Op pad in de Zuid-Hollandse natuur

Wil je meer weten over onze wandel- en fietsroutes? Op deze pagina vind je heel veel informatie voor iedereen die graag de natuur in gaat.

Een route vinden

Welke routes bieden jullie aan?

Het Zuid-Hollands Landschap biedt zo’n 65 wandel- en fietsroutes aan, verspreid over de hele provincie. Je kunt ze gratis aanvragen onder De natuur in. Via de filters bovenin kun je aangeven wat voor type route je zoekt en naar welke afstand je voorkeur uitgaat.

 

Je kunt de zoekresultaten bekijken in twee weergaven:

 

  1. Lijst - een overzicht met blokken om doorheen te bladeren
  2. Kaart - een overzicht op de kaart van Zuid-Holland

 

Rechts bovenin kun je de weergave aanpassen.

 

Bekijk alle routes hier

Bieden jullie routes aan in een bepaald thema?

Ja, je kunt in één keer meerdere routes aanvragen die binnen een bepaald thema passen. Hieronder hebben we ze op een rij gezet met het jaar van uitgave. We bieden de routes gratis aan voor iedere liefhebber van de Zuid-Hollandse natuur.

 

  Hoe vind ik een route die voor mij goed bereikbaar is?

  We raden aan om in het route-overzicht gebruik te maken van de Kaart-weergave, zodat je direct kunt zien waar een route begint. Rechts bovenin het overzicht kun je de weergave aanpassen van Lijst naar Kaart en omgekeerd.

   

  Als je een leuke route hebt gevonden op de kaart, klik je vervolgens door naar de routepagina. Op de routepagina vind je onder Praktische info alles over de bereikbaarheid. Bij iedere route is beschreven hoe je er komt met de auto, het openbaar vervoer of de fiets. Deze informatie vind je ook in de volledige routebeschrijving (PDF), die je ontvangt door je emailadres in te vullen.

   

  Maak je gebruik van het OV, controleer je reis dan via 9292.nl

   

  Bekijk alle routes op de kaart

  Mag de hond mee bij jullie wandelroutes?

  Om routes te vinden waarbij je met de hond op pad kunt, maak je gebruik van het filter Met de hond. Je vindt dan een uitgebreid overzicht met geschikte wandelroutes.

   

  In de meeste gevallen zijn honden aan de lijn welkom. Er zijn slechts een paar gebieden waar de hond niet mee mag, omdat de natuur daar voorrang krijgt. Let goed op de toegangsregels die gelden als je een natuurgebied bezoekt, vooral tijdens het broedseizoen (van 15 maart t/m 15 juni) .

   

  Op pad met de hond

  Welke routes zijn geschikt voor mindervaliden?

  Ben je op zoek naar rolstoelvriendelijke routes of wil je gaan wandelen met een kinderwagen? Kies dan in het route-overzicht voor het filter Met rolstoel/buggy.

   

  Als je een routepagina bekijkt, dan vind je onder Praktische info meer specifieke informatie voor jouw situatie.

   

  Routes met rolstoel of buggy

  Welke routes zijn leuk voor kinderen?

  Onze meest avontuurlijke gebieden kun je bekijken via het filter Voor kids. Je vindt dan allerlei plekken waar je door de duinen kunt razen, over slootjes springen, in bomen kunt klimmen of banjeren door een jungle van wilgen. Op een gebiedspagina kun je onder Praktisch info tips vinden om met je kinderen te doen.

   

  We raden je ook zeker aan om ons Bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje te bezoeken om daar een leuke speurtocht te doen.

   

  Op pad met de kinderen

  Routes volgen met je telefoon

  Hoe volg ik een route van jullie op mijn telefoon?

  Als je een (losse) route aanvraagt via onze site, dan ontvang je een mailtje met een link naar twee bestanden, namelijk:   

   

    1. Een PDF-bestand
    2. Een GPX-bestand

  Je kunt de route nu volgen met behulp van de oranje stukjes tekst in de PDF of je kiest ervoor om van punt naar punt te wandelen met behulp van het GPX-bestand. Daar heb je een aparte app voor nodig, zoals we in de volgende vraag toelichten.

   

  Het voordeel van de PDF-methode is dat je interessante informatie krijgt over de punten waar je langs loopt of fietst. Het nadeel is dat je niet live kunt zien waar je je bevindt ten opzichte van de routebeschrijving. Het voordeel van de GPX-methode is dat je precies weet waar je bent ten opzichte van de route. Dit werkt door gebruik te maken van je locatievoorziening op je telefoon. Het nadeel is dat je het zonder de achtergrondinformatie moet doen. Een combinatie van beide is waarschijnlijk het prettigst.

   

  In de PDF vind je op het eind ook een blauwe knop met de tekst Download het GPX-bestand. Zo kun je makkelijk bij de route-track, zelfs als je de toegezonden mail niet meer hebt.

  Wat is een GPX-bestand en wat heb ik eraan?

  Een GPX-bestand bestaat uit een lijst van coördinaten en is bedoeld om de route op je telefoon te kunnen volgen terwijl je wandelt of fietst. Je beweegt je dan voort van punt naar punt. Om deze lijst met coördinaten om te zetten in een aaneengesloten routelijn (ook wel track geheten), heb je een app nodig op je telefoon. Ook moet je de GPS functie hebben ingeschakeld om te kunnen zien waar je bent.

   

  Er zijn heel veel verschillende apps, zowel betaald als gratis, te vinden in de App Store en Google Play Store. 

   

   Aanbevolen apps

    OsmAnd (Android / iPhone - gratis)
    GPS Hiker (iPhone - gratis)
    Galileo (iPhone - gratis)
    ViewRanger (Android - gratis)
    Locus Maps (Android - gratis)

   

  Werkwijze

    1. Installeer de app op je telefoon
    2. Ga naar de aangevraagde route in je mailbox en download het GPX-bestand via de link
    3. Selecteer de app waarmee je het bestand wilt openen
    4. Importeer de route in de app
    5. Je kunt er nu op uit om te gaan wandelen of fietsen
  Welke tips hebben jullie om routes optimaal te gebruiken op je telefoon?

  Een paar tips

    1. Zorg ervoor dat je telefoon goed opgeladen is voor je op pad gaat. Neem eventueel een extra powerbank mee.
    2. Zet bij een lange wandeling 4g en Wifi uit om stroom te besparen. Laat de GPS functie wel aanstaan natuurlijk.
    3. Als je in de regen wandelt dan is een beschermend hoesje voor je telefoon een must. Gelukkig zijn steeds meer telefoons van zichzelf al waterdicht.
    4. Mocht je regelmatig wandelen/fietsen en van alle gemakken voorzien willen zijn, investeer dan in een los GPS apparaat.  Routes volgen vanaf papier

  Hoe kan ik een route het beste uitprinten?

  Onze routes zijn speciaal voor mobiel ontwikkeld, maar uitprinten kan ook prima. De geluiden en filmpjes zal je dan wel moeten missen. Om papier en inkt te besparen hebben we een slimme tip.

   

  Open de route in Adobe Acrobat Reader. Kies: printen > meerdere > pagina’s per vel > 2 op 2 > afdrukken.

   

  Het resultaat is dat er 4 schermen op 1 pagina worden afgedrukt. Een PDF van 16 pagina's kun je zo op 4 bladzijdes uitprinten. Als je daarnaast kiest voor dubbelzijdig printen, dan heb je in dit voorbeeld nog maar 2 A4'tjes nodig. Een flinke besparing!

   

  Bij fietsroutes is het nog makkelijker, die zijn namelijk volledig op fietsknooppunten gebaseerd. In dat geval hoef je alleen het lijstje met fietsknooppunten uit te printen en mee te nemen op je stuur of in je broekzak.

  Hebben jullie kant-en-klare folders?

