Bezoekerscentrum Tenellaplas

Kom je snel eens langs?

Midden in het duingebied van Voorne ligt Bezoekerscentrum Tenellaplas. Een ideaal startpunt om de natuur te verkennen en je uitgebreid door onze vrijwilligers te laten informeren. De afwisseling van bossen, duingraslanden, natte valleien en stille meertjes maakt dit landschap zo bijzonder.

Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden, mountainbiken en genieten van de omgeving. In het duingebied komen honderden verschillende wilde planten- en broedvogelsoorten voor. En dat op slechts een half uur rijden van Rotterdam!

Direct doorklikken naar:

OPENINGSTIJDEN & CONTACT
WANDELEN & FIETSEN
EXCURSIES
VEELGESTELDE VRAGEN


Bekijk de video


Openingstijden en contact

Mei

Let op:
Door onderbezetting kunnen de openingstijden in mei helaas niet gegarandeerd worden. Bel het hoofdkantoor (010) 272 22 22) om te vragen of de bezoekerscentrum daadwerkelijk geopend is.

 • Woensdag t/m zondag 10:00 uur – 16:30 uur
Juni
 • Maandag en dinsdag: gesloten
 • Woensdag t/m vrijdag: 13:00 – 16:30 uur
 • Zaterdag en zondag: 10:00 – 16:30 uur
Contact

📞(0181) 48 39 09 (tijdens openingstijden)
📧 info@zhl.nl
Instagram: bezoekerscentrum_tenellaplas


Mooie wandel- en fietsroutes

De duinen en bossen rond ons bezoekerscentrum vormen een prachtig recreatiegebied. Download gratis onze wandel- en fietsroutes of neem een folder mee bij de balie, tegen een kleine vergoeding. Met een Beschermerspas krijg je korting!

Wandelen

Fietsen


Praktische info

Bezoekerscentrum Tenellaplas

Duinstraat 12a, 3235 NK Rockanje

Parkeren

Vanuit Rotterdam, N15, N218, N496 richting Rockanje, vanaf deze weg borden volgen naar het bezoekerscentrum. Vanuit Hellevoetsluis, N57, N496 richting Oostvoorne, vanaf deze weg borden volgen naar het bezoekerscentrum.

Direct naast het bezoekerscentrum ligt een ruimte parkeerplaats, voor voertuigen met een maximale doorrijhoogte van 2,20 meter. Als deze parkeerplaats vol is, dan kun je terecht bij de parkeerplaats aan de Berkenrijsweg (volg de borden). Hier geldt overigens geen doorrijdhoogte voor grote voertuigen.

Openbaar vervoer

Vanuit Rotterdam neem je de metro naar Spijkenisse centrum. Vervolgens neem je buslijn 403 naar Oostvoorne en stap je uit bij de halte Berkenrode. Daarna loop je ongeveer 50 meter door in de rijrichting van de bus en sla je rechtsaf bij de bordjes ‘Bezoekerscentrum ZHL’. Het is nu nog 25 minuten lopen.

ov9292

Fietsen

Vanuit Rockanje of Oostvoorne volg je de route ‘rondje Voorne’.

Kom je met de elektrische fiets naar het bezoekerscentrum? We beschikken over voldoende oplaadpunten.

Honden welkom

Honden zijn aangelijnd toegestaan. Hou ze vooral in de begrazingsgebieden goed onder appel!

Geschikt voor rolstoelen

We vinden het belangrijk dat natuur voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar is. Ben je niet goed ter been, leen dan een rolstoel bij het bezoekerscentrum. Bel of mail even als je er zeker van wilt zijn dat de rolstoel beschikbaar is.

Voor mindervaliden en ouders met kinderwagens bestaan twee speciale routes, die beide starten bij het bezoekerscentrum: de Bosmuisroute (1 km) en de Libellenroute (3,5 km).

Horeca in de buurt

Er is volop horeca in Oostvoorne. Enkele aanraders zijn:

Ben je Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap? Kijk dan op deze pagina om te ontdekken welk voordeel bovenstaande horecagelegenheden te bieden hebben.

Heemtuin

Vlak achter het bezoekerscentrum ligt een heemtuin waarin alle kenmerkende biotopen uit de duinen van Voorne bij elkaar zijn gebracht. Op een kleine oppervlakte vind je hier drassige oevers, weiden, droge zandhellingen, struweel en bos. De heemtuin telt meer dan 300 plantensoorten, waaronder een rijke variatie aan orchideeën. Maar er valt veel meer te ontdekken, zoals een groot aantal paddenstoelen, vlinders en libellen.

Honden zijn niet toegestaan in de heemtuin.


Locatie

Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a, 3235 NK Rockanje


Veelgestelde vragen

Bij het bezoekerscentrum hebben we zes avontuurlijke doe-routes uitgestippeld, die je samen met je kinderen kunt beleven. Je gaat op pad met een rugzak of ontdekkingstas, waarin allerlei hulpmiddelen zitten om de vragen onderweg op te lossen. Niet alleen leuk om met het eigen gezin te doen, maar ook voor kinderfeestjes!
 

Onze Doe-routes:

 • Knapzakroute (4-6 jaar)
 • Het Waarommetje (4-8 jaar)
 • Het Speurpad (6-8 jaar)
 • Het Adrianipad (8-10 jaar)
 • Het Bospad (8-12 jaar)
 • Het Duinpad (10-15 jaar)
Meer informatie

Zijn je kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar en gek op de natuur? Tijdens de kindermiddagen in ons bezoekerscentrum mogen ze lekker zelf aan de slag. Na afloop komen ze thuis met leuke verhalen en eigen gemaakte creaties.
 
Bekijk de agenda

Voor ons bezoekerscentrum zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die recreanten op weg willen helpen in de natuur. Maak je makkelijk contact met mensen en vind je het leuk om te vertellen wat er buiten te beleven is? Om het eerste aanspreekpunt te zijn voor bezoekers en nieuwe Beschermers te werven voor onze stichting? Dan is deze functie geknipt voor jou!

Voor meer informatie mail je naar info@zhl.nl

In het bezoekerscentrum hebben we een ruimte beschikbaar die je kan huren voor (zakelijke) bijeenkomsten met een schitterend uitzicht over de Tenellaplas.
Wanneer het rustig is in ons gebied is er kans aanwezig dat er een reetje voorbij huppelt.

In deze zaal kunnen we diverse opstellingen neerzetten:

 • Theateropstelling: 50 personen
 • Cabaretopstelling: 25 personen
 • 1 grote tafel: 20 personen
 • Lege ruimte (zonder tafels en stoelen, mét 3 statafels): 70 personen

De kosten voor deze zaal zijn per dagdeel of per dag en een deel van de opbrengsten vloeit terug naar natuurbeheer. Deze kosten zijn altijd inclusief gebruik wifi, beamer, projectiescherm en flipover. Extra kosten zoals koffie, thee, fris, lekkernijen en lunch worden apart berekend.

Om de benen tijdens of na de bijeenkomst te strekken, bieden we leuke wandelexcursies aan onder leiding van een gids. De Duinen van Oostvoorne is een uniek gebied en in elk seizoen is er voldoende te zien en te beleven. Laat je verrassen!

Wil je meer informatie over de beschikbaarheid en de exacte kosten? Mail of bel ons.

0181- 48 39 09 / info@zhl.nl

Heb je iets te vieren met familie, vrienden of bedrijf in de natuur? Dan kunnen we voor jullie een excursie of dagjeweg op maat maken. Vraag gerust naar de mogelijkheden, we denken graag met je mee.


Tip van onze beheerder

Wil je in alle rust van de natuur genieten? Kom dan eens op een doordeweekse dag. Dan heb je de paden vrijwel voor jezelf. De enige die je dan tegenkomt zijn onze grazende exmoorpony’s en galloways.

Wendy Cieremans Zuid-Hollands Landschap

Wendy Cieremans Zuid-Hollands Landschap

Praktische Info

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

  De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

  De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerkrant 2023

  Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder