Buizerdroute Wandelen 14,5 km

Buizerd - Foto: Kwasny221 Buizerd - Foto: Kwasny221

Klauteren over hekken, speuren naar vogels, struinen door de weilanden, modder aan je schoenen. Deze route neemt je mee langs de mooiste plekjes van de Krimpenerwaard. Van het verrassende Loetbos tot een eendenkooi bij de machtige rivier de Lek. Naamgever van de route is de buizerd, een roofvogel die in de vorige eeuw bijna was verdwenen, maar een spectaculaire comeback heeft gemaakt. Hij cirkelt hoog in de lucht of speurt vanaf een paaltje naar overmoedige muizen.

Buizerd - Foto: Kwasny221 Buizerd - Foto: Kwasny221

Praktische info

Locatie

Loet 6, 2941 LB, Lekkerkerk (Parkeerplaats bij TOP)

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Routekaart met enkele hoogtepunten

1. Loetbos
2. Polder Oudeland
3. Recreatiebos
4. Lek
5. Eendenkooi Bakkerswaal
6. Paddenpad

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra's gegeven. Niet voor niets behoort deze route tot de Struinroute Top 5 van het Zuid-Hollands Landschap!

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Met de auto: neem op de N210 de afslag Loetbos. Ga na de witte brug rechtdoor. Na 200 m zie je de parkeerplaats liggen met het Toeristisch Overstappunt (TOP).

Honden welkom

In het struinpad van Polder Oudeland zijn honden verboden, maar je kunt de route volgen door in de tekst de routebeschrijving voor het broedseizen aan te houden. Let goed op de bordjes!

Niet voor mindervaliden

De route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Horeca in de buurt

De route passeert Restaurant De Loet en Theetuin onder de pannen.

Ben je Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap? Kijk dan op deze pagina om te ontdekken welk voordeel bovenstaande horecagelegenheden te bieden hebben.

Ook Eetcafé Plus Breeka ligt langs de route.

Wandelen

Deze route gaat voor 40% over onverharde paden en dwars door de weilanden. Draag goede wandelschoenen en bij voorkeur een lange broek. Controleer jezelf na afloop op teken.

Bekijk ook de andere struinroutes in de Krimpenerwaard: Zwarte sternroute, KievitrouteZilverreigerroute en Blauwborstroute.

Openbaar vervoer

Neem vanaf metrostation Capelsebrug in Rotterdam bus 292. Uitstappen bij halte De Loet. Zie ook 9292.nl.

Let op het broedseizoen

Van 1 maart tot 1 juli is een klein deel van de route afgesloten in verband met broedende vogels. In de tekst is een alternatief aangegeven.

Over de struinroutes

Ontwikkeling en coördinatie: Bureau Mens & Groen, Streekadvies ’t Laage Land

Met dank aan: Vereniging Te Voet, JvdS coaching & advies, routeteam Struinen en Vorsen, Redactiebureau Harry Bunk

Mede mogelijk gemaakt door: Provincie Zuid-Holland, Gemeente Krimpenerwaard, Groenalliantie Midden-Holland, Zuid-Hollands Landschap

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Loet 6, 2941 LB, Lekkerkerk (Parkeerplaats bij TOP)

3 beoordelingen

Anneke

Ik ben altijd heel enthousiast over de routes van het Zuid Hollands Landschap.Deze keer hadden wij gekozen voor de Buizerd route. Pluspunten van de dag waren het mooie weer de 7 reigers (waarvan één zilverreiger) een buizerd en een Vlaamse Gaai. Echter de route zelf zullen wij niet snel aanbevelen. Je loopt namelijk bijna het hele eind op fietspaden en er zitten ook gevaarlijke oversteekplaatsen tussen. De omgeving is mooi genoeg om van de fietspaden te gaan maar dit mag waarschijnlijk niet. Er zitten ook wat foutjes in zodat je een ingeslagen pad weer terug kan lopen omdat het hek gesloten is met de mededeling geen vrije toegang. Maar alle andere routes die wij tot nu toe gelopen hebben waren fantastisch!

Gau

Deze route gaat wel door een paar leuke gebieden maar je loopt wel te veel op fietspad of zelfs op de weg (bij de dijk langs de Lek). Het gedeelte bij de Lek en er net voor is wel het mooiste. Er staat dat je een behoorlijk stuk over onverhard pad gaat, maar dat is nauwelijks waar. Met een hond mag je daar bij punt 2 niet onverhard lopen en zelfs als je dat wel zou mogen, dan loop je door een dichtbegroeid stuk met brandnetels en riet. Dat is logisch zonder onderhoud want tijdens het broedseizoen is dat afgesloten, daarna is volgegroeid.

Jenny

Je start de route door het rustige gedeelte van het Loetbos. De route gaf aan dat je dmv plank over sloot linksaf verder moest lopen. Echter was er geen doorkomen aan. Brandnetels en doornstruiken tot boven mijn hoofd. Dus de route verder vervolgd over het voetpad. Uit het Loetbos via overstapje het weiland in. Volgende hek was op slot, dus even overheen geklommen. Na weiland, lang stuk op fietspad gewandeld. Mooi uitzicht over de velden. Aangekomen in het rustige gedeelte van het Krimpenerhout. En ja hoor 2 buizerds boven mijn hoofd. Hierna een stuk van de route overgeslagen, ik had geen zin in drukke weg op de dijk. Route weer opgepakt bij het Paddepad. Prachtig stuk van de route door de velden heen. Ook 2 sperwers lieten zich hier zien. Daarna klein stukje langs een N weg, bij rotonde illegaal over gestoken want voet/fietspad opgebroken. Hierna weer verder gelopen terug naar het Loetbos. Echt een mooie route, ondanks dat ik 2 km niet heb gelopen. Zeker 4 sterren.

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 8,5 km
Warmond
26 beoordelingen
Wandelroute 6,5 / 16 km
Poortugaal
21 beoordelingen
Wandelroute 3 km
Rotterdam
19 beoordelingen