  Bij Bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje hebben we een uitgebreid assortiment aan wandel- en fietsfolders, waarmee je direct op pad kunt. Deze zijn te koop voor 2 euro om de productiekosten te dekken. Ben je Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap? Dan krijg je 1 euro korting met je pasje.

   

  In ons tijdschrift staat iedere keer een mooie wandel- of fietstocht die je er eenvoudig uit kunt halen. Je kunt dan met een dubbelzijdig A4'tje de natuur in. Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap ontvangen dit tijdschrift vier keer per jaar in de brievenbus. Ga je graag op pad in Zuid-Holland en lees je graag over planten/dieren en hun leefomgeving? Meld je dan aan als Beschermer.

  Problemen en belemmeringen

  Ik heb de verkeerde route ontvangen per mail

  Als je meerdere routes achter elkaar aanvraagt, dan kan het helaas voorkomen dat je de verkeerde route toegestuurd krijgt. Ons mail-systeem kan je dan niet bijhouden. Je laatste aanvraag overschrijft dan je eerdere aanvraag en dan gaat het mis.

   

  De oplossing is gelukkig eenvoudig. Voordat je een nieuwe route aanvraagt, wacht dan even tot je eerdere aanvraag afgeleverd is in je inbox. Als je 3 minuten aanhoudt tussen iedere route-aanvraag, dan zal het vast goed gaan.

   

  Loop je onverhoopt toch tegen een probleem aan, laat het ons dan weten. We helpen je graag verder.

  Ik heb de route niet ontvangen

  Soms kan het voorkomen dat onze mailtjes in de spam-box worden bezorgd. Dat kun je voorkomen door ons mailadres (info@zuidhollandslandschap.nl) toe te voegen aan de lijst met veilige afzenders in je email client.

   

  Zit de mail niet in je spambox, controleer dan of je het juiste mailadres hebt ingevuld. Kom je er dan nog niet uit, laat het ons weten. We helpen je graag verder. Geef wel aan in welke route je geïnteresseerd bent.

  Ik wil een fout doorgeven / De route klopt niet

  Voor het uitstippelen van wandel- en fietsroutes maakt het Zuid-Hollands Landschap gebruik van het landelijke netwerk van wandel- en fietsnooppunten. Helaas komt het voor dat deze bordjes in de loop der tijd verdwijnen of door vandalisme kapot gemaakt worden. Wij zijn niet degene die deze bordjes kunnen terugplaatsen, maar je kunt het wel doorgeven aan Meldpunt routes. Dan zorgen zij ervoor dat de juiste persoon of instantie wordt geïnformeerd. Alvast bedankt voor de moeite!

   

  Als er een ander probleem is waarbij we kunnen helpen, dan horen we het graag.

  Routes een beoordeling geven

  Hoe was het om door onze natuurgebieden te wandelen of te fietsen? Reacties zijn voor ons heel waardevol voor het verbeteren en up-to-date houden van onze routes, dus we horen graag hoe je het ervaren hebt. Alvast bedankt voor het invullen!

   

  Een route beoordelen

  Een bijdrage leveren

  Steun de natuur met een Tikkie of doneer via iDEAL

  Voor onderhoud aan wandel- en fietspaden is jaarlijks veel geld nodig. Bruggetjes, hekwerk, bebording, bankjes en prullenbakken... Wij houden het allemaal bij en zorgen ervoor dat de natuur in topconditie blijft.

   

  Iedereen kan hier gratis van genieten, maar zonder donaties is dat onmogelijk vol te houden. Help je mee om onze recreatieve voorzieningen op peil te houden? Iedere bijdrage is van harte welkom!

   

  Doe een Tikkie voor de natuur

   

  Maak je geen gebruik van Tikkie, maar doe je wel graag een donatie voor onze mooie routes? Bepaal je bijdrage dan via deze pagina. Alvast hartelijk bedankt!

  Kan ik als vrijwilliger helpen om een route up-to-date te houden?

  Wat geweldig dat je ons wilt helpen bij het controleren van onze wandel- en fietsroutes. We kunnen je hulp goed gebruiken, want routes zijn onderhevig aan verandering. Zo verdwijnen er soms route-aanwijzingen (bordjes en paaltjes onderweg), buslijnen worden aangepast en horeca-zaken krijgen een andere naam of veranderen van eigenaar. Er komt veel bij kijken om routes actueel te houden en op een prettige manier aan te bieden.

   

  Onze wens is om een groep vrijwilligers samen te stellen, die al onze routes 3x per jaar naloopt en verbeterpunten aan ons terugkoppelt.

   

  Heb je hier belangstelling voor? Geef het alvast aan ons door. We willen hier meer structuur aan geven in 2021.

  Natuur en gezondheid

  Na een tocht in het groen, altijd een tekencheck doen!

  Teken zijn kleine spinachtige beestjes. Ze zijn één tot drie millimeter groot en bijten zich vast in de huid. Een tekenbeet op zich is niet erg, maar wanneer een teek besmet is met de Borrelia bacterie, dan kan deze de ziekte van Lyme veroorzaken. Teken komen het hele jaar voor, maar zijn het meest actief van maart tot en met oktober. Het aantal besmette teken verschilt sterk per gebied.

   

  Om je goed te beschermen hebben we de volgende tips:

    1. Blijf zoveel mogelijk op de paden. Vermijd dichte begroeiing.
    2. Draag beschermende kleding (lange mouwen, lange broek en dichte schoenen). Ook kun je je kleding inspuiten met een insectenwerend middel dat DEET bevat.
    3. Controleer de huid en kleding altijd wanneer je de natuur in bent geweest. Gebruik voldoende licht en kijk ook op lastige plekjes. Na een tocht in het groen, altijd een tekencheck doen!

   

  Mocht je toch gebeten zijn door een teek, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor een speciale tekentang of -pincet (verkrijgbaar bij drogist en apotheek).

   

  Het RIVM heeft een speciale app uitgebracht over teken, die nog veel meer informatie biedt:

  Positieve effecten van wandelen en fietsen

  Natuurlijk weten we allang dat het heerlijk is om in de natuur te zijn. En dat een wandeling in het groen een goede remedie is tegen piekeren. Maar wist je ook dat daadwerkelijk bewezen is dat natuur gelukkig maakt? We hebben drie onderzoeken op een rijtje gezet.

   

  1. Gelukkiger dan in de stad
  Wageningen Environmental Research voerde een onderzoek uit met de speciaal ontwikkelde app ‘HappyHier’. Elke dag gaven 4.000 vrijwilligers meerdere keren via de app aan hoe zij zich op dat moment voelden, op een schaal van 0 tot 10. De app vroeg ook wat zij op dat moment aan het doen waren en met wie. Uit het onderzoek blijkt dat we ons 0.4 punt gelukkiger voelen aan de kust, in heidegebieden en natuurlijke graslanden dan in de stad.

   

  2. Meer positieve gedachten
  De University of Essex voerde een onderzoek uit bij 139 mensen die als vrijwilliger in natuurparken in Engeland werkten. Daar hielpen ze bijvoorbeeld met natuurbeheer en begeleidden ze natuurwandelingen. Voordat ze met deze activiteiten begonnen had 39% van de proefpersonen aangegeven dat ze niet lekker in hun vel zaten. Twaalf weken later was dat nog maar 19%. De deelnemers hadden meer positieve gedachten, een betere gezondheid, meer energie en ze sliepen beter.

   

  3. Twee uur per week in de natuur
  In een ander onderzoek vroegen Britse wetenschappers aan bijna 20.000 respondenten hoeveel tijd ze de afgelopen week in een natuurlijke omgeving hadden doorgebracht. Daarbij moet je denken aan bossen, parken, rivieren of stranden. Wat blijkt? Mensen die minimaal twee uur per week buiten in de natuur doorbrengen, zijn gezonder en gelukkiger met hun leven op dit moment.

   

  Veel geluk in de natuur!