Vogelgriep

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte onder vogels die jaarlijks de kop op steekt. Met name voor pluimveebedrijven en hobbyhouders kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Ook wilde vogels kunnen vogelgriep krijgen. Samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en gemeenten houden we de meldingen van dode wilde vogels in de gaten in het Zuid-Hollands Landschap.

Gezonde brandganzen – Bart Vastenhouw (Saxifraga)

Eén dode wilde vogel is niet meteen verontrustend. Als er meer dan drie dode vogels op één locatie liggen, is een melding bij de NVWA gewenst. Daarbij gaat het met name om eenden, zwanen of ganzen. Melding bij de boswachter is niet nodig. Sowieso worden de dode dieren onderzocht, want aan de buitenkant is niet vanzelfsprekend zichtbaar dat het om vogelgriep hebben. 

A-typisch gedrag

Kom je vogels tegen die a-typisch gedrag vertonen, zoals ongecontroleerde bewegingen of rondjes draaien? Geef dit dan ook door. Twijfel je, neem dan onderstaande informatie tot je.

Raak dode vogels niet aan

De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is heel erg klein. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen. Toch is het advies om dode vogels niet aan te raken. 

Dode vogels melden

Voor het melden van dode vogels of meer informatie kun je terecht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Bekijk hun site
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Geef voor de allerkleinsten

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

  Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder