Meidoornroute Wandelen 10 / 12,5 km

Foto: Idde Lammers Foto: Idde Lammers

Natuurgebied de Duinen van Oostvoorne is een van de parels van het Zuid-Hollands Landschap. Deze wandelroute neemt je mee langs bos, vochtige duinvalleien, stuifduinen, bunkers en zelfs een landgoed. Extra verrassingen zijn de vogelhutten en het zandstrand van het Oostvoornse Meer. En natuurlijk stap je even binnen bij het pas vernieuwde bezoekerscentrum.

Foto: Idde Lammers Foto: Idde Lammers

Praktische info

Locatie

Duinstraat 12a, 3235 NK, Rockanje

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Routekaart met hoogtepunten

1. Bezoekerscentrum Tenellaplas
2. Duinmieren
3. Biberbunker
4. Kaapduin
5. Mildenburg
6. Groene Strand
7. Vogels spotten
8. Vliegveld
9. Dennen en grazers

In de route zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurfoto's, vogelgeluiden en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra's gegeven. Niet voor niets staat de Meidoornroute tussen de mooiste herfstwandelingen. Het is een pareltje om trots op te zijn!

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Auto: vanuit Rotterdam, N15, N218, N496 richting Rockanje, vanaf deze weg borden volgen naar het bezoekerscentrum. Vanuit Hellevoetsluis, N57, N496 richting Oostvoorne, vanaf deze weg borden volgen naar het bezoekerscentrum, waar je ook kunt parkeren.

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Minder geschikt

Voor mindervaliden en ouders met kinderwagens bestaan twee speciale routes, die beide starten bij het bezoekerscentrum: de Bosmuisroute en de Libellenroute.

Horeca in de buurt

Er is volop horeca in Oostvoorne. Enkele aanraders zijn:

Paviljoen De Meidoorn, Duinstraat 16a, 3235NK Rockanje

Restaurant Aan Zee, Strandweg 1, 3233 CW Oostvoorne

Paviljoen De Duinrand, Strandweg 4, 3233 CW Oostvoorne

’t Wapen van Marion, Zeeweg 60, 3233 CV Oostvoorne

Ben je Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap? Kijk dan op deze pagina om te ontdekken welk voordeel bovenstaande horecagelegenheden te bieden hebben.

Wandelen

De hoofdroute is 12,5 km lang. Zonder de lussen naar de vogelkijkschermen wordt de route 10 km. Met de wandelknooppunten kun je de route eventueel nog verder inkorten.

Openbaar vervoer

OV: neem vanaf metrostation Spijkenisse Centrum buslijn 403 naar Oostvoorne. Stap uit bij halte Berkenrode. Loop ongeveer 50 meter door in de rijrichting van de bus en sla rechtsaf: volg de bordjes naar ‘Bezoekerscentrum ZHL’ (circa 25 minuten lopen). Zie ook 9292.nl.

Vogels kijken

Vanaf de knooppunten 17 en 53 kun je heen en weer naar twee observatiepunten. Ze kijken uit over de lagune, een serie kreken met ondiep water en geleidelijk oplopende oevers. Dat lokt steltlopers als kievit, tureluurs en bontbekplevier, maar ook de lepelaar en kleine zilverreiger laten zich regelmatig zien. De onbegroeide eilandjes rond de lagune zijn bedoeld voor kustbroeders als kluut en scholekster. Visdiefjes en kokmeeuwen nestelen in een kuiltje in de grond en hebben rust nodig om hun jongen groot te brengen.

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Duinstraat 12a, 3235 NK, Rockanje

15 beoordelingen

Kelly

Hele mooie wandeling. Mijn favoriet van ZHL tot nu toe. Heel afwisselend. Je loopt over gras, zand, grind, heel divers. Het stukje historie over de duitse bunkers is erg interessant. Het bospark van Landgoed Mildenburg is echt prachtig! Wel even opletten dat je na het Wapen van Marion, na knooppunt 16 linksaf het bos weer in moet lopen. Hier was ik per ongeluk rechtdoor over straat gelopen. Ik ga de route zeker nog eens lopen! Alleen het stukje 'Groene Strand' zal ik dan overslaan. Vond dit gedeelte niet zo prettig lopen. Verder echt een super wandeling gehad!!

Aletta

De Meidoornroute wandelroute is een aanrader, afwisselend en je komt op zulke leuke stukjes wandelpad terecht.

Jenny

Bij start van de route even in bezoekerscentrum Tanellaplas rondgekeken. Het was er rustig op de vroege zaterdagmorgen. Ook parkeerplaats was leeg. De wandeling is zeer afwisselend, door bos, duinen en strand van het meer. Ook even door het groene strand naar vogelkijkhut gelopen, maar (zonder verrekijker) is hier niet veel te zien. Tussen de wilde runderen gelopen en wilde ponys in de verte gezien. Nog een ree gezien die werd achtervolgd door 2 loslopende honden. Nog lekker aan het strand gezeten. Genoeg bankjes en horeca onderweg. Bij terugkeer was het nu wel druk op parkeerplaats. Deze wandeling is zeker 4 sterren waard. Bedankt ZHL.

Peter

Mooie route echter bij vanaf punt 53 richting hotel van Marion erg modderig. Zodanig dat zelfs met hoge wandelschoenen het water in de schoenen liep. Verder mooie route.

Ingrid

Mooie route door afwisselend gebied.

Rina

Heel druk op de parkeerplaats, tijdens de wandeling werd het minder. Helaas was het stuk naar de vogel uitkijk en richting de Voornse plas, zo goed als onbegaanbaar. Wat een baggerbende!! Ik denk dat daar nog wel wat punten te behalen zijn. De bewegwijzering was prima. Veelzijdige wandeling door bos en duin

Iris

Hele mooie afwisselende route. Het Groene Strand pad was heel nat en modderig dus in deze periode beter met goede laarzen lopen, maar wel een heel mooi pad tussen al het riet.

Dit de Jong

We hebben enorm genoten van deze route. Kwamen al vaker in dit gebied, maar deze route gaf weer een heel andere kijk op en ervaring van dit gebied. Vooral het heuvelachtige en de stukken met echt beukenbos verbaasden ons zeer.

Alison Butler

Third time I have walked this route, it is an absolute favourite especially being dog friendly. I finally got to see the ponies this time! There is a grid by one of the gates but not the usual animal grid, my dog had no problem walking over it. Variety of landscapes, woodland, dunes, lake and beach, grasslands. Parking can be very busy at the weekend.

Eddy Jager

Meer beoordelingen

Sonja

Echt een leuke route om te wandelen. Duinen, bos, Oostvoornse Meer, de groene duinen met vogeluitkijkpunten. Genoeg te zien en te genieten. En ook nog een reetje ontmoet. Onderweg kan je bij Wapen van Marion of Aan Zee ff terrasje pakken. En natuurlijk aan het begin of eind vd Meidoornroute een drankje in De Meidoorn

nwa de Koning

R. de Wit

speciaal vroeg opgestaan om rond 6.00 uur aan deze mooie wandeling te beginnen. Op dit tijdstip zie je redelijk veel reeen. Met de opkomende zon is het een route met veel foto-momentjes. De paden zijn over het algemeen goed, af en toe een stuk door het losse zand.

Jacqueline

Mooie route. Ik ben hem gestart vanaf het bezoekerscentrum bij de Tenellaplas, en dat ging ook prima. Afwisselend, met bos en duin en door hoog riet. De twee stukken die heen en weer gaan naar een vogelobservatiepost voegen niet zo veel toe als je niet geïnteresseerd bent in vogels; je kijkt het grootste gedeelte van de tijd tegen riet aan. Dus dat kan eventueel overgeslagen worden. Verder wel vrij druk in de bossige stukken dicht bij het bezoekerscentrum (in ieder geval op een zondag met mooi weer in november)

I van Olden

Erg mooie route alleen erg jammer dat er staat dat honden op deze wandelroute welkom zijn maar je halverwege niet verder kunt omdat je uit komt op een deurtje met veerooster (geen apart deurtje voor de honden) Dit is tussen knooppunt 53 en 52 waar je het strandje op komt. Alleen leuk met hond dus indien je die op kunt tillen.

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 6,5 / 16 km
Poortugaal
21 beoordelingen
Wandelroute 8,5 km
Warmond
25 beoordelingen
Wandelroute 3 km
Rotterdam
19 beoordelingen