Vogelgriep

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte onder vogels die jaarlijks de kop op steekt. Met name voor pluimveebedrijven en hobbyhouders kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Ook wilde vogels kunnen vogelgriep krijgen. Samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en gemeenten houden we de meldingen van dode wilde vogels in de gaten in het Zuid-Hollands Landschap.

Gezonde brandganzen – Bart Vastenhouw (Saxifraga)

Eén dode wilde vogel is niet meteen verontrustend. Als er meer dan drie dode vogels op één locatie liggen, is een melding bij de NVWA gewenst. Daarbij gaat het met name om eenden, zwanen of ganzen. Melding bij de boswachter is niet nodig. Sowieso worden de dode dieren onderzocht, want aan de buitenkant is niet vanzelfsprekend zichtbaar dat het om vogelgriep hebben. 

A-typisch gedrag

Kom je vogels tegen die a-typisch gedrag vertonen, zoals ongecontroleerde bewegingen of rondjes draaien? Geef dit dan ook door. Twijfel je, neem dan onderstaande informatie tot je.

Raak dode vogels niet aan

De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is heel erg klein. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen. Toch is het advies om dode vogels niet aan te raken. 

Dode vogels melden

Voor het melden van dode vogels of meer informatie kun je terecht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Bekijk hun site
 • Gezocht: 568 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken we 568 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurherstel nog steeds even noodzakelijk

  Gisteren heeft de kiezer gesproken waarmee een aardverschuiving in de Nederlandse politiek een feit is. Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. Dertien groene organisaties roepen werk van maakt.

  Lees verder

  Lees verder
 • De mooiste boswandelingen

  Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder