Zwarte sterns op een nestvlotje
Zwarte sterns op een nestvlotje Foto: Sijmen Hendriks
Even bijkomen
Even bijkomen Ad Snelderwaard
Veenpluis
Veenpluis Harry Bunk

Welkom in de Krimpenerwaard

Struinen door het groen – waar kan dat nog? In elk geval in de Krimpenerwaard. De Plagroute gaat dwars door weilanden en over smalle kades, met soms een hek waar je overheen moet klimmen. Op plekken waar de voedselrijke bovenlaag van de weilanden is afgeplagd, ontstaan ruige rietranden en bloemrijke hooilanden. Hier vinden weidevogels alles wat ze nodig hebben. Hoe dat eruitziet? Trek stevige schoenen aan en ga op pad!


Enkele hoogtepunten

 • Afgeplagde weilanden
 • Eendenkooien
 • Vogels kijken
 • Landscheidingskade
 • Polder De Nesse
 • Berkenwoudse Boezem
 • Tiendweg
 • Krabbenscheer

Praktische info

Over de route

Deze wandelroute hebben we in de zomer van 2023 opnieuw uitgegeven en deze keer volledig in eigen beheer. Eerder stond deze route bekend onder de Zwarte sternroute. Nu gebruiken we de naam Plagroute.

Plaggen is het afgraven van de bovenste laag om de grond voedselarmer te maken. Deze beheertechniek gebruikt het Zuid-Hollands Landschap vaak om stikstof en fosfaat af te voeren. Zo kunnen soorten als teer guichelheil, egelboterbloem en echte koekoeksbloem weer terugkeren. De natuur bloeit er dus van op!

Parkeren

Volg de dijk langs de Hollandse IJssel tussen Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak. Ga ter hoogte van IJsseldijk-Noord 427 de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde). Parkeer na 2,5 km op de parkeerplaats in de haakse bocht naar links.

Openbaar vervoer

Buslijn 196 rijdt tussen metrostation Rotterdam Capelsebrug en station Gouda. Stap uit bij halte ’t Zwaantje in Ouderkerk aan den IJssel en loop de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde). Pak na 1 km de route op bij wandelknooppunt 44.

ov9292

Honden aangelijnd

In de natuurgebieden mogen honden aangelijnd mee. Let onderweg op de bordjes!

Ongeschikt voor rolstoelen

De route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Vogels kijken

Bij de Berkenwoudse Driehoek leidt een zijpad je naar een vogelkijkscherm. In de winter maak je hier kans op de smient, die vanwege zijn scherpe piiew piiew piiew ook wel fluiteend wordt genoemd. In het voorjaar kun je zwarte stern spotten. Zodra de kuikens geboren zijn, vliegen ze af en aan met voedsel. Een feest om naar te kijken!

Bijzonderheden

 • Neem zelf eten en drinken mee. In de directe nabijheid is geen horeca.
 • Vooral in de zomer is het handig een middel tegen muggen mee te nemen.

Locatie

Wellepoort 3, 2825 NB, Berkenwoude (Hoek van de weg)


2 Beoordelingen 4.5 sterren
4.5 / 5

5 sterren

Vanuit onze vakantieaccommodatie Het Bonte Varken hebben wij op aanraden van onze gastvrouw deze route gelopen. Wat een leuke struinroute is dit, bij de boer over het hek direct het land in, de paar koeien die er lopen zijn gewend aan wandelaars. Over een kade en dan door dat prachtige veenweidelandschap wandelen, grotendeels helemaal onverhard. Erg leuk en schitterende omgeving. Een echte aanrader! Af en toe een extra bankje plaatsen zou nóg mooier zijn om tussentijds meer te kunnen genieten van de rust en natuur die dit gebied geeft.

4 sterren

Op 18-7-23 gelopen. Erg rustig, welgeteld 4 fietsers en 2 wandelaars tegengekomen. Langs Berkenwoudse Boezem roerdomp en smelleken gespot. Pad mag wel vaker gemaaid worden. Op sommige stukken erg oneffen. Bewegwijzering duidt deze route aan als 'zwarte sternroute'.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Plagroute

Wandelroute 8 km

 • Meer duingraslanden in drukke Randstad 

  Woekerende bramen, vergrassing van de duinen, een veelheid aan struiken: ook in onze gebieden hebben we last van de stikstofdepositie. Projectleider Quincy de Bruijn vertelt welke maatregelen we daartegen treffen in onze duingebieden ten zuiden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer ademruimte voor mens en natuur

  Door het uitbreiden van woonwijken, wegen en bruggen voelt het alsof we haast geen ademruimte meer hebben. Met uw steun willen we kwetsbare natuur beschermen en ons landschap op een positieve manier ontwikkelen. Helpt u mee?

  Lees verder

  Lees verder
 • Strook vol leven

  Om de schoonheid te snappen van de Elfenbaan, een langgerekt natuurgebied tussen Zoeterwoude en Bodegraven, moet je het verhaal erachter kennen. Of iets heel bijzonders meemaken. Dat laatste gebeurde, toen we op pad gingen met…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder