Jos van der Zalm

Welkom in Warmond

Verrassend – dat is het minste wat je kunt zeggen over deze zomerse pontjeswandeling. Vanuit het historische dorp Warmond verken je enkele eilandjes rond de zandwinplas ’t Joppe. Onderweg zetten vrijwillige schippers je twee keer over met een kleine salonboot. Het eerste afvaartpunt is op het natuur- en recreatieeiland Koudenhoorn. Via graskades struin je vervolgens over resten van de groene en vooral lege Zwanburgerpolder. Na de tweede overtocht wachten nog enkele eilandjes. Dan wandel je langzaam terug naar de bewoonde wereld van Warmond.

Tip: neem bij mooi weer zwemspullen mee!


Enkele hoogtepunten

 • 1. Koudenhoorn
 • 2. De heere Schouten
 • 3. ‘t Joppe
 • 4. Zwanburgerpolder
 • 5. Landtong
 • 6. Natuureiland
 • 7. Broekdijkmolen
 • 8. Jan Steen

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven. 


Praktische info

Met dank aan

Deze verrassende route is mede tot stand gekomen door de Stichting Voetveer Warmond en hun vrijwillige schippers.

Parkeren

Auto: vanaf de A44 volg je de borden naar Warmond. In het centrum parkeer je gratis bij de Gemeentehaven.

Openbaar vervoer

OV: vanaf station Leiden Centraal rijdt buslijn 50 naar Warmond. Je stapt uit bij halte Sweilandstraat en wandelt in 5 minuten naar de startplaats.

ov9292

Wandelen

De Zwanburgerroute is grotendeels gemarkeerd met wit-groene bordjes met daarop de naam van de route. Of je volgt de route via Google Maps. Dit bestand sturen we je toe als je de route aanvraagt.

Veerdienst

Tijdens de wandeling vaar je twee keer over met een kleine salonboot. Voor beide overtochten betaal je eenmalig € 2 (contant). Kinderen onder de 8 jaar varen gratis mee. Fietsen kunnen niet mee.

Vaartijden

 • April: vrijdag, zaterdag en zondag 10-16 uur
 • Mei-september: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag 10-16 uur
 • Oktober: zaterdag en zondag 10-16 uur

Feestdagen als op zondag.

Voor contact met de schipper bel je naar: 06 – 2337 5662

Check voor vertrek de laatste informatie op: zwanburgerroute.nl

Geen honden

De hond mag niet mee op deze route.

Ongeschikt voor rolstoelen

Vanwege de kleine salonboot en de struinpaden is deze route niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Horeca in de buurt

Vlak bij de aanlegsteiger van de veerboot ligt Brasserie Coazy. Op de golfbaan kun je terecht bij de The Timber Club en in het centrum van Warmond passeer je het Stationskoffiehuis.

Vogels kijken

Op het eiland de Strengen zorgen fitis, tjiftjaf, winterkoning, tuinfluiter en ’s avonds ook de nachtegaal voor een feestelijk concert. Vlak voor de brug over de Groote Sloot gaat rechts een voetpad naar een kijkscherm met uitzicht op een poel en rietranden. Hier, en op de rest van het eilandje, maak je kans op een ijsvogel of een blauwborst – ze verraden zich door hun helderblauwe kleur en markante geluid.

Zwemwater

Voor of na de route kun je een duik nemen bij het zwemstrandje op Koudenhoorn.


Locatie

Parkeerplaats Gemeentehaven, 2361 CK, Warmond


2 Beoordelingen 5 sterren
5.0 / 5

5 sterren

Mooie wandeling. Vooral de Zwanburgerpolder is een verbazingwekkend rustige plek, en dat middenin de randstad. Zelfs een grutto gezien! Leuke overtocht met de salonboot met enthousiaste schippers die graag vertellen over plas en polder. Een aanrader👍🏼

5 sterren

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Zwanburgerroute

Wandelroute 7 km

 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder