Vogelgriep

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte onder vogels die jaarlijks de kop op steekt. Met name voor pluimveebedrijven en hobbyhouders kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Ook wilde vogels kunnen vogelgriep krijgen. Samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en gemeenten houden we de meldingen van dode wilde vogels in de gaten in het Zuid-Hollands Landschap.

Gezonde brandganzen – Bart Vastenhouw (Saxifraga)

Eén dode wilde vogel is niet meteen verontrustend. Als er meer dan drie dode vogels op één locatie liggen, is een melding bij de NVWA gewenst. Daarbij gaat het met name om eenden, zwanen of ganzen. Melding bij de boswachter is niet nodig. Sowieso worden de dode dieren onderzocht, want aan de buitenkant is niet vanzelfsprekend zichtbaar dat het om vogelgriep hebben. 

A-typisch gedrag

Kom je vogels tegen die a-typisch gedrag vertonen, zoals ongecontroleerde bewegingen of rondjes draaien? Geef dit dan ook door. Twijfel je, neem dan onderstaande informatie tot je.

Raak dode vogels niet aan

De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is heel erg klein. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen. Toch is het advies om dode vogels niet aan te raken. 

Dode vogels melden

Voor het melden van dode vogels of meer informatie kun je terecht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Bekijk hun site
  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder