Meer weten over onze wandel- en fietsroutes?

Op deze pagina vind je heel veel informatie voor iedereen die graag de natuur in gaat.

Een route vinden

Het Zuid-Hollands Landschap biedt zo’n 65 wandel- en fietsroutes aan, verspreid over de hele provincie. Je kunt ze gratis aanvragen onder de natuur in. Via de filters bovenin kun je aangeven wat voor type route je zoekt en naar welke afstand je voorkeur uitgaat.

Je kunt gebruik maken van het filter In de buurt van om een route te vinden die voor jou in de buurt ligt.

Klik vervolgens door op de betreffende route. Op de routepagina vind je onder Praktische info alles over de bereikbaarheid. Bij iedere route is beschreven hoe je er komt met de autohet openbaar vervoer of de fiets. Deze informatie vind je ook in de volledige routebeschrijving (PDF), die je ontvangt door je emailadres in te vullen.

Maak je gebruik van het OV, controleer je reis dan via 9292.nl.

Om routes te vinden waarbij je met de hond op pad kunt, maak je gebruik van het filter Met de hond. Je krijgt dan een uitgebreid overzicht met geschikte wandelroutes. Op de pagina Met je hond de natuur in vind je meer informatie over de toegang van honden in onze natuurgebieden.

In de meeste gevallen zijn honden aan de lijn welkom. Er zijn slechts een paar gebieden waar de hond niet mee mag, omdat de natuur daar voorrang krijgt. Let goed op de toegangsregels die gelden als je een natuurgebied bezoekt, vooral tijdens het broedseizoen (van 15 maart t/m 15 juni) .

Ben je op zoek naar rolstoelvriendelijke routes of wil je gaan wandelen met een kinderwagen? Kies dan in het route-overzicht voor het filter Geschikt voor rolstoelen.

Als je een routepagina bekijkt, dan vind je onder Praktische info meer specifieke informatie voor jouw situatie.

Onze meest avontuurlijke gebieden kun je bekijken via het filter Voor kinderen. Je vindt dan allerlei plekken waar je door de duinen kunt razen, over slootjes springen, in bomen kunt klimmen of banjeren door een jungle van wilgen. Op een gebiedspagina kun je onder Praktisch info tips vinden om met je kinderen te doen.

We raden je ook zeker aan om ons Bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje te bezoeken om daar een leuke speurtocht te doen.

Routes volgen met je telefoon

Als je een route aanvraagt via onze site, dan ontvang je een mailtje met een link naar de route. Dit is een PDF-bestand.

In de PDF vind je heel veel praktische informatie, waaronder:

  • Koppeling met Google Maps (ronde button op het routekaartje)
  • Een GPX-bestand (vrijwel op het eind van de routebeschrijving)

Je kunt de route volgen aan de hand van de beschrijving in de tekst (oranje aanwijzingen), via de routelijn in Google Maps of op basis van de GPX.

Een GPX-bestand bestaat uit een lijst van coördinaten en is bedoeld om de route op je telefoon te kunnen volgen terwijl je wandelt of fietst. Je beweegt je dan voort van punt naar punt. Om deze lijst met coördinaten om te zetten in een aaneengesloten routelijn (ook wel track geheten), heb je een app nodig op je telefoon. Ook moet je de GPS functie hebben ingeschakeld om te kunnen zien waar je bent.

Er zijn heel veel verschillende apps, zowel betaald als gratis, te vinden in de App Store en Google Play Store.

Werkwijze

  • 1. Installeer de app op je telefoon
  • 2. Download het GPX-bestand via de blauwe button aan het einde van de PDF
  • 3. Selecteer de app waarmee je het bestand wilt openen
  • 4. Importeer de route in de app
  • 5. Je kunt er nu op uit om te gaan wandelen of fietsen

Een paar tips

  • 1. Zorg ervoor dat je telefoon goed opgeladen is voor je op pad gaat. Neem eventueel een extra powerbank mee.
  • 2. Zet bij een lange wandeling 4g en Wifi uit om stroom te besparen. Laat de GPS functie wel aanstaan natuurlijk.
  • 3. Als je in de regen wandelt dan is een beschermend hoesje voor je telefoon een must. Gelukkig zijn steeds meer telefoons van zichzelf al waterdicht.
  • 4. Mocht je regelmatig wandelen/fietsen en van alle gemakken voorzien willen zijn, investeer dan in een los GPS apparaat.

Routes volgen vanaf papier

Onze routes zijn speciaal voor mobiel ontwikkeld, maar uitprinten kan ook prima. De geluiden en filmpjes zal je dan wel moeten missen. Om papier en inkt te besparen hebben we een slimme tip.

Open de route in Adobe Acrobat Reader. Kies: printen > meerdere > pagina’s per vel > 2 op 2 > afdrukken.

Het resultaat is dat er 4 schermen op 1 pagina worden afgedrukt. Een PDF van 16 pagina’s kun je zo op 4 bladzijdes uitprinten. Als je daarnaast kiest voor dubbelzijdig printen, dan heb je in dit voorbeeld nog maar 2 A4’tjes nodig. Een flinke besparing!

Bij fietsroutes is het nog makkelijker, die zijn namelijk volledig op fietsknooppunten gebaseerd. In dat geval hoef je alleen het lijstje met fietsknooppunten uit te printen en mee te nemen op je stuur of in je broekzak.

Bij Bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje hebben we een uitgebreid assortiment aan wandel- en fietsfolders, waarmee je direct op pad kunt. Deze zijn te koop voor 2 euro om de productiekosten te dekken. Ben je Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap? Dan krijg je 1 euro korting met je pasje.

In ons tijdschrift staat iedere keer een mooie wandel- of fietstocht die je er eenvoudig uit kunt halen. Je kunt dan met een dubbelzijdig A4’tje de natuur in. Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap ontvangen dit tijdschrift vier keer per jaar in de brievenbus. Ga je graag op pad in Zuid-Holland en lees je graag over planten/dieren en hun leefomgeving? Meld je dan aan als Beschermer.

Problemen en belemmeringen

Soms kan het voorkomen dat onze mailtjes in de spam-box worden bezorgd. Dat kun je voorkomen door ons mailadres (info@zuidhollandslandschap.nl) toe te voegen aan de lijst met veilige afzenders in je email client.

Zit de mail niet in je spambox, controleer dan of je het juiste mailadres hebt ingevuld. Kom je er dan nog niet uit, laat het ons weten. We helpen je graag verder. Geef wel aan in welke route je geïnteresseerd bent.

Voor het uitstippelen van wandel- en fietsroutes maakt het Zuid-Hollands Landschap gebruik van het landelijke netwerk van wandel- en fietsnooppunten. Helaas komt het voor dat deze bordjes in de loop der tijd verdwijnen of door vandalisme kapot gemaakt worden. Wij zijn niet degene die deze bordjes kunnen terugplaatsen, maar je kunt het wel doorgeven aan Meldpunt routes. Dan zorgen zij ervoor dat de juiste persoon of instantie wordt geïnformeerd. Alvast bedankt voor de moeite!

Als er een ander probleem is waarbij we kunnen helpen, dan horen we het graag.

Hoe was het om door onze natuurgebieden te wandelen of te fietsen? Reacties zijn voor ons heel waardevol voor het verbeteren en up-to-date houden van onze routes, dus we horen graag hoe je het ervaren hebt. Alvast bedankt voor het invullen!

Route beoordelen

Een bijdrage leveren

Voor onderhoud aan wandel- en fietspaden is jaarlijks veel geld nodig. Bruggetjes, hekwerk, bebording, bankjes en prullenbakken… Wij houden het allemaal bij en zorgen ervoor dat de natuur in topconditie blijft.

Iedereen kan hier gratis van genieten, maar zonder donaties is dat onmogelijk vol te houden. Help je mee om onze recreatieve voorzieningen op peil te houden? Iedere bijdrage is van harte welkom!

tikkieTikkie voor de natuur

 
Maak je geen gebruik van Tikkie, maar doe je wel graag een donatie voor onze mooie routes? Bepaal je bijdrage dan via deze pagina. Alvast hartelijk bedankt!

Wat geweldig dat je ons wilt helpen bij het controleren van onze wandel- en fietsroutes. We kunnen je hulp goed gebruiken, want routes zijn onderhevig aan verandering. Zo verdwijnen er soms route-aanwijzingen (bordjes en paaltjes onderweg), buslijnen worden aangepast en horeca-zaken krijgen een andere naam of veranderen van eigenaar. Er komt veel bij kijken om routes actueel te houden en op een prettige manier aan te bieden.

Onze wens is om een groep vrijwilligers samen te stellen, die al onze routes 3x per jaar naloopt en verbeterpunten aan ons terugkoppelt.

Heb je hier belangstelling voor? Geef het alvast aan ons door.

Natuur en gezondheid

Teken zijn kleine spinachtige beestjes. Ze zijn één tot drie millimeter groot en bijten zich vast in de huid. Een tekenbeet op zich is niet erg, maar wanneer een teek besmet is met de Borrelia bacterie, dan kan deze de ziekte van Lyme veroorzaken. Teken komen het hele jaar voor, maar zijn het meest actief van maart tot en met oktober. Het aantal besmette teken verschilt sterk per gebied.

Om je goed te beschermen hebben we de volgende tips:

  • 1. Blijf zoveel mogelijk op de paden. Vermijd dichte begroeiing.
  • 2. Draag beschermende kleding (lange mouwen, lange broek en dichte schoenen). Ook kun je je kleding inspuiten met een insectenwerend middel dat DEET bevat.
  • 3. Controleer de huid en kleding altijd wanneer je de natuur in bent geweest. Gebruik voldoende licht en kijk ook op lastige plekjes. Na een tocht in het groen, altijd een tekencheck doen!

Mocht je toch gebeten zijn door een teek, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor een speciale tekentang of -pincet (verkrijgbaar bij drogist en apotheek).

Het RIVM heeft een speciale app uitgebracht over teken, die nog veel meer informatie biedt:

Natuurlijk weten we allang dat het heerlijk is om in de natuur te zijn. En dat een wandeling in het groen een goede remedie is tegen piekeren. Maar wist je ook dat daadwerkelijk bewezen is dat natuur gelukkig maakt? We hebben drie onderzoeken op een rijtje gezet.

1. Gelukkiger dan in de stad
Wageningen Environmental Research voerde een onderzoek uit met de speciaal ontwikkelde app ‘HappyHier’. Elke dag gaven 4.000 vrijwilligers meerdere keren via de app aan hoe zij zich op dat moment voelden, op een schaal van 0 tot 10. De app vroeg ook wat zij op dat moment aan het doen waren en met wie. Uit het onderzoek blijkt dat we ons 0.4 punt gelukkiger voelen aan de kust, in heidegebieden en natuurlijke graslanden dan in de stad.

2. Meer positieve gedachten
De University of Essex voerde een onderzoek uit bij 139 mensen die als vrijwilliger in natuurparken in Engeland werkten. Daar hielpen ze bijvoorbeeld met natuurbeheer en begeleidden ze natuurwandelingen. Voordat ze met deze activiteiten begonnen had 39% van de proefpersonen aangegeven dat ze niet lekker in hun vel zaten. Twaalf weken later was dat nog maar 19%. De deelnemers hadden meer positieve gedachten, een betere gezondheid, meer energie en ze sliepen beter.

3. Twee uur per week in de natuur
In een ander onderzoek vroegen Britse wetenschappers aan bijna 20.000 respondenten hoeveel tijd ze de afgelopen week in een natuurlijke omgeving hadden doorgebracht. Daarbij moet je denken aan bossen, parken, rivieren of stranden. Wat blijkt? Mensen die minimaal twee uur per week buiten in de natuur doorbrengen, zijn gezonder en gelukkiger met hun leven op dit moment.

Veel geluk in de natuur!

  • Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

    Vandaag stemde het Europees Parlement voor het definitieve akkoord over de Natuurherstelwet, dat eerder tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Parlement was bereikt. Eind vorig jaar had de Milieucommissie van het Parlement de…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zo zorg je voor een rustig broedseizoen

    Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar jonge dieren worden niet vanzelf groot, zeker niet in onze drukke provincie met veel versnipperde natuur. Daarom zetten we ons de komende maanden éxtra in om de…

    Lees verder

    Lees verder
  • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

    De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

    Lees verder

    Lees verder
  • Vrijwilligerswerk

    Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

    Lees verder

    Lees verder