Watercrassula in de Krimpenerwaard

Ten noordoosten van de Beijerscheweg in Stolwijk is watercrassula, een snelgroeiende en invasieve water- en oeverplant, aangetroffen. Voor zover bekend, is het de eerste keer dat watercrassula is waargenomen in de Krimpenerwaard. Deze watercrassula woekert in een deel van Polder ’t Beijersche, een gebied dat wij beheren. Met hulp van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland hebben wij de watercrassulaplanten afgelopen winter verwijderd.

Saxifraga-Peter Meininger

Watercrassula (of waternaaldkruid) is een plant die van oorsprong niet voorkomt in Nederland. De snelgroeiende vetplant is een ongewenste exoot, omdat hij andere planten op oevers en in het water overwoekert en verdringt. Dit verstoort de ecologische balans. Het kan leiden tot weinig zuurstof in het water en dat is niet goed voor de waterkwaliteit.

Melden bij hoogheemraadschap

Watercrassula bestrijden is een lastige klus. Elk spoortje van de plant kan weer ontspruiten tot een nieuw plantje. Het isoleren, afgraven en afvoeren van de plant en plantenresten moet daarom zorgvuldig gebeuren door specialisten. Na het verwijderen van de watercrassulaplanten heeft het hoogheemraadschap in de omgeving informatiebordjes geplaatst. Het is belangrijk, dat mensen die het plantje ergens zien groeien dit direct melden bij het hoogheemraadschap. Zo kan er snel actie ondernomen worden. Door de bordjes komen voorbijgangers bovendien meer te weten over deze ‘plaagplant’.

Watercrassula - Saxifraga/Rutger Barendse
Watercrassula, Saxifraga/Rutger Barendse

Inspectie en nacontrole

Het natuurgebied waar watercrassula is aangetroffen en verwijderd, houden we nauwlettend in de gaten. Elke twee weken inspecteren we het gebied, zodat de plant geen kans krijgt opnieuw de kop op te steken. Om die reden worden komend voorjaar ook alle watergangen en oevers in de omgeving onderzocht. Ook bij deze inspectie en nacontrole werken het Zuid-Hollands Landschap en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard nauw samen.

Meer over de planten en dieren die wij bestrijden

Lees verder
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerkrant 2023

    Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder