Watercrassula in de Krimpenerwaard

Ten noordoosten van de Beijerscheweg in Stolwijk is watercrassula, een snelgroeiende en invasieve water- en oeverplant, aangetroffen. Voor zover bekend, is het de eerste keer dat watercrassula is waargenomen in de Krimpenerwaard. Deze watercrassula woekert in een deel van Polder ’t Beijersche, een gebied dat wij beheren. Met hulp van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland hebben wij de watercrassulaplanten afgelopen winter verwijderd.

Saxifraga-Peter Meininger

Watercrassula (of waternaaldkruid) is een plant die van oorsprong niet voorkomt in Nederland. De snelgroeiende vetplant is een ongewenste exoot, omdat hij andere planten op oevers en in het water overwoekert en verdringt. Dit verstoort de ecologische balans. Het kan leiden tot weinig zuurstof in het water en dat is niet goed voor de waterkwaliteit.

Melden bij hoogheemraadschap

Watercrassula bestrijden is een lastige klus. Elk spoortje van de plant kan weer ontspruiten tot een nieuw plantje. Het isoleren, afgraven en afvoeren van de plant en plantenresten moet daarom zorgvuldig gebeuren door specialisten. Na het verwijderen van de watercrassulaplanten heeft het hoogheemraadschap in de omgeving informatiebordjes geplaatst. Het is belangrijk, dat mensen die het plantje ergens zien groeien dit direct melden bij het hoogheemraadschap. Zo kan er snel actie ondernomen worden. Door de bordjes komen voorbijgangers bovendien meer te weten over deze ‘plaagplant’.

Watercrassula - Saxifraga/Rutger Barendse
Watercrassula, Saxifraga/Rutger Barendse

Inspectie en nacontrole

Het natuurgebied waar watercrassula is aangetroffen en verwijderd, houden we nauwlettend in de gaten. Elke twee weken inspecteren we het gebied, zodat de plant geen kans krijgt opnieuw de kop op te steken. Om die reden worden komend voorjaar ook alle watergangen en oevers in de omgeving onderzocht. Ook bij deze inspectie en nacontrole werken het Zuid-Hollands Landschap en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard nauw samen.

Meer over de planten en dieren die wij bestrijden

Lees verder
  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder