Bezoekerscentrum Tenellaplas

Kom je snel eens langs?

Midden in het duingebied van Voorne ligt Bezoekerscentrum Tenellaplas. Een ideaal startpunt om de natuur te verkennen en je uitgebreid door onze vrijwilligers te laten informeren. De afwisseling van bossen, duingraslanden, natte valleien en stille meertjes maakt dit landschap zo bijzonder.

Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden, mountainbiken en genieten van de omgeving. In het duingebied komen honderden verschillende wilde planten- en broedvogelsoorten voor. En dat op slechts een half uur rijden van Rotterdam!

Neem een kijkje


Wat is er te beleven?

De duinen en bossen rond ons bezoekerscentrum vormen een prachtig recreatiegebied. Download gratis onze wandel- en fietsroutes of neem een folder mee bij de balie, tegen een kleine vergoeding. Met een Beschermerspas krijg je korting!

Wandelen

Fietsen

Bij het bezoekerscentrum hebben we zes avontuurlijke doe-routes uitgestippeld, die je samen met je kinderen kunt beleven. Je gaat op pad met een rugzak of ontdekkingstas, waarin allerlei hulpmiddelen zitten om de vragen onderweg op te lossen. Niet alleen leuk om met het eigen gezin te doen, maar ook voor kinderfeestjes!

Meer informatie

Op pad met een boswachter, zoeken naar waterdiertjes of speuren naar vleermuizen.
Voor jong en oud organiseren we leerzame en inspirerende activiteiten en excursies.

Meer informatie

Heb je iets te vieren met familie, vrienden of bedrijf in de natuur? Dan kunnen we voor jullie een excursie of dagjeweg op maat maken. Vraag gerust naar de mogelijkheden, we denken graag met je mee.

Vlak achter het bezoekerscentrum ligt een heemtuin waarin alle kenmerkende biotopen uit de duinen van Voorne bij elkaar zijn gebracht. Op een kleine oppervlakte vind je hier drassige oevers, weiden, droge zandhellingen, struweel en bos. De heemtuin telt meer dan 300 plantensoorten, waaronder een rijke variatie aan orchideeën. Maar er valt veel meer te ontdekken, zoals een groot aantal paddenstoelen, vlinders en libellen.

Honden zijn niet toegestaan in de heemtuin.


Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a, 3235 NK Rockanje


Praktische informatie

Openingstijden in de herfst/winter

 • Vrijdag 13:00 – 16.30 uur
 • Zaterdag en zondag: 10.00 – 16.30 uur

Contact

(0181) 48 39 09 
info@zhl.nl
Instagram: tenellaplas
Facebook: tenellaplas

Adres

Bezoekerscentrum Tenellaplas
Duinstraat 12a
3235 NK Rockanje

Parkeren

Vanuit Rotterdam, N15, N218, N496 richting Rockanje, vanaf deze weg borden volgen naar het bezoekerscentrum. Vanuit Hellevoetsluis, N57, N496 richting Oostvoorne, vanaf deze weg borden volgen naar het bezoekerscentrum.

Direct naast het bezoekerscentrum ligt een ruimte parkeerplaats, voor voertuigen met een maximale doorrijhoogte van 2,20 meter. Als deze parkeerplaats vol is, dan kun je terecht bij de parkeerplaats aan de Berkenrijsweg (volg de borden). Hier geldt overigens geen doorrijdhoogte voor grote voertuigen.

Op de fiets

Vanuit Rockanje of Oostvoorne volg je de route ‘rondje Voorne’.

Kom je met de elektrische fiets naar het bezoekerscentrum? We beschikken over voldoende oplaadpunten.

Openbaar vervoer

Vanuit Rotterdam neem je de metro naar Spijkenisse centrum. Vervolgens neem je buslijn 403 naar Oostvoorne en stap je uit bij de halte Berkenrode. Daarna loop je ongeveer 50 meter door in de rijrichting van de bus en sla je rechtsaf bij de bordjes ‘Bezoekerscentrum ZHL’. Het is nu nog 25 minuten lopen.

 

ov9292

 

Rolstoeltoegankelijk

We vinden het belangrijk dat natuur voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar is. Ben je niet goed ter been, leen dan een rolstoel bij het bezoekerscentrum. Bel of mail even als je er zeker van wilt zijn dat de rolstoel beschikbaar is.

Voor mindervaliden en ouders met kinderwagens bestaan twee speciale routes, die beide starten bij het bezoekerscentrum: de Bosmuisroute (1 km) en de Libellenroute (3,5 km).

Geleide- en hulphonden

Geleide- en hulphonden (assistentiehonden) in functie zijn altijd welkom, ook in gebieden waar honden niet zijn toegestaan. Waar echter gevaar dreigt voor mens en dier, bijvoorbeeld op plekken waar grote grazers lopen, kan de boswachter besluiten om geen toestemming te verlenen.

Honden zijn aangelijnd toegestaan. Let vooral tijdens het broedseizoen goed op de geldende toegangsregels voor honden.

Bekijk losloopgebieden hier een overzicht van de losloopgebieden op of in de buurt van onze terreinen.

Er is volop horeca in Oostvoorne. Enkele aanraders zijn:

Ben je Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap? Kijk dan op deze pagina om te ontdekken welk voordeel bovenstaande horecagelegenheden te bieden hebben.


Tip van onze beheerder

Jessica Poiesz Zuid-Hollands Landschap

Wil je in alle rust van de natuur genieten? Kom dan eens op een doordeweekse dag. Dan heb je de paden vrijwel voor jezelf. De enige die je dan tegenkomt zijn onze grazende exmoorpony’s en galloways.

Jessica Poiesz Zuid-Hollands Landschap


Veelgestelde vragen

Voor ons bezoekerscentrum zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die recreanten op weg willen helpen in de natuur. Maak je makkelijk contact met mensen en vind je het leuk om te vertellen wat er buiten te beleven is? Om het eerste aanspreekpunt te zijn voor bezoekers en nieuwe Beschermers te werven voor onze stichting? Dan is deze functie geknipt voor jou!

Voor meer informatie mail je naar info@zhl.nl

In het bezoekerscentrum hebben we een ruimte beschikbaar die je kan huren voor (zakelijke) bijeenkomsten met een schitterend uitzicht over de Tenellaplas.
Wanneer het rustig is in ons gebied is er kans aanwezig dat er een reetje voorbij huppelt.

In deze zaal kunnen we diverse opstellingen neerzetten:

 • Theateropstelling: 50 personen
 • Cabaretopstelling: 25 personen
 • 1 grote tafel: 20 personen
 • Lege ruimte (zonder tafels en stoelen, mét 3 statafels): 70 personen

De kosten voor deze zaal zijn per dagdeel of per dag en een deel van de opbrengsten vloeit terug naar natuurbeheer. Deze kosten zijn altijd inclusief gebruik wifi, beamer, projectiescherm en flipover. Extra kosten zoals koffie, thee, fris, lekkernijen en lunch worden apart berekend.

Om de benen tijdens of na de bijeenkomst te strekken, bieden we leuke wandelexcursies aan onder leiding van een gids. De Duinen van Oostvoorne is een uniek gebied en in elk seizoen is er voldoende te zien en te beleven. Laat je verrassen!

Wil je meer informatie over de beschikbaarheid en de exacte kosten? Mail of bel ons.

0181- 48 39 09 / info@zhl.nl

Praktische Info

 • Gezocht: 568 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken we 568 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurherstel nog steeds even noodzakelijk

  Gisteren heeft de kiezer gesproken waarmee een aardverschuiving in de Nederlandse politiek een feit is. Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. Dertien groene organisaties roepen werk van maakt.

  Lees verder

  Lees verder
 • De mooiste boswandelingen

  Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder