Vogelgriep

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte onder vogels die jaarlijks de kop op steekt. Met name voor pluimveebedrijven en hobbyhouders kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Ook wilde vogels kunnen vogelgriep krijgen. Samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en gemeenten houden we de meldingen van dode wilde vogels in de gaten in het Zuid-Hollands Landschap.

Gezonde brandganzen – Bart Vastenhouw (Saxifraga)

Eén dode wilde vogel is niet meteen verontrustend. Als er meer dan drie dode vogels op één locatie liggen, is een melding bij de NVWA gewenst. Daarbij gaat het met name om eenden, zwanen of ganzen. Melding bij de boswachter is niet nodig. Sowieso worden de dode dieren onderzocht, want aan de buitenkant is niet vanzelfsprekend zichtbaar dat het om vogelgriep hebben. 

A-typisch gedrag

Kom je vogels tegen die a-typisch gedrag vertonen, zoals ongecontroleerde bewegingen of rondjes draaien? Geef dit dan ook door. Twijfel je, neem dan onderstaande informatie tot je.

Raak dode vogels niet aan

De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is heel erg klein. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen. Toch is het advies om dode vogels niet aan te raken. 

Dode vogels melden

Voor het melden van dode vogels of meer informatie kun je terecht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Bekijk hun site
 • Reactie op coalitieakkoord: Noodzakelijke investeringen in leefomgeving blijven uit

  Vandaag presenteerden de formerende partijen hun coalitieakkoord “Hoop, lef en trots”. Natuurmonumenten en LandschappenNL vinden het zeer zorgwekkend dat het kabinet kiest voor welvaart in plaats van welzijn. Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten: “Noodzakelijke…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder