Vogelgriep

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte onder vogels die jaarlijks de kop op steekt. Met name voor pluimveebedrijven en hobbyhouders kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Ook wilde vogels kunnen vogelgriep krijgen. Samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en gemeenten houden we de meldingen van dode wilde vogels in de gaten in het Zuid-Hollands Landschap.

Gezonde brandganzen – Bart Vastenhouw (Saxifraga)

Eén dode wilde vogel is niet meteen verontrustend. Als er meer dan drie dode vogels op één locatie liggen, is een melding bij de NVWA gewenst. Daarbij gaat het met name om eenden, zwanen of ganzen. Melding bij de boswachter is niet nodig. Sowieso worden de dode dieren onderzocht, want aan de buitenkant is niet vanzelfsprekend zichtbaar dat het om vogelgriep hebben. 

A-typisch gedrag

Kom je vogels tegen die a-typisch gedrag vertonen, zoals ongecontroleerde bewegingen of rondjes draaien? Geef dit dan ook door. Twijfel je, neem dan onderstaande informatie tot je.

Raak dode vogels niet aan

De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is heel erg klein. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen. Toch is het advies om dode vogels niet aan te raken. 

Dode vogels melden

Voor het melden van dode vogels of meer informatie kun je terecht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Bekijk hun site
  • Kraak de zomerquiz

    Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

    Lees verder

    Lees verder
  • Dit zijn wij

    We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerwandelingen

    Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder