via het wandelpad naar het vogelkijkscherm. Met een beetje geluk zie je een blauwborst in de top van een meidoorn zitten.

Mirjam Eikelenboom

Mirjam Eikelenboom

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij Hotel Het Wapen van Marion in Oostvoorne.

Honden aangelijnd

Wandelen

Laarzen

In de winter kan het behoorlijk nat zijn, dus dan zijn laarzen of waterdichte schoenen een aanrader.

Horeca in de buurt

  • Paviljoen De Duinrand, Strandweg 4 in Oostvoorne, telefoon (0181) 48 25 40.
  • ‘t Wapen van Marion, Zeeweg 60, Oostvoorne, telefoon (0181) 48 93 99.
  • Restaurant Aan Zee, Strandweg 1, Oostvoorne, telefoon (0181) 82 09 90.

Vogels kijken

Er zijn meerdere kijkschermen voor het bewonderen van een diversiteit aan vogels.

Uitzichtpunt

Vanaf Hotel Het Wapen van Marion kan je het hele Groene Strand overzien.

Locatie

Bij Oostvoorne

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Geef voor de allerkleinsten

    Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

    Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder