Groene lint langs de Oude Maas Wandelen 16 / 6,5 km

Bever Bever

Het blijft een bijzonder gezicht: eindeloze rijen knotwilgen die twee keer per dag met hun voeten in het water staan. Buitendijkse grienden zijn schaars in Nederland, maar niet langs de Oude Maas. Doe stevige schoenen aan en volg de slingerpaden door de Rhoonse en Carnisse Grienden. Daartussen wacht de wilgenjungle van Klein Profijt, domein van bevers en ijsvogels. In het voorjaar zorgt de spindotter hier voor een uitbundig geel tapijt.

Bever Bever

Praktische info

Locatie

Albrandswaarsedijk 196 (Toeristisch Overstap Punt), 3172 XB, Poortugaal

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Routekaart

 

Enkele hoogtepunten

1. Wilgenakkers
2. Vletsloot
3. Wilgenjungle
4. Carnisse Grienden
5. Kijkscherm
6. Binnendijk

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra's gegeven. Niet voor niets behoort deze route tot de mooiste Lenterondjes van het Zuid-Hollands Landschap!

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Auto: neem op de A15 afslag 19 en dan de S102 (N492) richting Rhoon. Rijd langs Rhoon en vervolg de N492 richting Poortugaal, sla linksaf bij de Schroeder van de Kolklaan (blauw bord naar recreatiegebied Oude Maas) en volg de bruine TOP-borden.

Ga voor de jachthaven links de parkeerplaats op.

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom. Houd altijd de bordjes in de gaten.

Ook voor minder validen

Door de Rhoonse Grienden loopt een rolstoelpad van ca. 1 uur. Start- en eindpunt: bij het informatiebord op de parkeerplaats van Jachthaven Rhoon.

Horeca in de buurt

Bij de parkeerplaats van de golfbaan: Brasserie Rhoonse PolderVeerweg 2A, 3161 EX Rhoon. Bij de jachthaven van Rhoon: Restaurant Abel, Albrandswaardsedijk 160, 3172 XB Poortugaal.

Ben je Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap? Klik hier om te ontdekken welk voordeel bovenstaande horecagelegenheden te bieden hebben.

16 / 6,5 km

De route is met de wandelknooppunten eenvoudig in te korten. In de tekst is een verkorte route van 6,5 km door de Rhoonse Grienden en Klein Profijt beschreven. Het is ook mogelijk om alleen het rondje van 5 km door de Carnisse Grienden te doen.

Startpunt is dan de parkeerplaats bij de Carnisse Grienden bij Barendrecht (achter de dijk, navigatie: Koedood 22, 2993 AL Barendrecht). Pak de routebeschrijving op bij wandelknooppunt 52, daarna 48, 21, 54, 29, 65, 12, 53 en 52.

Openbaar vervoer

OV: de startplaats in Rhoon is eventueel via de metro te bereiken. Handiger is om de route op te pakken in Barendrecht: neem vanaf station Rotterdam Centraal tramlijn 25 naar Barendrecht. Stap uit bij de laatste halte (Waterkant). Wandel naar de keerlus van de tram en steek via de loopbrug het water over. Klim aan het einde de dijk op en ga op het fietspad rechtsaf. Start de route bij wandelknooppunt 52. Zie ook 9292.nl.

Bijzonderheden

In de grienden en in Klein Profijt kunnen de paden drassig worden tijdens slecht weer en na vloed. Laarzen komen dan goed van pas. Kijk hier voor de vloedtijden.

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Albrandswaarsedijk 196 (Toeristisch Overstap Punt), 3172 XB, Poortugaal

17 beoordelingen

Enna Esaah

Niet voor niets staat op de website van het ZHL, dat dit de mooiste voorjaarsroute van ZH is. Ik vond het een schitterende en afwisselende wandeling. Grotendeels over bospaden, dijkjes en een boardwalk midden door de natuur. Er is maar een heel klein stukje geasfalteerde straat en fietspad, voor de rest hebben de wandelaars de route voor zich alleen. In de “grienden” was een schitterend vogelconcert en ik had tijdens de hele wandeling geen muziek nodig, om storende verkeersgeluiden te overstemmen. Ook overal genoeg bankjes onderweg, kortom DÉ perfecte route!

N Schoonen

We zijn onverwacht verrast door dit bijzondere landschap, met invloed van eb en vloed, van historie van de griendwerkers, met afwisselende vegetaties, sporen van reeen en bevers en heel veel prachtige oude knotwilgen. We gaan zeker nog eens terug voor de langere route.

Robert

Wij hebben de ingekorte versie gelopen met daaronder nog een extra lus. Heel veel asfalt en open vlakte. Afschuwelijke wandeling. De Rhoonse grienden zijn veel mooier. De GPX route downloaden naar de aanbevolen app lukte maar werkte niet. De andere aanbevolen app kostte meer dan 50€ om te downloaden. Wat heb ik aan? Met de ANWB bordjes is de wandeling goed te volgen. Was voor mij laatste keer.

Yvonne

We hebben er veel langer over gedaan dan je met 6,5 km zou verwachten. Daardoor voelde het als veel langer met de kids. Het leuke: We hebben een bever gezien. mvg Yvonne

Linda

Een hele fijne wandeling, goed aangegeven. Echt een mooie omgeving zo dichtbij Rotterdam.

Maaike Walgaard

Prachtige route, goed bewegvewijzerd. Zeer genoten. Op afstapje bij het vossepad wel erg hoog om op af te klimmen

AliB

What a wonderful walk through varying areas. Super easy to follow markers. Thankfully not too much walking on cycle paths as we had the dogs with us. At one point we came off the marked route which was a cycle path and walked parallel through the willows, much nicer. Tide was out so we found a beach area in the "jungle" where the dogs had a good swim. A real gem. We also added a detour up the Barendrecht mountain which was fun

Henk Boelrijk

Prachtige afwisselende wandeling. Boten kijken langs de Oude Maas en unieke natuur.

Leonie

Gisteren deze wandeling gemaakt en enorm van genoten. Mooiste stuk was toch wel Klein Profijt, maar ook de grienden waren prachtig. Enorme aanrader!

P.van Veen

Prachtige en rustgevende wandeling met als muziek de honderden fluitende vogels. Was genieten na de coronacrisis.

Meer beoordelingen

Hannah Gray

A lovely walk, although we did get confused and managed to walk back early! (There are also different colour trails marked. ) Couldn't find any info on the gemeente website about it being shut. The large carpark was closed but there was space in the smaller ones. The trees are fascinating shapes. Take a slow walk to see the wildlife.

Frank

Wat een geweldige wandeling. Omgeven door het zingen van vogels rustig wandelen door de wilgenlaantjes. Zitten op een bankje in de zon met uitzicht op de vrachtscheper op de Oude Maas. Prachtig gewoon. Een absolute aanrader en erg verrassend zo dicht bij Rotterdam.

A.C. Rutgers

We zijn de wandeling begonnen bij Veerweg 2a Rhoon. We zijn gelopen naar wandelknooppunten 22,29,65,12. Dat was een heel mooi stuk van de wandeling en heel goed aangelegde en verzorgde paden. Maar daar kwamen we bij het keerpunt waar we weer richting Veerweg en golfbaan moesten. Helaas konden we daar de juiste wandelknooppunten niet vinden. We stonden op een moment bij 54, maar dat was niet vlakbij de golfbaan. Uiteindelijk zijn we over een saai fietspad teruggelopen. Jammer! (P.S. We zijn lid voor het leven)

Tjitte

Schitterende enigszins mysterieuze route met deze tijd van het jaar veel paddenstoelen.

Anne Marie

Prachtig gebied, Klein Profijt vonden we het mooist, met de wilgenjungle en het uitzicht op de oude Maas

Dick

wat een plek..... zo vlak onder de rook van Rotterdam.

Hanne

Vooral de paden door de grienden zijn erg mooi, zelfs op een grauwe winterdag. Als ik de route een tweede keer loop neem ik de zuidelijke paden van het rondje twee keer, of zoek een alternatief dat door de grienden loopt

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelen 6 / 15,5 km
Wassenaar
0 beoordelingen
Wandelen 7 km
Ridderkerk
2 beoordelingen
Wandelroute 5 - 10
Den Haag
29 beoordelingen