Windmolens
Duurzame energie is noodzakelijk. Voor het tegengaan van klimaatverandering en de afbraak van biodiversiteit. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is een voorstander van de omschakeling naar nieuwe energiebronnen zoals windenergie, mits goed ingepast in het landschap en altijd in combinatie met andere functies zoals natuur, landbouw of recreatie.
Clusteren en niet verspreiden
Zoals elke grote ruimtelijke ingreep is ook het plaatsen van een windmolen een ingewikkelde puzzel. Zeker in het drukbevolkte Zuid-Holland. Vlakbij bedrijventerreinen, (snel)wegen of grote industrie passen windmolens prima. Zowel qua aangezicht als qua geluidsoverlast. Wij zijn er vooral een voorstander van windturbines te clusteren en niet verspreid over het landschap te plaatsen. Op die manier treedt er minder horizonvervuiling op en blijven unieke landschappen zoals in Midden-Delfland, de Krimpenerwaard en de Hoekse Waard behouden.
Windmolens kunnen op land en op zee geplaatst worden. Het Zuid-Hollands Landschap vindt dat de plaatsing op zee de prioriteit moet hebben. Juist op zee kunnen molens ook makkelijker hoger worden gemaakt, wat de eigenaar meer rendement oplevert en het aantal molens laat dalen. Ook op zee moet wel rekening worden gehouden met vogels, vleermuizen en het onderwaterleven.
Wij vinden windenergie niet passen in of vlak bij bestaande en te ontwikkelen natuurgebieden en waardevolle landschapsgebieden, zoals in de duinen en in het veenweidengebied. Vooral ook omdat windmolens veel effect kunnen hebben op vogels en vleermuizen.
Elke windmolen moet volgens ons een biodiversiteitsplan hebben. Daarbij moet rekening worden gehouden met vleermuizen en vliegroutes van trekvogels. Windmolens kunnen worden uitgerust met een radar die trekvogels ziet aankomen en de molen stopzet. Overheden moeten dit soort maatregelen stimuleren.
Het Zuid-Hollands Landschap beheert of ontwikkelt zelf geen windmolens. We vinden het wel belangrijk om mee te praten bij plannen over windmolens, zeker als deze worden geplaatst in of vlak bij onze natuurgebieden. Zo kunnen we onze expertise over de daar aanwezige natuur delen en meedenken hoe daar rekening mee gehouden kan worden.
Tip van boswachter Joosje
De groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Denk dus ook zelf na over besparing want daar kunnen we allemaal wat aan doen! Kijk op de website van bijvoorbeeld Milieu Centraal voor handige bespaartips en de groenste energieleveranciers.
Tip van boswachter Joosje