Richard Dekker

Welkom in de nieuwe Dordtse Biesbosch

De polders ten oosten van Dordrecht hebben een ware metamorfose ondergaan. Een deel van de landbouwakkers is teruggegeven aan de natuur, resulterend in een natte strook met water, moeras, rietvelden én vlonderpaden. De naam Nieuwe Dordtse Biesbosch is goed gekozen: het herinnert aan de natte wildernis die eeuwenlang het achterland van Dordrecht tekende. Nu nodigen de gladde asfaltpaden uit tot een heerlijk rondje fietsen, skaten, longboarden of handbiken.


Enkele hoogtepunten

 • 1. Sint-Elisabethsvloed
 • 2. Boswachterij De Elzen
 • 3. Twintighoeven
 • 4. Tongplaat
 • 5. Griendbos
 • 6. Overtoom en bezinkplas
 • 7. Kop van ‘t Land
 • 8. Nieuwe natuur
 • 9. Haniasluis

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven. 


Praktische info

Parkeren

Neem op de N3 afrit 5 / Sterrenburg. Volg de Copernicusweg 1,5 km, sla rechts af en volg de Schenkeldijk. Steek na 1 km de Zeedijk over. Parkeer na 100 m links op P1.

Openbaar vervoer

Neem vanaf bushalte Weizigtpark (5 minuten lopen vanaf station Dordrecht) buslijn 5 en stap uit bij halte Blaauwweg Oost. Hiervandaan is het 25 minuten lopen naar de startplaats.

ov9292

Horeca in de buurt

In bosgebied De Elzen, net buiten de route, ligt Paviljoen de Viersprong. Bij Shirestal De Griendheuvel is in de zomermaanden een theetuin geopend. In de Kop van ‘t Land kun je terecht bij Herberg de Kop van ’t Land en Huiskamercafé Fluitekruid.

Geschikt voor rolstoelen

De route gaat over geasfalteerde wegen en fietspaden die geschikt zijn voor alles wat rolt, van fiets tot handbike, scootmobiel, longboard en skates. Via de zijwegen en fietspaden kun je de route eventueel eenvoudig inkorten.

Wandelen

De route combineren met een wandeling? Bij alle parkeerplaatsen kun je de fiets neerzetten en een van de vele (meestal korte) wandelroutes volgen door de nieuwe natuur. Vlonderpaden en bruggetjes maken het extra avontuurlijk.


Locatie

Parkeerplaats P1, Oude Veerweg 1a, 3329 KM, Dordrecht


0 Beoordelingen 0 sterren
0.0 / 5

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Rollen rond Dordt

Fietsroute 16 / 17,5 km

 • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

  Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Bijentelling komt er weer aan!

  Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

  Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

  Lees verder

  Lees verder