Rondje 't Vogelhoff Wandelen 4 km

Foto: Idde Lammers - Oostvlietpolder Foto: Idde Lammers

Struinen door de weilanden? Het kan bij ’t Vogelhoff aan de Oostflank van Leiden. In het voorjaar krijgen weidevogels voorrang, maar buiten het broedseizoen kun je dwars door de weilanden banjeren. Grazende schapen en spannende bruggetjes maken het extra avontuurlijk. Het fietspad is het hele jaar toegankelijk, dus vogels spotten of picknicken kan altijd. Deze route loopt door Nationaal Park Hollandse Duinen.

Foto: Idde Lammers - Oostvlietpolder Foto: Idde Lammers

Praktische info

Locatie

Vlietweg 68a, Leiden

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Routebeschrijving

Start bij het toegangshek aan de Vlietweg en volg het fietspad. 

1. In het voorjaar is het een drukte van belang rond de bijenkasten. Dan gaan de bijen op zoek naar nectar en stuifmeel bij de bloemen in de omgeving. Voor de jonge fruitboompjes verderop langs het pad zijn de bezige beestjes zelfs van essentieel belang: zonder bijen geen fruit! Zij brengen namelijk stuifmeelkorrels naar de stempel in het hart van de bloem. Pas als deze bevruchting is gelukt, kunnen er in later in het jaar sappige vruchten aan de boom groeien.   

2. Ze zijn nu nog klein, maar de fruitboompjes zullen binnen enkele jaren uitgroeien tot een volwaardige hoogstamboomgaard. Aan de bomen hangen vooral vergeten fruitsoorten, die niet meer in de supermarkt te vinden zijn. Is het fruit rijp? Dan mag je ze gewoon plukken – maar laat wel wat over voor de volgende wandelaar. Rijp fruit herken je vooral aan de geur: als je niets ruikt, is het nog niet rijp. 

3. Vanaf het uitzichtpunt kijk je in het voorjaar uit over de weidevogels die nestelen in de graslanden. In de andere seizoenen zijn het vooral eenden en andere watervogels die kleur geven aan de polder. Handig: een stukje terug staat een informatiebord met foto’s van de meest voorkomende bewoners. De meest kritische is zonder twijfel de grutto, die in februari en vooral maart terugkeert uit Afrika. In de baltstijd laat het actieve mannetje zich duidelijk zien én horen: grut-to grut-to grut-to. In de tweede helft van april komen de eieren uit en beginnen de ouders aan hun zware taak om voldoende regenwormen bij elkaar te scharrelen.

Ga aan het einde van het fietspad rechts door het hek. 

4. Buiten het broedseizoen kun je verder wandelen over de halfverharde Hofweg. Het is een eeuwenoud kerkepad dat boeren gebruikten om naar de kerk te gaan. De poelen en sloten verderop langs het pad zijn belangrijk voor amfibieën. Zoals de groene kikker, die in in april en mei vele honderden eitjes in het water afzet. Die zakken in een kluitje naar de bodem, waarna twintig dagen later de larven tevoorschijn komen.  

5. De kreken in de polder zijn nieuw gegraven, maar herinneren wel aan het oorspronkelijke landschap. Vóór het begin van onze jaartelling lag hier namelijk een veenmoeras met daarin talrijke kreken. De eerste bewoners vestigden zich op de zandige oevers. Op de hogere delen verbouwden ze graan, op de lagere delen graasde het vee. Met de komst van de Romeinen veranderde er een heleboel. Rond 50 n.Chr. groeven zij het Kanaal van Corbulo, dat waarschijnlijk door het noordelijk deel van de Oostvlietpolder liep. Ook bouwden ze een fort ten noordwesten van deze polder.

Bij de kruising van paden kun je een extra rondje struinen door de weilanden en langs de kreken. Vervolg daarna de Hofweg. 

6. Vanaf nu wordt het avontuurlijk. Je struint dwars door de weilanden, die zeker na een regenbui flink drassig kunnen worden. Schapen houden je onderweg gezelschap. Nog niet spannend genoeg? Op drie plekken kun je via draaiende boomstam- bruggen en touwbruggen de sloot oversteken. 

7. Weidevogels zijn behoorlijk kieskeurig. Daarom probeert het Zuid-Hollands Landschap het hen zo goed mogelijk naar de zin te maken. Zo moeten vossenrasters hongerige vossen buiten de deur houden en zorgen de schapen voor een korte grasmat voor de kievitten. Op andere stukken mag het gras juist hoger groeien, zodat kuikens hier beschutting en voedsel kunnen zoeken. 

8. Dit pluk bos is mogelijk een pestbosje. Vee dat was bezweken aan een besmettelijke ziekte, werd ver weg van de boerderij begraven. Een sloot rond het bosje moest nieuwsgierige koeienop afstand houden. Het hout van de bomen en struikengebruikten de boeren op de boerderij.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen.

 

Praktische info

Parkeren

Ga ter hoogte van Leiden, Vlietweg nr. 68 linksaf en parkeer achter aan de weg bij de tuindersvereniging (zie kaartje).

Niet toegestaan

Langs de Hoffweg is verboden voor honden, let op de bebording!

Deels geschikt

Het fietspad is geschikt voor rolstoelen, de Hoffweg is halfverhard, het polderpad is onverhard.

4 km

De route is 4 km lang en is gemarkeerd met ronde bordjes met de afbeelding van een weidevogel. 

Beperkt toegankelijk

De Hoffweg is niet toegankelijk tijdens het broedseizoen dat loopt van 1 maart tot in juli (let op de bordjes).

Locatie

Vlietweg 68a, Leiden

Ook interessant

Wandelroute 15,5
Ouddorp
Toevoegen aan favorieten Verwijder uit favorieten
Wandelroute 2,5 km
Rhoon
Toevoegen aan favorieten Verwijder uit favorieten
Wandelroute 15,5 km
Oostvoorne
Toevoegen aan favorieten Verwijder uit favorieten