Over dit gebied

Het Groene Strand bij Oostvoorne (64 hectare) is een uitgestrekt rietmoeras, met op de hogere delen vlier, meidoorn, duindoorn en kardinaalsmuts. Ooit lag hier strand, maar de zee heeft hier tegenwoordig veel minder invloed. Daardoor bestaat het gevaar dat het natuurgebied te veel verruigt en kwetsbare soorten verdwijnen. Het Zuid-Hollands Landschap heeft daarom de afgelopen jaren verschillende natuurherstelprojecten uitgevoerd. Zo willen we de biodiversiteit vergroten. Het eerste succes is intussen geboekt. In 2020 keerde de zandhagedis terug naar het Groene Strand. Een erg kieskeurig diertje, dus daar zijn we blij mee!

Geschiedenis

Begin vorige eeuw was Oostvoorne een populaire badplaats met een boulevard en verschillende hotels. Er reed zelfs een stoomtram die badgasten afzette op het punt waar je nu als bezoeker het Groene Strand op loopt. De oude stenen trap van de strandopgang is onder de houten trap zelfs nog steeds zichtbaar! Het gebied veranderde toen de Brielse Gatdam in de jaren zestig van de vorige eeuw werd aangelegd. Het getij verdween en de strandvlakte raakte begroeid met planten, struiken en bomen. Vandaar dat dit gebied de naam ‘Groene Strand’ kreeg.

Wat doen wij?

In het uitgestrekte rietmoeras voelen rietvogels als baardmannetje, blauwborst en rietgors zich thuis. Bruine kiekendieven jagen vlak boven het riet op muizen en vogels. In dit deel van het Groene Strand laten we de natuur haar gang gaan. 

Andere delen van het Groene Strand, zoals de duingraslanden, dreigden door de verminderde invloed van de zee kwetsbare soorten te verliezen. We proberen daar de dynamiek terug te brengen, zodat de biodiversiteit toeneemt. We haalden struiken weg, zodat de wind weer vrij spel kreeg. Ook verflauwden we de oevers langs de oude kreek, zodat een geleidelijke overgang ontstond van nat naar droog en van laag naar hoog. Door die maatregelen zien we nu planten als sterrenkroos, moeraswespenorchis en wilde peen terugkomen. En daardoor ook de koninginnenpage. Deze vlinder heeft namelijk de wilde peen nodig om haar eitjes op af te zetten. 

We blijven proberen…

Natuurlijk kunnen we niet alleen maar succesverhalen vertellen. Al jarenlang proberen we de visdief en de kokmeeuw te verleiden om te komen broeden op een van de drie eilandjes bij het vogelkijkscherm. We maaien de eilandjes, halen bramen en brandnetels weg: precies hoe grondbroeders als visdiefjes en kokmeeuwen dat het liefst zien. Maar tot nu toe helaas zonder resultaat. Toch blijven we proberen. Met steeds weer nieuwe strategieën, want ook dat hoort bij werken in en met de natuur!

Tip van de boswachter

“Het Groene Strand is echt een vergeten parel. Het uitgestrekte rietmoeras ervaar je het beste via het wandelpad naar het vogelkijkscherm. Met een beetje geluk zie je een blauwborst in de top van een meidoorn zitten.”

Mirjam Eikelenboom

Mirjam Eikelenboom

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij Hotel Het Wapen van Marion in Oostvoorne.

Honden aangelijnd

Horeca in de buurt

– Paviljoen De Duinrand, Strandweg 4 in Oostvoorne, telefoon (0181) 48 25 40.
– t Wapen van Marion, Zeeweg 60, Oostvoorne, telefoon (0181) 48 93 99.
– Restaurant Aan Zee, Strandweg 1, Oostvoorne, telefoon (0181) 82 09 90.

Wandelen

Meidoornroute 10-12 km

Vogelboulevardroute 15,5 – 17,6 km

Vogels kijken

Er zijn meerdere kijkschermen voor het bewonderen van een diversiteit aan vogels.

Bijzonderheden

Vanaf Hotel Het Wapen van Marion kan je het hele Groene Strand overzien.

In de winter kan het behoorlijk nat zijn, dus dan zijn laarzen of waterdichte schoenen een aanrader.

 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder