Routes in de Hollandse Duinen

Langs de Noordzee, tussen strand en strandwallen, liggen de Zuid-Hollandse vastelandsduinen. Een prachtig kustlandschap waar landgoederen, duinen, zeedorpen en steden elkaar afwisselen. Eeuwenlang door Hollandse meesters vastgelegd: geliefd om water, ruimte en licht. Kom wandelen of fietsen in de natuur van Nationaal Park Hollandse Duinen.
Wat is er nog te zien van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de West-Europese kust? Deze fietsroute rond Hoek van Holland geeft het antwoord: talrijke bunkers liggen verspreid in het landschap, sommige verstopt onder het zand, andere duidelijk zichtbaar.
Het is heerlijk wandelen over het landgoed Nieuw Leeuwenhorst. Geniet van de rust en de natuur, maar ook van het historische decor. Het landhuis is in de Tweede Wereldoorlog gesloopt, maar statige lanen, een spiegelvijver en een uitzichtheuvel ademen nog altijd de grandeur van weleer.
Struinen door de weilanden? Het kan bij ’t Vogelhoff aan de Oostflank van Leiden. In het voorjaar krijgen weidevogels voorrang, maar buiten het broedseizoen kun je dwars door de weilanden banjeren. Grazende schapen en spannende bruggetjes maken het extra avontuurlijk.
Al in de zeventiende en achttiende eeuw was de binnenduinrand bij Noordwijk populair. Eerst voor de aanleg van buitenplaatsen, later voor de teelt van bollen. Deze wandeling toont de mooiste plekjes. Inclusief de kleurrijke bollenvelden in het voorjaar.
Fietsknooppunten zijn een makkelijk hulpmiddel om het landschap te ontdekken. Met wat nummers (in de juiste volgorde) op een papiertje gaat u op weg. Verdwalen is uitgesloten. Het Zuid-Hollands Landschap heeft deze mooie route samengesteld voor Leiden. Veel fietsplezier!
Fietsknooppunten zijn een makkelijk hulpmiddel om het landschap te ontdekken. Met wat nummers (in de juiste volgorde) op een papiertje gaat u op weg. Verdwalen is uitgesloten. Het Zuid-Hollands Landschap heeft deze mooie route samengesteld voor Den Haag. Veel fietsplezier!
Deze fietsroute is op zijn mooist als de bollenvelden in bloei staan, maar ook in de andere seizoenen is er van alles te zien: van sfeervolle dorpen tot bosrijke landgoederen en eeuwen-oude kastelen. Neem de tijd voor deze route, want op verschillende plaatsen kun je ook te voet verder.
In Leiden en de Bollenstreek vindt u veel erfgoed met een nieuwe functie; van herbestemde kastelen tot bollenschuren. Via deze fietsroute maakt u kennis met bijzondere historische locaties en fietst u door het mooie duin- en bollenlandschap. De route start in Leiden, de derde monumentenstad van Nederland. Via de Haarlemmertrekvaart fietst u richting de herbestemde bollenschuren in Voorhout en Lisse, waar u een bezoek kunt brengen aan Kasteel Keukenhof. Door het duingebied fietst u naar de kustplaats Noordwijk. Via Oegstgeest keert u terug in Leiden.
Landgoed Nieuw Leeuwenhorst ligt als een groen bomen-eiland tussen de bollenvelden. Het landhuis werd in de Tweede Wereldoorlog gesloopt, maar wandelend over de bospaadjes is nog veel van de grandeur van vroeger te herkennen. Bovendien werkt het Zuid-Hollands Landschap hard aan de herinrichting van het landgoed.
Bollenvelden, bloemrijke graslanden, bossen, duinen en strand – de Zandhagedisroute biedt volop variatie. Bovendien heeft elk seizoen nieuwe verrassingen in petto, van zonnende zandhagedissen tot fladderende vlinders en burlende damherten. Of toch maar in de winter, als het juist aangenaam stil is in de kuststrook ten noorden van Noordwijk?
Deze fietsroute laat u kennismaken met de groene omgeving tussen Hoek van Holland en Maassluis. Open kale duinen worden afgewisseld met polders en plassen. Een bezoek aan bezoekerscentrum d’Oude Koestal is een aanrader.
Het bos Rhijngeest bij Leiden maakt deel uit van de buitenplaats Rhijngeest die begin achttiende eeuw is gesticht. Een groot deel van de route wandelt u door een bos met eiken, essen en abelen, vaak begroeid met klimop.
Deze wandelroute neemt u mee door de groene omgeving van Leiden. U passeert landgoederen als Huys te Warmont, Oud Poelgeest, Endegeest en Rhijngeest, maar ook stadsparken, polders en een kerkruïne.
Enige jaren geleden werd in Hoek van Holland de zeeheldenroute – een unieke wandelroute door bos en duin richting zee – geïntroduceerd. Deze wandelroute, een initiatief van Chris van Steenbergen, leidt je door het Roomse Duin en de Hoekse bosjes naar het strand. De route van de wandeling wordt aangegeven door zeer markante paddenstoelen en paaltjes met een rode kop. Op de paddenstoelen leest u een zeeheldenverhaal dat herinnert aan vroegere zeevaarders.
Het Staelduinse Bos blijft verrassen – een oud, heuvelachtig loofbos, omringd door kassen en graslanden. Het was baron Van Rijckevorsel die het bos in de 19e eeuw op een serie rivierduinen liet aanleggen. Resten van zijn landgoed zijn nog altijd terug te vinden, net als talrijke Duitse bunkers, waarin zes soorten vleermuizen overwinteren. In de herfst is er bovendien een overvloed aan paddenstoelen te vinden. Al met al een prachtige plek om te wandelen, of om met de rolstoel te verkennen.
Deze wandelroute neemt je mee door een langs enkele verrassingen aan de stadsrand van Den Haag. Geniet van de allure van Landgoed Ockenburgh, de kleurenpracht in de duinbossen en de Zandmotor.