Groene lint langs de Oude Maas Wandelen 15,5 km

Foto: Leo Linnartz - Spindotter in vloedbos Foto: Leo Linnartz

Buitendijkse grienden zijn schaars in Nederland, maar niet langs de Oude Maas. Hier wandel je langs eindeloze rijen geknotte wilgen, die twee keer per dag met hun voeten in het water staan. In Klein Profijt is zo’n stukje griend verwilderd tot een ware wilgenjungle, domein van bevers en ijsvogels. Let op: bij vloed kunnen de paden nat worden. Check dus eerst de waterstanden of anders: laarzen aan!

Foto: Leo Linnartz - Spindotter in vloedbos Foto: Leo Linnartz

Praktische info

Locatie

Albrandswaarsedijk 196, 3172 XB, Poortugaal

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Wandel langs de kop van de jachthaven naar het einde van de parkeerplaats. Ga voorbij het toiletblok rechtsaf het pad op. Volg vanaf nu de rode pijlen op gele bordjes.

1.

Vanaf de parkeerplaats wandel je zo de geschiedenis in. Al eeuwenlang wordt er in de Rhoonse Grienden wilgenhout geoogst. Dat gebeurt in een cyclus van drie jaar. Links en rechts van het pad staan de lage knotbomen in slagorde opgesteld. Vogels kwetteren volop en ook het hoge, schelle tie-tie van de ijsvogel is regelmatig te horen. Op stille momenten heb je zelfs kans op bevers! Let op de vraatsporen en ‘glijbanen’ die hun aanwezigheid verraden.

Ga bij knooppunt 78 naar 28.

2.

Twee keer per dag dringt het water van de Oude Maas dag het gebied binnen. Dan staat ook de vletsloot vol water. Via deze sloot werd vroeger het verzamelde wilgenhout met een vlet afgevoerd. De takken werden bijvoorbeeld gebruikt voor manden, gereedschapsstelen en zinkstukken. Een paar jaar geleden zijn er nog zulke zinkstukken – grote matten van wilgentakken – gebruikt voor de aanleg van Maasvlakte 2.

Ga bij knooppunt 28 rechtsaf via het fietspad naar 72, dan naar 55, 38, 30, 40 en 70.

3.

Wat gebeurt er als je een griend niet meer onderhoudt? Dat ontstaat er een woeste wilgenjungle à la Klein Profijt. De paden worden nog netjes bijgehouden, de rest bestaat uit een ondoordringbare wildernis van omgevallen bomen, stronken, woekerplanten én beverburchten. De mooiste tijd? Het voorjaar, als de zeldzame spindotter de geulen geel kleurt. Een heerlijk rustpunt is het uitzichtplatform bij knooppunt 70: watervogels vlakbij en de kabbelende rivier achter de dam.

Wandel vanaf 70 naar 30, 38, 55, 22, 29, 65, 12 en 53.

4.

De Carnisse Grienden zien er weer net wat anders uit. Toen na de oorlog de vraag naar wilgenhout daalde, werden steeds meer wilgenakkers aan hun lot overgelaten. In deze grienden zie je een mix van wilgenjungle en netjes geknotte bomen. Kijk ook eens in de holle wilgen: talrijke bloemen en planten hebben kans gezien hier te ontkiemen. Vooral de eikvaren is gemakkelijk te herkennen: de bladeren lijken op een visgraat en hebben vanaf juli sporenhoopjes aan de onderkant. Ook de bast is bijzonder. Vroeger wist men al dat kauwen op de bast pijnstillend en koortsverlagend werk. Dat komt door een stofje genaamd salicylzuur, dat ook werkt tegen wratten en acné.

5.

Wandel op de parkeerplaats even naar links: een vogelkijkscherm kijkt uit over een plas. Althans bij vloed. Bij eb is het een en al modder, bij vloed dobberen hier eenden en andere watervogels. In de zomer kwettert de kleine karekiet vanaf een rietstengel; met een beetje fantasie kun je daarin zijn eigen naam herkennen. In een tweede plas, iets verder naar achteren, blijft meer water staan.

Ga vanaf 53 naar 52, dan over de dijk linksaf naar 48 en 21.

6.

Het eiland IJsselmonde is door alle moderne ontwikkelingen flink veranderd, maar hier kun je nog iets proeven van het oorspronkelijke landschap. Een oude binnendijk, sloten, bonkige kleiakkers en verderop een boerderij herinneren aan andere tijden. Een mooie aanvulling op dit nostalgische rondje door de grienden.

Ga vanaf 21 naar 54, 34, 87, 59, 36, 72, 28 en dan richting 75 tot aan de parkeerplaats.

Praktische info

Parkeren

Parkeerplaats op de kop van Jachthaven Rhoon, Havendam 23, 3161 XB Rhoon. Alternatief: parkeerplaats Carnisse Grienden (volg de Koedood, dan bij gemaal Breeman de dijk over. Navigatie: Koedood 22, 2993 AL Barendrecht).

Auto: vanaf N492/Groene Kruisweg afslag Rhoon-Centrum. Volg de Dorpsdijk
1 km, na de kerk bocht naar rechts. Op rotonde rechtdoor, dan eerste linksaf. Parkeren aan de kop van de jachthaven.

Aangelijnd

Honden zijn aan de lijn welkom. Let op de bordjes.

Ook voor minder validen

Door de Rhoonse Grienden loopt een rolstoelpad van ca. 1 uur. Start- en eindpunt: bij het informatiebord op de parkeerplaats van Jachthaven Rhoon.

Horeca in de buurt

Bij de jachthaven: Abel, Albrandswaardsedijk 196, www.abel-restaurant.nl (dag. 10-24 uur). Bij de golfbaan: Brasserie Rhoonse Polder, Veerweg 2a, www.rhoonsepolder.nl (dag. 8-23 uur).

15,5 km

Gemarkeerd met wandelknooppunten. Veelal halfverharde paden.

De route is met de wandelknooppunten eenvoudig in te korten. Een verkorte route door de Rhoonse Grienden en Klein Profijt is 6,5 km; een rondje door de Carnisse Grienden vanaf de parkeerplaats nabij de Koedood is 5 km (start bij knooppunt 52).

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer: vanaf metrostation Rhoon ca. 20 minuten lopen (of met bus 602 naar halte Jachthaven Rhoon). Vanaf tramhalte Waterkant in Barendrecht ca. 10 minuten lopen naar knooppunt 52. Zie 9292.nl.

Laarzen

Bij slecht weer kunnen de paden in de grienden drassig worden, laarzen kunnen handig zijn.

Bijzonderheden

In de grienden en in Klein Profijt kunnen de paden drassig worden tijdens en na de vloed. Kijk voor de vloedtijden op http://getij.rws.nl en selecteer ‘Goidschalxoord’.

Locatie

Albrandswaarsedijk 196, 3172 XB, Poortugaal

1 beoordeling

Hanne

Vooral de paden door de grienden zijn erg mooi, zelfs op een grauwe winterdag. Als ik de route een tweede keer loop neem ik de zuidelijke paden van het rondje twee keer, of zoek een alternatief dat door de grienden loopt

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 15,5
Ouddorp
0 beoordelingen
Doe-route kinderen
Rockanje
1 beoordeling
Wandelroute 2,5 km
Rhoon
1 beoordeling