Natuurherstel in de duinen Hoek van Holland

Het gaat niet goed met de duinnatuur in Hoek van Holland. De natuur in de Van Dixhoorndriehoek, het Vinetaduin en het voormalige campingterrein Vafamil, is uit balans. Mede door de hoeveelheid stikstof die neerslaat, groeien de duinvalleien in hoog tempo dicht. Daarom gaan we aan het werk om deze kwetsbare natuur een boost te geven.

Van Dixhoorndriehoek

Wat gaat er gebeuren?

Om de biodiversiteit te vergroten, is het noodzakelijk om delen van het gebied opnieuw in te richten. Met name het Vinetaduin en het Vafamil-terrein gaan er anders uitzien. Dit wordt een half open duingebied met bomen en struiken. Door een deel van de wilgen en duindoorns te verwijderen, geven we zeldzame soorten zoals de zuidelijke keizerlibel en orchideeën een grotere overlevingskans.

Het voormalig campingterrein, het Vafamil-terrein, wordt ingericht als natuurgebied. Eerst moet hier nog achtergebleven verharding, oude kabels en leidingen worden verwijderd en dan wordt het onderdeel van het Vinetaduin. We zorgen voor afwisselend droge en vochtige delen zodat verschillende plant- en diersoorten zich hier in de toekomst kunnen ontwikkelen. De bunkers in het gebied blijven behouden. Om de bunkers (Rijksmonument) en de kwetsbare natuur te beschermen is en blijft het Vinetaduin alleen toegankelijk voor publiek tijdens excursies.

In de Van Dixhoorndriehoek kunnen recreanten de waardevolle natuur blijven beleven vanaf de wandel-, fiets- en ruiterpaden. Hier verandert niets aan. Wel worden hier de routes duidelijker aangeven om de kwetsbare natuur te beschermen. Met extra uitzichtpunten en borden met uitleg over de natuur, zorgen we ervoor dat recreanten nog meer van deze prachtige duinen kunnen genieten.

Natura 2000

De Van Dixhoorndriehoek, het Vinetaduin en Vafamil-terrein zijn Natura 2000-gebieden. De natuur in deze gebieden is zo bijzonder en kwetsbaar dat de bescherming op Europees niveau geregeld is. Dieren als de zandhagedis, de graspieper, de kleine parelmoervlinder, de blauwvleugelsprinkhaan en de rugstreeppad kunnen onze hulp goed gebruiken.

Voor deze soorten gaan we o.a. aan de slag

Goed om te weten

In de eerste periode na de werkzaamheden zullen het Vinetaduin en de voormalige camping er minder fraai uitzien. Het gebied is de eerste jaren een half open, ‘kale’ zandvlakte met eilandjes struiken. In het gebied komen grote grazers die het gebied op natuurlijke wijze open houden. De bunkers en het militair erfgoed zullen goed zichtbaar zijn tussen de heuvelachtige duinen. Pas na enkele jaren komen zeldzame soorten, zoals de groenknolorchis, tot bloei en wordt de schoonheid van het gebied zichtbaar. Het toekomstbeeld is een open duingebied met lage plantengroei zoals mossen en grassen, afgewisseld met lage struiken.

Looptijd en toegankelijkheid

De werkzaamheden starten in het najaar van 2024 en worden gefaseerd uitgevoerd. Het verdelen van de werkzaamheden is nodig, omdat we rekening houden met het broedseizoen. Ook willen we zo min mogelijk strandbezoekers tot last zijn. Naar verwachting zijn de werkzaamheden gereed in de loop van 2025.

Gevarieerde duinnatuur

Boswachter Communicatie Melanie Oey

Melanie Boswachter
Zuid-Hollands Landschap

Verschillende nu bijna verdrongen soorten planten en dieren krijgen weer ruimte de komende jaren. Zo kunnen we straks gaan genieten van kleurrijke orchideeën en duinen vol leven.

Melanie Boswachter
Zuid-Hollands Landschap

Op de hoogte blijven?

Deze pagina werken we regelmatig bij met het laatste nieuws. Volg ons op social media om geen enkele update te missen.

Klik hier
 • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

  Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Bijentelling komt er weer aan!

  Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

  Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

  Lees verder

  Lees verder