Bezoekerscentrum Tenellaplas

Kom je snel eens langs?

Midden in het duingebied van Voorne ligt Bezoekerscentrum Tenellaplas. Een ideaal startpunt om de natuur te verkennen en je uitgebreid door onze vrijwilligers te laten informeren. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden, mountainbiken en genieten van de omgeving.


Voorne is een prachtig eiland, vol topnatuur en een rijke cultuurhistorie. De afwisseling van bossen, duingraslanden, natte valleien en stille meertjes maakt dit landschap zo bijzonder. In het duingebied komen honderden verschillende wilde planten- en broedvogelsoorten voor. En dat op slechts een half uur rijden van Rotterdam!

Hieronder kun je veel informatie vinden over ons bezoekerscentrum en de omgeving. Mocht je vraag er niet tussen staan, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Telefoon (0181) 48 39 09
Email info@zhl.nl
Facebook Duinen.van.Oostvoorne


Veelgestelde vragen

Bezoekerscentrum Tenellaplas
Duinstraat 12a
3235 NK Rockanje
Bekijk in Google Maps

Met het openbaar vervoer
Vanuit Rotterdam neem je de metro naar Spijkenisse centrum. Vervolgens neem je buslijn 403 naar Oostvoorne en stap je uit bij de halte Berkenrode. Daarna loop je ongeveer 50 meter door in de rijrichting van de bus en sla je rechtsaf bij de bordjes ‘Bezoekerscentrum ZHL’. Het is nu nog 25 minuten lopen.

Op de fiets
Vanuit Rockanje of Oostvoorne volg je de route ‘rondje Voorne’.

Met de auto
Vanuit Rotterdam, N15, N218, N496 richting Rockanje, vanaf deze weg borden volgen naar het bezoekerscentrum. Vanuit Hellevoetsluis, N57, N496 richting Oostvoorne, vanaf deze weg borden volgen naar het bezoekerscentrum.
Direct naast het bezoekerscentrum ligt een ruimte parkeerplaats, voor voertuigen met een maximale doorrijhoogte van 2,20 meter. Als deze parkeerplaats vol is, dan kun je terecht bij de parkeerplaats aan de Berkenrijsweg (volg de borden). Hier geldt overigens geen doorrijdhoogte voor grote voertuigen.

Mei en juni
Maandag en dinsdag gesloten
Woensdag 13:00 uur – 16:30 uur
Donderdag t/m zondag 10:00 uur – 16:30 uur

Juli en augustus
Maandag 13:00 uur – 16:30 uur
Dinsdag t/m zondag 10:00 uur – 16:30 uur

De omliggende duinen en bossen vormen een prachtig, gevarieerd recreatiegebied, waarin je uitgebreid kunt recreëren. Download gratis onze wandel- en fietsroutes voor een ideale start of neem een folder mee in ons bezoekerscentrum, tegen een kleine vergoeding.

Wandelroutes:

Geschikt voor rolstoelen en buggy’s

We vinden het belangrijk dat natuur voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar is. Ben je niet goed ter been, leen dan een rolstoel bij het bezoekerscentrum. Bel of mail even als je er zeker van wilt zijn dat de rolstoel beschikbaar is.

Fietsroutes:

Kom je met de elektrische fiets naar ons bezoekerscentrum? We beschikken over voldoende oplaadpunten.

Kindermiddagen
Zijn je kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar en gek op de natuur? Tijdens de kindermiddagen in ons bezoekerscentrum mogen ze lekker zelf aan de slag. Na afloop komen ze thuis met leuke verhalen en eigen gemaakte creaties. Bekijk alle activiteiten voor kinderen in de Duinen van Oostvoorne en onze andere gebieden. 

 

Doe-routes

Bij het bezoekerscentrum hebben we zes avontuurlijke doe-routes uitgestippeld, die je samen met je kinderen kunt beleven. Je gaat op pad met een rugzak of ontdekkingstas, waarin allerlei hulpmiddelen zitten om de vragen onderweg op te lossen. Niet alleen leuk om met het eigen gezin te doen, maar ook voor kinderfeestjes!

In en om het bezoekerscentrum is er van alles te doen. Van excursies met een gids tot creatieve workshops en van boekenmarkten tot kunstzinnige exposities. Kijk in de Natuuragenda voor het actuele aanbod of vraag een van onze medewerkers voor meer informatie. Activiteiten waarbij staat dat ze vanuit Rockanje vertrekken hebben het bezoekerscentrum als startpunt.

Bekijk de agenda

Stel je eigen programma samen

Heb je iets te vieren met familie, vrienden of bedrijf in de natuur? Dan kunnen we voor jullie een excursie of dagjeweg op maat maken. Vraag gerust naar de mogelijkheden, we denken graag met je mee.

Vergaderen in een mooie omgeving

De grote ruimte in het bezoekerscentrum is te huur voor vergaderingen, brainstormsessies en andere bijeenkomsten, zowel zakelijk als particulier. Bel (0181) 48 39 09 of mail naar info@zhl.nl voor meer informatie.

Vlak achter bezoekerscentrum Tenellaplas ligt een heemtuin waarin alle kenmerkende biotopen uit de duinen van Voorne bij elkaar zijn gebracht. Op een kleine oppervlakte vind je hier drassige oevers, weiden, droge zandhellingen, struweel en bos. De heemtuin telt meer dan 300 plantensoorten, waaronder een rijke variatie aan orchideeën. Maar er valt veel meer te ontdekken, zoals een groot aantal paddenstoelen, vlinders en libellen.

Honden zijn niet toegestaan in de heemtuin.

Voor ons bezoekerscentrum zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die recreanten op weg willen helpen in de natuur. Maak je makkelijk contact met mensen en vind je het leuk om te vertellen wat er buiten te beleven is? Om het eerste aanspreekpunt te zijn voor bezoekers en nieuwe Beschermers te werven voor onze stichting? Dan is deze functie geknipt voor jou!

Voor meer informatie mail je naar info@zhl.nl

Praktische Info

 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Deze grote papieren kaart biedt volop inspiratie voor een dagje uit.

  Lees verder

  Lees verder
 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer natuur? Het kán!

  Elke hectare groen is van groot belang voor planten, dieren en mensen. Help mee met het leggen van de puzzel voor meer natuur in Zuid-Holland.

  Lees verder

  Lees verder